διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

5 Αυγ 2011

Η εκδίκηση του Βερολίνου

Γεώργιος Π. Μαλούχος
Μετά το αμερικανικό θρίλερ της περασμένης εβδομάδας και την ώρα που από την Αθήνα και τη Ρώμη μέχρι το Σιάτλ περίπου ολόκληρος ο δυτικός κόσμος κρατάει την ανάσα του για το τι θα συμβεί τελικά στον ανοιχτό πλέον πόλεμο των «αγορών» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τη στιγμή που οι περισσότερες κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική τρέμουν, που τα χρηματιστήρια ζουν σεισμούς πολλών ρίχτερ και που η κρίση δείχνει να καθίσταται ανεξέλεγκτη, ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο (προφανώς για να έχει λέει αύριο τη δυνατότητα να λέει «εγώ σας τά 'λεγα») δημοσιοποιεί επιστολή του με την οποία η Επιτροπή ζητά από τους ευρωπαίους ηγέτες την άμεση βελτίωση των ευρωπαικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην Ευρώπη ολόκληρη, υπάρχει μία και μόνη κυβέρνηση, που θεωρεί ότι σε αυτό το αίτημα πρέπει να απαντήσει δημοσίως, αμέσως και στον πιο επίσημο τόνο τα ακόλουθα:  «Δεν είναι αντιληπτό σε ποιο βαθμό η επανέναρξη της συζήτησης μόνο δύο εβδομάδες μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα συμβάλει στον καθησυχασμό των αγορών»! Αυτά δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κοτχάουζ απαντώντας στο αίτημα της Επιτροπής για ενίσχυση των μηχανισμών.
Μάλιστα. Το Βερολίνο δεν αντιλαμβάνεται. Σα να μη συνέβη τίποτα... Η απίστευτη αυτή γερμανική απάντηση στο δραματικό ευρωπαικό αίτημα είναι πλέον ανάξια σχολιασμού, ειδικά όταν τα κίνητρά της έχουν τόσες φορές αναλυθεί από αυτή τη θέση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Ετσι, το ερώτημα που μένει πλέον εκκρεμές, είναι τι άλλο θα χρειαστεί να συμβεί για να αντιληφθούν όλοι οι υπόλοιποι γιατί το Βερολίνο «δεν αντιλαμβάνεται» ότι κάτι πρέπει να γίνει τη στιγμή που σείεται ο κόσμος όλος.
Αραγε, τι άλλο πρέπει να γίνει για να καταλάβουμε το προφανές που δεν θέλουμε να δούμε;
Οτι η Γερμανία έχει τους δικούς της αποκλειστικούς λόγους να κάνει ότι δεν βλέπει και ότι δεν ακούει τι συμβαίνει όχι πια στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία, αλλά στο μισό πλανήτη.
Τι πρέπει ακόμα να γίνει για να καταστεί σαφές ότι το Βερολίνο όχι μόνον δεν ενδιαφέρεται να συμβάλλει στην ανάσχεση της κρίσης, αλλά, αντιθέτως, κατ΄ ουσία κλείνει το μάτι στις λεγόμενες «αγορές» σα να τους λέει «παιδιά, συνεχίστε, καλά τα πάτε». Αυτό ακριβώς έκανε χθες, πλέον και επισήμως… Πώς αλλιώς μπορεί να εκληφθεί αυτή η απίθανη δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης;
Το Βερολίνο που σύρθηκε με το ζόρι στις αποφάσεις της περασμένης κορυφής για την Ελλάδα κάτω από την ασφυκτική αμερικανική και γαλλική πίεση, τώρα που οι «αγορές» αντεπιτίθενται, κατά κάποιο τρόπο εκδικείται την Ουάσινγκτον, το Παρίσι και μαζί και την Ευρώπη ολόκληρη που θέλησαν να διαμορφώσουν ένα ρεαλιστικό σχέδιο διάσωσης με το οποίο δεν συμφωνούσε. Και τώρα εκδικείται κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει.
Για έναν πολύ απλό λόγο: γιατί, τελικά, στην πράξη, προτιμά την κρίση που γίνεται με τους δικούς του όρους από τη «σωτηρία» που γίνεται με ευρωπαϊκούς όρους, καθώς, στην κρίση, η πλεονασματική Γερμανία πιστεύει ότι καθίσταται κατά βάθος ακόμα πιο ισχυρή. Και γιατί λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον με γνώμονα το συμφέρον του εθνικού ηγεμονισμού της.
Η Γερμανία αποδεικνύει και πάλι πόσο βαθειά αντιευρωπαϊκή δύναμη την έχει καταστήσει αυτός ο νέος της ηγεμονισμός. Και μόνον όποιος δεν θέλει να δει δεν βλέπει πια ότι, όπως έγραψε σε εκτενέστατο κύριο άρθρο της πριν από μερικές ημέρες η International Herald Tribune, το Βερολίνο χτίζει πλέον το μέλλον του εκτός κοινού νομίσματος.
Είναι το αναμενόμενο «σχέδιο Β΄» από την ώρα που το «σχέδιο Α΄» για το οποίο η Γερμανία παλεύει εδώ και ενάμιση χρόνο, φαίνεται ότι τελικά δεν της βγαίνει: να μετατρέψει την ευρωζώνη στο νομισματικό και οικονομικό «ζωτικό της χώρο».
http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=414032&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου