διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Σεπ 2011

«Κρεμάλες»

Του Γιώργου Λακόπουλου

Τι συμβαίνει στην πρώην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία που τώρα ονομάζεται Ελληνική Στατιστική Αρχή; Το πρώτο που συμβαίνει είναι ότι πρόκειται για υπηρεσία - μπάχαλο. Τα - πρώην - μέλη της δεν μιλούν μεταξύ τους και με τον επικεφαλής και οι σχέσεις με το υπουργείο Οικονομικών είναι οι χειρότερες δυνατές. Σε ωραία παρέα βρήκαν να αναθέσουν την αποκατάσταση της στατιστικής αξιοπιστίας της χώρας.
Τώρα ξέσπασε ο θόρυβος για μια κρίση που υπέβοσκε από καιρό. Μέλος της Αρχής καταγγέλλει αλλοίωση του δημοσιονομικού προφίλ της Ελλάδας από τη σημερινή κυβέρνηση. Αλλοίωση προς το χειρότερο. Δεν ακούγεται για πρώτη φορά. Τα είπε και στα τέλη του 2009 και ο - επί ΝΔ - επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Γιατί να το κάνει αυτό μια κυβέρνηση στον εαυτό της; Υπάρχουν διάφορες ερμηνείες. Η πιο εύκολη είναι για να φορτώσει όλες τις αμαρτίες στην προηγούμενη κυβέρνηση ή για να δικαιολογήσει την αθέτηση των προεκλογικών της υποσχέσεων. Το προέβαλε ως κίνητρο και ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της ΝΔ σε ένα βιβλιαράκι που εξέδωσε για να απαντήσει στις κατηγορίες περί εξαπάτησης των Ευρωπαίων. Η πιο δύσκολη είναι ότι το φούσκωμα έγινε για να δικαιολογηθεί η - προαποφασισμένη - προσφυγή στο ΔΝΤ. Μπορεί να βρεθούν και άλλες ερμηνείες. Αλλά εδώ δεν θέλουμε ερμηνείες. Θέλουμε να ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη.
Επ' αυτού δεν υπάρχουν περιθώρια για παρανοήσεις. Ή έχει δίκιο η καθηγήτρια που καταγγέλλει αλχημείες ή δεν έχει. Ή μπορεί να το αποδείξει ή δεν μπορεί. Προς το παρόν η ίδια μένει στις καταγγελίες, χωρίς στοιχεία. Οπως και ο τότε υπουργός Οικονομικών μένει σε γενικές και αόριστες πολιτικές απαντήσεις.
Αλλά αφού άνοιξε αυτή η συζήτηση πρέπει να φτάσει ώς το τέλος. Οσα υπέστη η ελληνική κοινωνία τα δύο τελευταία χρόνια τα υπέστη με βάση αυτά τα στοιχεία. Αν ήταν αλλοιωμένα, θέλουν «κρέμασμα» εκείνοι που τα αλλοίωσαν. Αν δεν ήταν αλλοιωμένα, πρέπει να «κρεμαστούν» εκείνοι που τους κατηγορούν αδίκως. Ή το ένα θα συμβεί ή το άλλο. Γιατί ή το ένα ισχύει ή το άλλο. Είναι ανάγκη να ξέρουμε την αγνή και απλή αλήθεια. Εχοντας υπόψη βεβαίως τη φράση του Οσκαρ Ουάιλντ: «Η αγνή και απλή αλήθεια σπάνια είναι αγνή και ποτέ δεν είναι απλή».
http://www.tanea.gr/proektaseis/?aid=4658084

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου