διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

20 Αυγ 2011

Βατικάνειοι χρησμοί για την οικονομική κρίση

Του Κώστα Ράπτη
Όταν το καλοκαίρι του 2009 ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ’ εξέδιδε την εγκύκλιο Caritas in Veritate [Η Αγάπη εν Αληθεία], αφιερωμένη στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, πολλοί αναλυτές παρατήρησαν ότι ο Ποντίφηκας βρίσκεται αριστερότερα οποιουδήποτε πολιτικού των ΗΠΑ. Η εγκύκλιος εκείνη, γραμμένη στον άμεσο απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers, δημοσιοποιήθηκε μάλιστα, μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο της G8 στην Άκουιλα της Ιταλίας και την συνάντηση του Πάπα με τον νεοεκλεγέντα ακόμη τότε Μπαράκ Ομπάμα στο Βατικανό.
Ωστόσο, μολονότι οι εγκύκλιοι αποτελούν την επισημότερη και αυθεντικότερη παπική τοποθέτηση

, το μήνυμα ενός εκτενούς κειμένου 144 σελίδων, γραμμένου μάλιστα σε πυκνή θεολογική ορολογία, δεν μπορούσε, στην εποχή της καταιγιστικής πληροφόρησης, να έχει στο ευρύ κοινό την ίδια απήχηση με μια προσεγμένη δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης. Όπως, λ.χ. αυτής στην οποία προέβη την Πέμπτη ο Πάπας κατά την καθιερωμένη συνομιλία με τους δημοσιογράφους εν πτήσει προς τη Μαδρίτη, όπου μετέβη για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας των Ρωμαιοκαθολικών.

«Η τρέχουσα οικονομική κρίση επιβεβαιώνει, όπως και η προηγούμενη, ότι η ηθική διάσταση δεν είναι εξωτερική προς τα οικονομικά ζητήματα. Η οικονομία δεν λειτουργεί μόνο βάσει της αυτορρύθμισης της αγοράς. Αποδεικνύεται και πάλι ότι κέντρο της οικονομίας πρέπει να είναι ο άνθρωπος και μέτρο της όχι η μεγιστοποίηση των κερδών αλλά το κοινό καλό και η ευθύνη για τον πλησίον. Η Ευρώπη έχει ευθύνη για όλη την ανθρωπότητα και θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε τα οικονομικά προβλήματα με βάση αυτή την ευθύνη απέναντι στα μέρη του κόσμου που υποφέρουν, αλλά και την ευθύνη απέναντι στο μέλλον. Ξέρουμε ότι έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τον πλανήτη. Επιπλέον, αν οι νέοι σήμερα δεν βρίσκουν προοπτικές στη ζωή τους, αυτό το «σήμερα» είναι ένα λάθος».

Αυτά δήλωσε ο κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ κατευθυνόμενος προς μια υπερχρεωμένη ευρωπαϊκή χώρα όπου η ανεργία των νέων αγγίζει το 40% και όπου οι «Αγανακτισμένοι» διαδηλώνουν ακόμη και εναντίον της δαπανηρής παπικής επίσκεψης.

Τι βάρος θα πρέπει να αποδώσουμε στους «χρησμούς» του Ποντίφηκα σχετικά με την οικονομία; Μεγάλο, πιστεύει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, ο πολύς Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος το φθινόπωρο του 2008 υποστήριξε πως η παρούσα κρίση είχε προβλεφθεί σε ομιλία του τότε καρδιναλίου Ράτσινγκερ ήδη από το 1985. Στην ομιλία αυτή, ο σημερινός Πάπας, αφοσιωμένος ολόψυχα στην καταπολέμηση της σύνθεσης Μαρξισμού-Χριστιανισμού την οποία επιχειρούσε η «θεολογία της απελευθέρωσης», εύρισκε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του και με την φιλελεύθερη ιδεολογία, υποστηρίζοντας ότι αφημένοι χωρίς ηθικό χαλινό οι νόμοι της αγοράς οδηγούν προς την κατάρρευση. Σε φιλοσοφικό επίπεδο, ο καρδινάλιος αμφισβητούσε τον «ντετερμινισμό» που θέλει την αυτορρύθμιση της προσφοράς και της ζήτησης να οδηγεί πάντοτε στην πρόοδο, και την εγωιστική δράση των επιμέρους παικτών της οικονομίας να απολήγει σε συνολικά θετικά αποτελέσματα. Ο φιλελευθερισμός της αγοράς έχει περισσότερα κοινά στοιχεία απ’ όσα νομίζει με τον Μαρξισμό, και, παρά τις προφανείς επιτυχίες  του, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι μπορεί να έχει οικουμενική εφαρμογή.

Οι ιδέες αυτές βρήκαν την πλήρη ανάπτυξή τους στην Caritas in Veritate όπου απέναντι στο δίπολο «κράτος-αγορά» ο Βενέδικτος Ιστ’ υπερασπίζεται δια μακρών την Τρίτη δυνατότητα μιας συνεργατικής οικονομίας, η οποία μέσω συνεταιρισμών και επιχειρήσεων λαϊκής βάσης, θα ξαναδώσει την πρωτοβουλία στην «κοινωνία των πολιτών».

Μάλιστα, ορισμένοι Αμερικανοί theocons, ήτοι νεοσυντηρητικοί (neocon) διανοούμενοι του ρωμαιοκαθολικού χώρου, προκειμένου να διασώσουν την αφοσίωσή τους προς τον Πάπα, υποστήριξαν ότι τα σχετικά χωρία, δεν αποτυπώνουν την αυθεντική «σκέψη Ράτσινγκερ» αλλά αποτελούν παρεμβολές των πιο «τριτοκοσμικών» τμημάτων της βατικάνειας γραφειοκρατίας, όπως το Ποντιφηκικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη.

Το γεγονός, όμως, ότι η εκκοσμίκευση της Ευρώπης και η δημογραφική έκρηξη του πλανητικού Νότου, μεταφέρουν ολοένα και περισσότερο το κέντρο βάρους του Ρωμαιοκαθολικισμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο, προοιωνίζεται ότι ανάλογες τοποθετήσεις από πλευράς της Αγίας Έδρας θα είναι όλο και συχνότερες στο μέλλον.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1264685


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου