διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

17 Σεπ 2011

Ποινική δίωξη κατά πρώην αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ

Του Γιαννη Σουλιωτη
Πρωτοφανές σκάνδαλο με οσμή κατασκοπικού θρίλερ εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στο εσωτερικό της κλυδωνιζόμενης, σήμερα, Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», εις βάρος τού μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της Αρχής κ. Νίκου Λογοθέτη εκκρεμεί εδώ και μερικούς μήνες ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παραβίαση απορρήτου, καθώς κατηγορείται ότι υπέκλεπτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου!

Την έρευνα για την υπόθεση πραγματοποίησε υπό άκρα μυστικότητα η Ασφάλεια Αττικής, ενώ τη δίωξη εις βάρος του κ. Λογοθέτη άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ευγενία Κυβέλου, διαβιβάζοντας το πόρισμα της προκαταρκτικής σε τακτικό ανακριτή. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορημένες, η μηνυτήρια αναφορά (κατά παντός υπευθύνου) από τον κ. Γεωργίου υπεβλήθη τον Οκτώβριο του 2010, όταν έγγραφο που κατείχε αποκλειστικά ο ίδιος στο προσωπικό του email, βρέθηκε στα χέρια μη εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ.
Ακολούθησε έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από την οποία προέκυψε ότι το email του κ. Γεωργίου παραβιαζόταν συστηματικά από τρεις διευθύνσεις I.P. Ακολούθησε περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις διευθύνσεις παρέπεμπαν στον κ. Λογοθέτη, αφού οι δύο αντιστοιχούσαν σε οικήματά του στην Αθήνα και η τρίτη σε σπίτι που διατηρεί στην Καβάλα. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι για την άρση απορρήτου στο email του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ η ΕΛ.ΑΣ. επικαλέστηκε ενδεχόμενο διαρροής μυστικών του κράτους. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω του email του κ. Γεωργίου στάλθηκαν παράνομα και εν αγνοία του ιδίου ηλεκτρονικά αρχεία σε διευθύνσεις του εξωτερικού, ενώ ορισμένα από τα ηλεκτρονικά μηνύματα του προέδρου της Αρχής είχαν βρεθεί απαντημένα. Το περιεχόμενο των αρχείων που εστάλησαν στο εξωτερικό αναμένεται να διευκρινιστεί στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, που είναι σε εξέλιξη. Αντίθετα, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης φέρεται να διαπιστώθηκε ότι ο κ. Λογοθέτης έμπαινε στο email του κ. Γεωργίου 1–2 και πλέον φορές την ημέρα από τον Αύγουστο 2010, οπότε ορίστηκε η νέα διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ.
Στο μεταξύ, χθες κατετέθη από τον υπουργό Οικονομικών η τροπολογία, σύμφωνα με την οποία «λήγει η θητεία των μελών της ΕΛΣΤΑΤ, πλην εκείνων του προέδρου και του μέλους που ορίστηκε από τον σύλλογο εργαζομένων». Προβλέπει ακόμα ότι «μέχρι την αντικατάσταση των μελών, οι αρμοδιότητες του οργάνου ασκούνται από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ». Επίθεση στον τέως υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Γεωργίου εξαπέλυσε με δηλώσεις της η κ. Ζωή Γεωργαντά, μέλος του Δ.Σ. που υποχρεώθηκε σε παραίτηση, και ο κ. Λογοθέτης μέσω του συνηγόρου του κ. Μ. Δημητρακόπουλου.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_17/09/2011_456387

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου