διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

9 Οκτ 2011

Η μεγάλη υποτίμηση

Του Νικου Kωνστανταρα
Το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου και οι αυξήσεις στους φόρους μειώνουν σε πρωτοφανή βαθμό το εισόδημα των εργαζομένων χωρίς να εξασφαλίζουν ούτε αντίστοιχη μείωση των εξόδων τους ούτε καλύτερες υπηρεσίες. Εάν και αυτές οι οριζόντιες περικοπές παροχών και αυξήσεις των απαιτήσεων δεν συνοδευτούν άμεσα από στοχευμένες παρεμβάσεις στην ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, θα πετύχουν μόνο να εντείνουν τον φόβο και την απελπισία.
Γνωρίζουμε ότι είμαστε πειραματόζωα, ότι ζούμε την πρώτη εσωτερική υποτίμηση καταχρεωμένης χώρας, η οποία δεν διαθέτει το δικό της νόμισμα, ότι είναι επόμενο να υποστούμε τη βαναυσότητα αδοκίμαστων θεωριών.
Γνωρίζουμε επίσης ότι αν δεν αντισταθμιστούν οι απώλειες των εισοδημάτων με χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες, η κοινωνία δεν θα αντέξει. Δυστυχώς, έως τώρα, πάμε από το κακό στο χειρότερο.
Οι θυσίες των τελευταίων δύο χρόνων χάθηκαν. Χάθηκε το μεγάλο στοίχημα της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Διοίκησης, της αναβάθμισης των υπηρεσιών, της αξιολόγησης και της ποιότητας. Το μόνο που πετύχαμε –με την ψυχή στο στόμα- ήταν να παίρνουμε τις «δόσεις» μας και να βυθιζόμαστε βαθύτερα στο χρέος. Οι φτωχότεροι απελπίζονται, οι «μεσαίοι» στριμώχνονται και οι «έχοντες» φοβούνται.
Τώρα, στην προσπάθεια να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου, αφαιρούνται κι άλλα χρήματα από τους πολίτες. Αντί, όμως, να δημιουργούνται νέες δομές και νέες προοπτικές για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, η κυβέρνηση επέλεξε πάλι τη «σοσιαλιστική» ισοπέδωση - ωθώντας προς την «εφεδρεία» δημόσιους υπαλλήλους με το κριτήριο ότι είναι 53 ετών και άνω και με 33 χρόνια υπηρεσίας. Αντί να έχει το θάρρος να ξεχωρίζει τους καλούς από τους κακούς, τους χρήσιμους από τους περιττούς, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να είναι όλοι μέρος ενός χυλού. Αυτή είναι η πραγματική υποτίμηση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία δημιούργησε την κρίση και τη διαιωνίζει.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_08/10/2011_1296457

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου