διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

30 Αυγ 2011

Αντί να πανηγυρίζουν, ας δημιουργήσουν μια ισχυρή κρατική τράπεζα

Χθες στο Χρηματιστήριο στήθηκε πάρτυ. Οι τράπεζες «χτύπησαν» limit up, από 20% έως και 30%!  Ναι αυτές οι, έως την Παρασκευή, απαξιωμένες και στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Αιτία; Προφανής! Η συγχώνευση της Alpha  με την Eurobank, με τον στρατηγικό επενδυτή απ’ το Κατάρ.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, οι οικονομικοί παράγοντες (και όχι μόνο) επίσης!
Έφτασε μια επιχειρηματική συμφωνία, που ουσιαστικά σημαίνει την παράδοση δυο ελληνικών τραπεζών σε κάποιο fund από το Κατάρ και λίγο κόντεψε να μας πείσουν ότι, ως διά μαγείας, τα προβλήματα μας, αν δεν λύθηκαν, βαδίζουν προς επίλυση!

Σιγα-σιγά θα μας πουν πώς πέρασε  η κρίση!
Λυπούμαι, αν θα είμαι μια φωνή παραφωνίας στο γενικό ενθουσιασμό που συνεπήρε τη χώρα.
Εξηγούμαι:
Πρώτον, με ευθύνη της κυβέρνησης και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλέον πλήρως εξαρτημένο από την ΕΚΤ. Και αυτό δεν αλλάζει.
Δεύτερον, οι ελληνικές τράπεζες, με ευθύνη της κυβέρνησης και του Διοικητή της ΤτΕ, έχουν υποστεί μια  μεγάλη αφαίμαξη καταθέσεων (τουλάχιστον 60 δις) και αυτό δεν επανορθώνεται εύκολα. Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια και καταθέσεις.
Τρίτον, η χρηματιστηριακή αξία του τραπεζικού συστήματος έχει πέσει τόσο χαμηλά, που ακόμα και ένα fund από το Κατάρ, με ένα ποσό με το οποίο πρίν από δυο-τρία  χρόνια δεν επαρκούσε ν’ αγοράσει ούτε μια περιφερειακή τράπεζα, «έβαλε στο χέρι» δυο μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Η μία εκ των οποίων ανήκει σ΄έναν παραδοσιακό τραπεζίτη και η άλλη σ’ έναν εκ των πλουσιοτέρων ελλήνων. Είναι ντροπή για την Ελλάδα που παραδόθηκαν  άνευ όρων σ’ ένα fund που πριν λίγους μήνες δεν θα το δεχόταν ούτε για …ακρόαση!
Τέταρτον, αναμφίβολα ο μεγάλος χαμένος της ιστορίας (προσωρινώς) φαίνεται να είναι η Εθνική Τράπεζα. Μόλις πριν από λίγα χρόνια η μετοχή της Εθνικής ήταν πάνω από 50 ευρώ. Εθεωρείτο μια εκ των ισχυροτέρων ευρωπαϊκών τραπεζών. Την περασμένη Παρασκευή η μετοχή της  έπεσε κάτω από τα τρία ευρώ! Ο εκ του Ομίλου Λάτση προερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος της  κ. Ταμβακάκης, αφού τη «φόρτωσε» με τοξικά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, προφανώς για να διευκολύνει το έργο της Κυβέρνησης, κατάφερε το ακατόρθωτο. Η Εθνική Τράπεζα, είναι πλέον η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Ελλάδος.  Τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν επενδύσει τον ιδρώτα των ασφαλισμένων τους στην Εθνική, δεν πρέπει να του ζητήσουν τον  λόγο.
Πέμπτον, η παράδοση των δυο τραπεζών στο Κατάρ, επιβεβαιώνει με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την παταγώδη αποτυχία των τραπεζιτών μας. Μήνες τώρα αναζητούσαν προστασία στη θανατηφόρα αγκαλιά της ΕΚΤ και δεν μπόρεσαν να υπερβούν τους προσωπικούς τους εγωϊσμούς ώστε να συνεργαστούν εγκαίρως, να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους και να αντιμετωπίσουν την κρίση από θέσεως ισχύος και όχι αδυναμίας.
Έκτον, ο γάμος ανοίγει το δρόμο και για νέες κινήσεις γιατί απλούστατα οι εναπομείνασες τράπεζες είναι αδύνατον να παραμείνουν με τη σημερινή τους μορφή.  Αν οι κύριοι Κωστόπουλος και Λάτσης δέχθηκαν να σωθούν απ’ το  Κατάρ, αναρωτιέμαι πόσο εύκολο θα είναι να «παραδοθούν» σε επίδοξους (πιθανότατα  αλλοδαπούς) μνηστήρες οι μικρότερες τράπεζες.
Έβδομον, ο κίνδυνος αφελληνισμού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πλέον ένα εφιαλτικό σενάριο με  περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας  παρά αποτυχίας.
Τούτων δοθέντων και επειδή στην  κυβέρνηση του «λουόμενου», ουδεμία εμπιστοσύνη έχω, πρέπει να αναληφθεί μια εθνική προσπάθεια για την δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού πυλώνα, υπό τον έλεγχο του κράτους,  γύρω από την Εθνική Τράπεζα.
Δεν μπορεί η Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική Τράπεζα ή η Τράπεζα Αττικής να παραμένουν στο έλεος κερδοσκοπικών funds  ή άλλων κεφαλαίων με άγνωστες προθέσεις.
Δεν μπορεί η ελληνική οικονομία, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να εξαρτώνται για τις ανάγκες χρηματοδότησής τους από ξένα κέντρα.
Δεν είναι δυνατόν μια χώρα, όπως ή Ελλάδα με τόσα ανοιχτά μέτωπα, να υποδουλωθεί οικονομικά γιατί η  οικονομική υποδούλωση θα  ανοίξει την όρεξη και για άλλα πράγματα.
Και είναι ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αναλάβει την πρωτοβουλία για την προσπάθεια αυτή.
Κώστας Ροδινός
http://www.antinews.gr/2011/08/30/119599/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου