διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

8 Οκτ 2011

Περιμένοντας τον Ομπάμα στο παρά... πέντε

Οι ανατροπές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η παγκόσμια κρίση χρέους, πιθανώς να οδηγήσουν πολύ σύντομα σε νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και οικονομικούς παράγοντες, το νέο σκηνικό είναι εξαιρετικά πιθανόν να διαμορφωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, όπου και συμπίπτουν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και του G20 (σύνοδος υπουργών Οικονομικών 14-15 Οκτωβρίου στο Παρίσι, Σύνοδος Κορυφής 4-5 Νοεμβρίου στις Κάννες).
Καταλυτική, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, είναι η πιθανολογούμενη στροφή της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής, έπειτα από μία διετία προειδοποιήσεων εκ μέρους του προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών κ. Τιμ Γκάιτνερ, ο οποίος μάλιστα προσφάτως ήλθε αντιμέτωπος και με την περιφρόνηση ευρωπαίων συναδέλφων του, όταν παρέστη στη σύνοδο του eurogroup του Σεπτεμβρίου.

Η βόμβα των πλεονασμάτων
Οι αλλεπάλληλες αμερικανικές προειδοποιήσεις από τον Νοέμβριο του 2010 ήταν σαφείς.
Στη σύνοδο του G20 στη Σεούλ εκείνης της περιόδου, ο κ. Ομπάμα καλούσε τους ηγέτες των άλλων χωρών (Ασίας και Ευρώπης), να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι στοιχεία όπως το υπέρογκο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, συνιστούν μείζονα απειλή για την παγκόσμια ισορροπία.
Οι εκκλήσεις αυτές απορρίφθηκαν επανειλημμένως, μεταξύ των άλλων και από την κυρία Ανγκελα Μέρκελ, η οποία υπερασπίστηκε την περιοριστική πολιτική της και σημείωνε εν όψει μίας άλλης συνόδου του G20 τον προηγούμενο Ιούνιο - προς γενική κατάπληξη: «τα προγράμματα λιτότητας ενισχύουν την ιδιωτική κατανάλωση, επειδή δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας»…

Οπλο με άγνωστες συνέπειες
Κατόπιν όλων αυτών οι ΗΠΑ έχουν έως σήμερα τυπώσει περί τα 800 δισ. δολάρια στέλνοντας το σήμα στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Κίνας, ότι η νομισματική πολιτική της Ουάσιγκτον αποτελεί ένα πολύτιμο όπλο, το οποίο ωστόσο μπορεί και να μετατραπεί σε όπλο μαζική καταστροφής.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αμερικανικής ρευστότητας την τελευταία τριετία έβρισκε διέξοδο κατά κύριο λόγο στις αγορές της Ασίας, ενώ η ιδιωτική ζήτηση στο εσωτερικό των ΗΠΑ επιχειρήθηκε να τονωθεί με επεκτατική δημοσιονομική πολιτική (αύξηση δημοσίων δαπανών και ελλειμμάτων).

«Η ανεργία είναι εθνική κρίση»
Σήμερα, κατά πολλούς η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο σημείο «0».
Με τις πληθωριστικές πιέσεις στην Κίνα να κινούνται ανοδικά στο 6,5% και την αντίστοιχη τάση στη Γερμανία να φτάνει το 2,4%, η αμερικανική FED δια του προέδρου της κ. Μπεν Μπερνάνκι κρατά τα επιτόκια σχεδόν μηδενικά και προειδοποιεί: «Η κατάσταση με την ανεργία (στις ΗΠΑ), συνιστά εθνική κρίση», ενώ ο ίδιος κεντρικός τραπεζίτης σημείωνε (στο τέλος του προηγούμενου μήνα): «η νομισματική πολιτική δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν και άλλα πεδία στα οποία μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις».
Οι αναφορές αυτές του κ. Μπερνάνκε εκλήφθηκαν ως ύστατη προειδοποίηση, πριν την ενεργοποίηση του αμερικανικού οπλοστασίου.

Νομισματική επέκταση - δημοσιονομική συρρίκνωση
Κάτι τέτοιο πιθανολογείται ότι θα εκδηλωθεί με αλλαγή του μείγματος πολιτικής της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να συνεχίσει να τυπώνει χρήμα (επεκτατική νομισματική πολιτική), περιορίζοντας όμως πλέον τα δημοσιονομικά της, και στρέφοντας τις δημόσιες δαπάνες αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση της απασχόλησης.

Κάμψη στην Κίνα, κρίση στη Γερμανία
Μία τέτοια εξέλιξη, για την οποία πολλοί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν πως έχει προειδοποιηθεί η ΕΕ, θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε μία ελεγχόμενη αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ, επιταχύνοντας όμως ταυτόχρονα την κάμψη της «υπερθερμασμένης» κινεζικής οικονομίας, η οποία στηρίχθηκε στις επενδύσεις.
Αποτέλεσμα θα είναι η μείωση της εκεί ζήτησης και αναπόφευκτη συνέπεια την μείωση των γερμανικών εξαγωγών, που εδώ και καιρό έχουν στραφεί στην Ασία, καθώς η εσωτερική αγορά της ΕΕ τείνει να νεκρώσει.
Όλα τα παραπάνω, θεωρείται αυτή τη στιγμή ότι διαμορφώνουν μία ισορροπία τρόμου και αναλύονται ως καταλυτική παράμετρος για τις εξελίξεις των επομένων μηνών και ετών.
Στην Αθήνα παρατηρούν την εξέλιξη με έκδηλη αγωνία και απλώς ελπίζουν η γερμανική κυβέρνηση και οι λοιποί εταίροι να έχουν διαβάσει αυτή τη φορά σωστά τα μηνύματα της Ουάσιγκτον. 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=423999

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου