διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

25 Αυγ 2011

FT: Η Φινλανδία "βουλιάζει" το πακέτο στήριξης στην Ελλάδα

Με τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται
να συνεχισθούν την Παρασκευή οι συζητήσεις για το ζήτημα των εγγυήσεων των δανείων τους στην Ελλάδα, που έχει τεθεί από τη Φινλανδία και άλλες χώρες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.
 Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι μετά τον οίκο αξιολόγησης Moody's - ο οποίος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων μπορεί να καθυστερήσει το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα
και να θέσει σε αμφιβολία τα μελλοντικά προγράμματα διάσωσης - και άλλοι παράγοντες της αγοράς εκπέμπουν αντίστοιχα προειδοποιητικά μηνύματα.


Ο αναλυτής του ομίλου Eurasia, με έδρα τη Νέα Υόρκη, Μουτγιάμπα Ράχμαν καταλήγει, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η Φινλανδία να αποχωρήσει από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, ύψους 109 δισ. ευρώ. Ο αναλυτής θεωρεί απίθανο η Ευρωζώνη να δεχθεί ειδικές συμφωνίες για εγγυήσεις για τη Φινλανδία και ορισμένες άλλες χώρες (σ.σ.: η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση), καθώς κάτι τέτοιο θα άνοιγε την πόρτα και σε άλλες χώρες, όπως την Ιταλία και την Ισπανία, ακόμη και το ΔΝΤ να ζητήσουν επίσης εγγυήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ράχμαν δεν πιστεύει ότι η Φινλανδία θα υποχωρήσει, λόγω του πολιτικού κόστους που θα έπρεπε να πληρώσει ο πρωθυπουργός της νεοσύστατης κυβέρνησης της χώρας Γίρκι Κατάινεν. Η αποχώρηση της Φινλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο, σύμφωνα με τον κ. Ράχμαν, καθώς και άλλες χώρες, που θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο εσωτερικό τους, θα επιδιώκουν να μιμηθούν τη Φινλανδία, υπονομεύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση.


Η χρηματοπιστωτική εταιρεία Barclays Capital θεωρεί ότι το θέμα των εγγυήσεων που θέτει η Φινλανδία αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο, επειδή εκτιμά ότι θα καθυστερήσει το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.

Η χρηματοπιστωτική εταιρεία Capital Economics, σημειώνουν οι Financial Times, δεν βλέπει σοβαρές συνέπειες βραχυπρόθεσμα, καθώς η χρηματοδότηση της Ελλάδας το ερχόμενο φθινόπωρο είναι διασφαλισμένη από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας των 110 δισ. ευρώ.

Ο οίκος ανησυχεί, ωστόσο, ότι μπορεί να ανοίξει ξανά η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας, καθώς μάλιστα θεωρεί ότι δεν εξελίσσεται πολύ καλά και το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές.

Αν κάποιες κυβερνήσεις θεωρήσουν ότι η συμμετοχή των ιδιωτών είναι πολύ περιορισμένη, μπορεί να επιδιώξουν να κάνουν άλλες αλλαγές στο πακέτο, εκτιμά η Capital Economics.

Το Ελσίνκι... επιμένει

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους, η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν είπε ότι η χώρα της δεν έχει αλλάξει τη στάση της σχετικά με αίτημα να της δώσει η Αθήνα εγγυήσεις για το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει το Ελσίνκι στο πρόγραμμα για τη στήριξη της Ελλάδας.

Η Ουρπιλάινεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα φινλανδικά αιτήματα «δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη στα άλλα μέλη της ευρωζώνης, αφού είχαν διατυπωθεί και περιληφθεί στα πρακτικά δύο συνόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η υπουργός Οικονομικών έκανε τα σχόλια αυτά σε σχέση με μια συνάντηση μελών του κοινοβουλίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός της στο Πόρι, στη δυτική Φινλανδία.

«Είναι κοινό καθήκον όλων των μελών της ευρωζώνης να φτιάξουν ένα μοντέλο το οποίο να μπορούν όλοι να δεχθούν. Το συζητούμε καθημερινά», δήλωσε η Ουρπιλάινεν, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες δεν μπορεί να συζητηθούν στα μέσα ενημέρωσης.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=28041&categories_id=69

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου