διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

9 Σεπ 2011

Γερμανία: Διαρροή «plan Β» αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει

Κυβερνητικά στελέχη από το Βερολίνο αφήνουν να διαρρεύσει ότι υπάρχει «σχέδιο Β» για στήριξη των γερμανικών τραπεζών σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, υπονοώντας ότι πλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο.
Η διαρροή αυτή, λίγες ώρες μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις Μέρκελ και Σόιμπλε ότι δεν αποκλείεται ακόμη και έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εάν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, κλιμακώνει τις -ήδη ασφυκτικές- πιέσεις στην Αθήνα για απόλυτη τήρηση του οικονομικού προγράμματος ανεξαρτήτως κόστους.


Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο τρεις πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο για μέτρα στήριξης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πάρει την 6η δόση και τα γερμανικά ιδρύματα καταγράψουν ζημιές από «κούρεμα» της τάξης του 50%, ενδεχομένως με χρήση οργάνων για την επανακεφαλαιοποίησή τους.

Η ίδια η φερόμενη ύπαρξη ενός «σχεδίου Β» υπογραμμίζει, όπως σημειώνει το πρακτορείο, την ανησυχία του Βερολίνου και την εντεινόμενη πίεση στην Αθήνα. Η Ελλάδα, φέρεται χαρακτηριστικά να ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε σε βουλευτές του κόμματός του, «βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού».

Το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος -την στιγμή, όμως, που η αβεβαιότητα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις αγορές ομολόγων, όπου τα spread και τα CDS των ελληνικών ομολόγων έχουν καταγράψει νέα ρεκόρ, παρασύροντας και τα χρεόγραφα των υπόλοιπων «αδύναμων κρίκων» της Ευρωζώνης.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=418792

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου