διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Σεπ 2011

"Das geht nicht" από τους Γερμανούς για Αθήνα και Ρώμη

Του Γιάννη Αγγέλη
Οι Γερμανοί το αποφάσισαν και οι Γάλλοι -θέλουν δεν θέλουν- συμφωνούν. Οι επερχόμενες αλλαγές στους κανόνες "οικονομικής διακυβέρνησης" αλλάζουν τον οικονομικό και πολιτικό ορίζοντα για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία με εκτροχιασμένο χρέος και "πολιτική ασυνέπεια".
Το μήνυμα δόθηκε με πολύ έντονο τρόπο την Δευτέρα στη διάρκεια της συνάντησης του EWG (Επιτροπή Εργασίας του Eurogroup) τόσο στον Έλληνα όσο και στον Ιταλό εκπρόσωπο. Αυτοί "το μετέφεραν" αμέσως στις κυβερνήσεις τους και ακολούθησε ομοβροντία μέτρων στην Αθήνα και τη Ρώμη. Οι πολιτικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί για μια εκ νέου πολιτική διαπραγμάτευση με το Εurogroup παρακάμπτοντας την τρόικα... εξέπνευσαν σε λίγα 24ωρα.



"Δεν πάει έτσι" ("das geht nicht") είπαν κατά την προσφιλή τους έκφραση οι Γερμανοί στον κ. Ζανιά και του ζήτησαν να εξηγήσει στην κυβέρνηση της Αθήνας ότι η παραμονή στο ευρώ είναι αναπόσπαστη πλέον για την Ελλάδα και όποια χώρα της ευρωζώνης  ακολουθήσει στην ίδια κατεύθυνση (δηλαδή την Ιταλία), με την απώλεια του ελέγχου και της διαχείρισης της οικονομίας της στο άμεσο μέλλον.

Οι αλλαγές που έχουν ετοιμασθεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής "οικονομικής διακυβέρνησης" προβλέπουν "μεταφορά" της διακυβέρνησης της οικονομίας της χώρας σε κοινοτικά όργανα μέχρι την αποκατάσταση της ισορροπίας στην οικονομία.

Όσο για το "τώρα" το μήνυμα το έδωσε δημοσίως ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ. Σόϊμπλε μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, αλλά και ο εκπρόσωπός του στην EWG την Δευτέρα: "δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ο συνομιλητής σας είναι η τρόικα...". Αυτή την φορά οι Γερμανοί είχαν την ευθεία και ανεπιφύλακτη υποστήριξη της Γαλλίας η οποία όπως φαίνεται αρχίζει να νιώθει για τα καλά στην πλάτη της την ανάσα της κρίσης που σοβεί στην περιφέρεια της ευρωζώνης και κινείται με ταχύτητα προς το κέντρο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Εξ ού και η άμεση αντίδραση του υπουργικού συμβουλίου χθες με ένα πρωτοφανές πακέτο μέτρων που χτυπάει σε δύο βασικά σημεία: στο "κόστος" λειτουργίας του δημοσίου (μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία, απολύσεις) και στο κόστος εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (πλήρης απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων).

Το "αντάλλαγμα" είναι μία μικρή προσαρμογή λόγω ύφεσης στο προβλεπόμενο έλλειμμα και υποσχέσεις ότι αν η τρόικα στην επιστροφή της κρίνει ότι αυτά είναι επαρκή θα δώσει το πράσινο φώς για την επόμενη δόση ακόμα και αν κάποιες χώρες της ευρωζώνης εξακολουθούν να προβάλουν αντιρρήσεις για την Συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Πληροφορίες του Capital.gr που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί κάνουν λόγο ακόμα και για μερική εκταμίευση της επόμενης δόσης, μόνο στο ποσοστό που θα καλύπτει ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και όχι του προϋπολογισμού...

Στην EWG βέβαια υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr και ένα δεύτερο θέμα στην ατζέντα, η προϊούσα κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης και η διαπλοκή της με την κρίση του κρατικού χρέους.

Για το θέμα αυτό όμως καθώς φαίνεται θα έχουμε κάποια "νέα" από την πλευρά της ΕΚΤ, πιθανώς και μέσα στην εβδομάδα... 
http://www.capital.gr/News.asp?id=1276073


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου