διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

10 Οκτ 2011

Φαντάσματα

Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ελλάδα. Ενα πολύ γνωστό φάντασμα: ο διχασμός! Το σκηνικό στήνεται κάθε μέρα. Ορισμένοι μιλάνε για «προδότες», «Γουδή» και άλλες ανατριχιαστικές ανοησίες. Στις ραδιοφωνικές συχνότητες, στην τηλεόραση, στον δρόμο, στα καφενεία. Και κάποιοι ακραίοι του πολιτικού συστήματος τους κλείνουν το μάτι. Και το δεξί και το αριστερό.
Η Ιστορία μας διδάσκει ότι αυτές οι συμπεριφορές στρώνουν τον δρόμο προς την κόλαση. Στην Γ' Ελληνική Δημοκρατία δεν υπάρχουν «προδοσίες». Οι κυβερνήσεις κάνουν λάθη, τραγικά πολλές φορές. Ακολουθούν αδιέξοδες πολιτικές και αποτυγχάνουν. Ανέχονται τη φαυλότητα και βλάπτουν πράγματι την κοινωνία και τη χώρα. Με άλλα λόγια: είναι ανίκανες και ακατάλληλες. Οι λάθος άνθρωποι σε λάθος ρόλους και σε λάθος εποχές.
Αλλά δεν πήραν μόνοι τους την εξουσία. Εξελέγησαν από τους πολίτες. Οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι να την αφαιρέσουν. Με τον τρόπο που ορίζει το Σύνταγμα και με κανέναν άλλο. Η τιμωρία μιας κακής πολιτικής στη Δημοκρατία είναι πολιτική. Οταν οι πολιτικοί παραβιάζουν τον ποινικό νόμο, υπάρχει η συντεταγμένη Δικαιοσύνη. Η περίοδος των λιθοβολισμών, των λαϊκών δικαστηρίων και των στρατοδικείων πέρασε. Αν θέλουμε να μη γίνουμε ζούγκλα.

Πρώτη πρέπει να το σκεφθεί η ΝΔ που ανέχεται αήθεις επιθέσεις κατά του Παπανδρέου. Οπως θα έπρεπε να το είχε σκεφθεί και το ΠΑΣΟΚ, όταν γοητευόταν με τις επιθέσεις κατά του Καραμανλή. Η τρέχουσα ρητορική για «ικριώματα» εκτός από επικίνδυνη είναι και γελοία. Η κυβέρνηση θα κριθεί για την πολιτική της. Ακριβώς όπως κρίθηκαν και οι προηγούμενες. Π.χ. το Μνημόνιο είναι μια λάθος πολιτική. Αλλά πολιτική. Την ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο. Και την ψήφισε η Βουλή. Η οποία μπορεί και να την αναιρέσει. Και τελικά θα κριθεί στις κάλπες. Κατά πάσα πιθανότητα η σημερινή θα καταψηφιστεί. Και θα έλθει η επόμενη.
Οι κραυγές των ακραίων τραυματίζουν. Στην πολιτική το μίσος μοιραία οδηγεί στον όλεθρο. Οι κήρυκες του διχασμού επαναλαμβάνουν τις πιο μελανές στιγμές του δημοσίου βίου. Εάν οι πολίτες δεν τους απομονώνουν θα τους βρουν μπροστά τους. Και θα προκύψει αυτό που έλεγε ο άγγλος ιστορικός Αλαν Τέιλορ: «Εμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος πώς να κάνουν νέα λάθη».
http://www.tanea.gr/proektaseis/?aid=4663811

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου