διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

11 Αυγ 2011

Eπανέρχονται τα σενάρια για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Πληθαίνουν οι απόψεις γνωστών οικονομολόγων και αναλυτών, κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας, που θεωρούν ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και την Ευρώπη θα ήταν να βγει η χώρα μας προσωρινά από τη ζώνη του ευρώ» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα των New York Times.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι αν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους ήταν ταινία, θα έδειχνε μία βάρκα με ναυαγούς, στην οποία δεν θα υπήρχε επαρκής τροφή και νερό για όλους. «Κάποιος θα έπρεπε να θυσιαστεί. Κοιτάμε εσένα Ελλάδα» αναφέρει.


«Θα ήταν καλύτερο για όλους και ιδιαιτέρως για την Ελλάδα να φύγει προσωρινά από την ευρωζώνη» ανέφερε ο Χανς Βέρνερ Σιν, επικεφαλής του Ifo. O Σιν, καθώς και άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι συνεχίζοντας να δίνονται δάνεια στην Ελλάδα, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να μην προχωρά η Αθήνα σε αναδιάρθρωση της οικονομίας της, ενώ η Ε.Ε. μετατρέπεται σε μία ένωση παροχών, με τις ισχυρές χώρες να τροφοδοτούν τις αδύναμες.

Οι συντάκτες του άρθρου θυμίζουν το προκλητικό εξώφύλλο του περιοδικού Focus με την Αφροδίτη της Μήλου και αναφέρουν ότι ανάλογες απόψεις για την Ελλάδα δεν έχουν πάψει να εκφράζονται δημοσίως στη Γερμανία. Σύμφωνα με νομικούς η Ευρώπη δεν έχει τη δυνατότητα να αποβάλει την Ελλάδα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει εθελοντικά από την Αθήνα. Αν όμως, σταματήσει η παροχή βοήθειας, η Ελλάδα δεν θα εχει και πολλές επιλογές.

Από την πλευρά του, ο Ότμαρ Ισινγκ, οικονομολόγος με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, επιμένει ότι «οι χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες θα πρέπει να τιμωρηθούν». «Μία χώρα που δεν θα λάβει περαιτέρω βοήθεια θα πρέπει να σκεφτεί τι θα κάνει» πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα, πάντως, επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι Γερμανοί απηυδισμένοι με τους Έλληνες αλλά και οι Έλληνες με τους Γερμανούς. «Δεν μας ενδιαφέρει αν θα φύγουμε από το ευρώ και θα γυρίσουμε στη δραχμή. Τουλάχιστον έτσι θα μπροούμε να ελέγχουμε καλύτερα τα οικονομικά μας» έλεγε ένας διαδηλωτής τον περασμένο Ιούνιο, με έναν έλληνα επιχειρηματία να τονίζει το ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους «είναι μύθος που καλλιεργούν οι Γερμανοί».

Αναφορές ασφαλώς γίνονται και στις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις που ποτέ δεν δόθηκαν και οι οποίες θα ελάφρυναν κατά πολύ το χρέος.

Στο ίδιο πάντως δημοσίευμα υπάρχουν και πιο ψύχραιμες απόψεις, όπως του επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ ο οποίος επιμένει για το πόσο μεγάλο σφάλμα θα ήταν να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη.

Οι πιέσεις για μια πιο σκληρή μεταχείριση της Ελλάδας από το Βερολίνο φτάνουν μέχρι την «αυλή» της καγκελαρίας, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί μέσα στο κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, που ζητούν από την Αγκελα Μέρκελ να συζητήσουν το ζήτημα της κρίσης χρέους και να ασχοληθούν με την ελληνική περίπτωση.

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι «η συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί αντικίνητρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». «Το βιοτικό επίπεδο θα υποχωρούσε στην Ελλάδα αν αυτή αποχωρούσε από την ευρωζώνη όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούν οι φορολογούμενοι ούτως ή άλλως» λέει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολικής του Φράιμπουργκ, Ματίας Κούλας, .

Ωστόσο αυτές οι απόψεις απηχούν μόνο τις προθέσεις μιας υπολογίσιμης έστω μερίδας Γερμανών επισημαίνουν οι συντάκτες του άρθρουτονίζοντας: «Ο επικεφαλής της ΕΚΤ και άλλοι οικονομικοί παράγοντες της ευρωζώνης θεωρούν μια τέτοια πρόταση τουλάχιστον ανεύθυνη. Εκτός των συνόρων της Γερμανίας η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδυνάμωνε την αξιοπιστία του νομίσματος και θα ήταν μια αυτοκαταστροφική απόφαση».
http://www.newpost.gr/post/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου