διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

14 Οκτ 2011

Μέτρα «έκτακτης εθνικής ανάγκης» με περικοπές και στην Πορτογαλία

Σε περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων και θερινής άδειας προχωρά η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του προϋπολογισμού του 2012. Ετοιμοπόλεμα εμγφανίζονται τα συνδικάτα, που απαντούν στα μέτρα «εθνικής έκτακτης ανάγκης» προαναγγέλλοντας ένταση των ήδη εξαγγλεθέντων απεργιακών κινητοποίησεων.
Το μέτρο για τα επιδόματα ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσους Κοέλιο και αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους με αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ. Επιπλέον, επεκτείνεται το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων.
Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των διοδίων σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας, αλλά και αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει μονόδρομο τα μέτρα προκειμένου η χώρα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα βάσει του δανείου που έχει λάβει από το μηχανισμό στήριξης.

Εκανε μάλιστα χαρακτηριστικά λόγο για «κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης», λέγοντας πως οι πιέσεις που ασκούνται στη Λισαβόνα είναι ισχυρότατες και η χώρα χρειάζεται να εντείνει τις προσπάθειές της για δημοσιονομική εξυγίανση.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί, αφού το Κεντροδεξιό κόμμα του Κοέλιο κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή.

Ελλειμμα, λιτότητα και απεργίες
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας ανήλθε σε 8,3% του ΑΕΠ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, έναντι του 10,4% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σύμφωνα με τα προσωρινά δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Η Πορτογαλία, η οποία τον περασμένο Μάιο μπήκε στον μηχανισμό στήριξης, έχει δεσμευτεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της στο 5,9% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2011.

Ηδη ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λάβει όσα επιπλέον μέτρα χρειάζονται προκειμένου η χώρα να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί από την τρόικα.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι θα ενισχυθούν οι αντιδράσεις που έχουν ήδη προγραμματιστεί: το CGTP, το μεγαλύτερο της χώρας, ανέφερε ότι σκοπεύει να εντείνει τις κινητοποιήσεις της απεργιακής «εβδομάδας μάχης» που έχει προαναγγείλει μεταξύ 20 και 27 Οκτωβρίου.
http://www.tovima.gr/finance/finance-international-news/article/?aid=425332&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου