διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

23 Οκτ 2011

Σουρεαλισμός και αυτοδιάλυση

Του Αγγελου Σταγκου
Είναι περιττό να μιλάμε άλλη μια φορά για ντροπή και εξευτελισμό της χώρας, του κράτους και της κυβέρνησης με όσα έγιναν στο κέντρο της Αθήνας το διήμερο της Τετάρτης και της Πέμπτης. Αναμφίβολα οι ευθύνες μπορούν να μοιραστούν, αλλά ίσως και αυτό να μην έχει πλέον σημασία. Σημασία έχει το γεγονός ότι ουσιαστικά το κράτος και οι μηχανισμοί του έχουν καταρρεύσει, ότι η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο της κατάστασης και ότι η χώρα είναι έρμαιο ανεύθυνων κύκλων και μασκοφόρων «μπαχαλάκηδων».

Αν η κατάστασή μας κοινωνικά και οικονομικά δεν ήταν τόσο τραγική θα μπορούσε χαρακτηριστεί σουρεαλιστική. Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ διέγνωσε έγκαιρα ότι η κατάσταση επρόκειτο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο και αποφάσισε να προτάξει τα στήθη των μελών του για την προάσπιση της Βουλής κατ' επέκταση της αστικής δημοκρατίας, που το ίδιο επιχειρεί συνειδητά να υπονομεύσει και τελικά να αλώσει... Η αναγγελία, μέρες πριν, ότι τα μέλη του ΠΑΜΕ θα περικύκλωναν συμβολικά τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Πολυνομοσχέδιο, με την διευκρίνιση της Αλέκας Παπαρήγα ότι θα επέτρεπαν την είσοδο και έξοδο των βουλευτών, έδινε αμέσως την εντύπωση ότι επρόκειτο στην πραγματικότητα περί περιφρούρησης του Κοινοβουλίου. Τα γεγονότα απέδειξαν ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση ήταν σωστή και το ΚΚΕ θα πάρει πόντους για τη στάση του αυτή από δυσαρεστημένους του ΠΑΣΟΚ στις (προσεχείς;) εκλογές.
Φυσικά, η απόφαση και η στάση του ΚΚΕ δεν καλύπτει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και του κράτους στην τήρηση στοιχειωδώς του νόμου και της τάξης, σε σημείο μάλιστα που η αστυνομία να παίρνει εντολές από μια κομματική οργάνωση! Δεν γίνεται να επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο σκηνικό. Με κάθε ευκαιρία δηλαδή, μερικές εκατοντάδες κουκουλοφόροι να καταστρέφουν με μίσος τη μισή Αθήνα και κυρίως το πολύπαθο Κέντρο της. Η οικονομική κατάρρευση του Κέντρου οφείλεται πολύ περισσότερο στις αέναες κινητοποιήσεις, τους αποκλεισμούς και τους βανδαλισμούς και λιγότερο στην άλωσή του από τους λαθρομετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες εμπόρων. Τέτοιες εξωπραγματικές καταστάσεις καθορίζουν την πολυδιαφημισμένη «ελληνική πραγματικότητα»...
Δεν είναι δυνατόν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις και οι μηχανισμοί προστασίας της δημόσιας ασφάλειας να μην έχουν καταφέρει να εξαρθρώσουν πλήρως αυτές τις ομάδες των λεγόμενων «αναρχοαυτόνομων» που ζουν στην παρανομία, καλυμμένοι με μάσκες και κουκούλες και η δράση τους απέχει από την πολιτική και συμπίπτει με τον υπόκοσμο. Εφτασαν να παραδίδουν μαθήματα σε Ευρωπαίους «μπαχαλάκηδες» ανάλογης ιδεολογίας (αν λέγεται ιδεολογία η πρακτική της ερήμωσης και της καταστροφής), όπως δήλωσε Ιταλός ομόφρονων, μετά τα βίαια επεισόδια στη Ρώμη. Επόμενο λοιπόν η δραστηριότητά τους να προκαλεί κάθε τόσο θανάτους (παλαιότερα στη Μαρφίν, προχθές στο Σύνταγμα) και άλλωστε αυτή φαίνεται να είναι και η επιδίωξή τους. Και στο μεταξύ, κανείς δεν έχει καταλάβει τι είδους άνθρωποι είναι σε γενικές γραμμές αυτοί. Πρόκειται για χούλιγκαν των γηπέδων, για παράνομους του υποκόσμου, για φοιτητές, για άεργους, για παιδιά μεσοαστικών οικογενειών, για αλλοδαπούς; Δεν υπάρχει τέλος πάντων ένα πορτρέτο του καταστροφέα «μπαχαλάκη»;
Ηταν σαφές πριν από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις του διημέρου ότι η κυβέρνηση παραπαίει. Στο διήμερο και μετά την παρέλευσή του έγινε φανερό ότι οι προβλέψεις για την επιβίωσή της δεν μπορούν να ξεπερνούν το διάστημα μίας εβδομάδας. Οπως τονίστηκε πιο πάνω, έχει χάσει τον έλεγχο, λειτουργεί υπό το κράτος πανικού, η συνοχή της είναι εξαιρετικά χαλαρή, η πληροφόρησή της για όσα τεκταίνονται στην Ευρώπη για τη χώρα είναι ανύπαρκτη, ο διοικητικός μηχανισμός είναι διαλυμένος και δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις της, οι πιέσεις στο εσωτερικό είναι τεράστιες και αυξάνονται, η κοινωνική ανυπακοή γενικεύεται με την ενθάρρυνση κομμάτων, συνδικαλιστών και μίντια, οι επικοινωνιακές δυνατότητές της είναι σχεδόν μηδενικές.
Αρα, κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει αν και μέχρι πότε θα διατηρείται στην εξουσία, όταν μάλιστα κλονίζεται πια εκ των έσω. Βρισκόμαστε προ εξελίξεων και το ερώτημα είναι αν αυτές θα προλάβουν την πλήρη αυτοδιάλυση.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_22/10/2011_1296587

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου