διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

15 Σεπ 2011

Ξεκίνησε ο "Ομηρος" για το "Οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ

Η πλατφόρμα- γεωτρύπανο «Νoble Ηomer Ferrington» - ή Όμηρος- ξεκίνησε αργά, με πορεία 333 μοιρών
την μήκους 100 ναυτικών μιλίων διαδρομή του, από το σημείο που πραγματοποίησε γεώτρηση στο οικόπεδο ΝΟΑ του Ισραήλ, με προορισμό το σημείο γεώτρησης στο κυπριακό οικόπεδο «Αφροδίτη».
Η Νoble Εnergy έδωσε το «πράσινο φως» και ξεκίνησε η διαδικασία για τη μετακίνηση, ουσιαστικά μία εβδομάδα πριν την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί, την 21η Σεπτεμβρίου, και σίγουρα πολύ πριν τις αρχές Οκτωβρίου που αναφέρεται επίσημα ως η περίοδος έναρξης της γεώτρησης.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» αναμένεται ότι το γεωτρύπανο θα φτάσει στις συντεταγμένες που καθορίστηκαν εντός της ημέρας. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σταθεροποίησης του με τη βοήθεια υποβρύχιων ρομπότ, με στόχο να ξεκινήσει πολύ σύντομα η δοκιμαστική γεώτρηση.

Ήδη το πρώτο ελικόπτερο που θα εξυπηρετεί το γεωτρύπανο με βάση την Κύπρο βρίσκεται από χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ενώ από το Σάββατο θα σταθμεύει στο ελικοδρόμιο της κυπριακής εταιρείας ΕDΤ Οffshore, που εξυπηρετεί με ειδικά σκάφη τις πλατφόρμες σε Κύπρο και Ισραήλ.

Η πρώτη πτήση από το αεροδρόμιο Λάρνακας προς το Νoble Ηomer Ferrington θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή, αναφέρουν οι πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» και προσθέτουν ότι η Νoble Εnergy έχει επεξεργαστεί τρία διαφορετικά σενάρια δράσης, σε περίπτωση κλιμάκωσης των τουρκικών απειλών.

Για την ώρα δεν υπάρχουν ανησυχητικές κινήσεις, ωστόσο όλοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Κύπρο και Ισραήλ και ιδιαίτερα τις κινήσεις πολεμικών -και όχι μόνο- σκαφών στην ευρύτερη περιοχή.
http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=29639&category_id=541

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου