διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

16 Οκτ 2011

Το κίνημα των τριών

Δήμητρα Κρουστάλλη
Κίνηση τριών υπουργών, της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου και των κ.κ. Α. Λοβέρδου και Ι. Ραγκούση, εκδηλώθηκε χθες μέσα από ένα κοινό άρθρο το οποίο ανήρτησαν στις ιστοσελίδες τους και στο facebook και το οποίο ερμηνεύεται ως απαρχή εξελίξεων. Οι τρεις υπουργοί καταφέρονται κατά των συντεχνιών -«βαφτίστηκε "κοινωνία" η κάθε συντεχνία, ενώ στην πραγματικότητα οι κοινωνοί καλούνταν να πληρώσουν τα αιτήματα των συντεχνιών, που μόνιμα και σταθερά γίνονταν δεκτά», επισημαίνουν- και καλούν την κοινωνία, πολίτες, διανοούμενους και πολιτικούς - να πάψει να παρακολουθεί σιωπηλή τις εξελίξεις και να αντιδράσει με δυναμικό τρόπο. Οι υπουργοί που υπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο βεβαιώνουν ότι χθες ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία τους και ότι εκείνος δεν είχε αντίρρηση.


Μεγάλη εντύπωση έχει προκαλέσει η απουσία του κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ το άρθρο σήκωσε κύματα οργής από την πλευρά άλλων υπουργών. Είναι φανερό ότι οι τρεις υπουργοί παρ' ότι επικαλούνται την ενότητα και τη στήριξη στον Πρωθυπουργό -έναντι του οποίου τηρούν προσεκτική στάση- την ώρα που δίνει τη δύσκολη μάχη για την τελική λύση διαχείρισης του ελληνικού χρέους, χαράσσουν ταυτόχρονα μια διαχωριστική γραμμή τόσο απέναντι στον κ. Ευ. Βενιζέλο όσο και σε υπουργούς όπως οι κ.κ. Δ. Ρέππας, Κ. Σκανδαλίδης, Χ. Καστανίδης και Χρ. Παπουτσής. Επιπλέον, αν και το κείμενο τους δεν αποτελεί πολιτική πλατφόρμα, διαμορφώνει σαφώς το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα δοθεί η μάχη της επόμενης ημέρας στο ΠαΣοΚ.

Οι ίδιοι εξηγούν τον λόγο για τον οποίο έλαβαν την απόφαση να δημοσιεύσουν ένα κοινό άρθρο ως εξής: «Οι τρεις υπουργοί οι οποίοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο, λόγω των αρμοδιοτήτων μας που αφορούν βασικούς τομείς του δημόσιου χώρου, βιώνουμε κάθε μέρα, με μεγάλη ένταση, τα φαινόμενα που εδώ καταγράφουμε. Πάρα πολλές φορές, αλλά και σήμερα, αντιλαμβανόμαστε πως ορισμένοι σπρώχνουν τα πράγματα πέραν των ορίων, για να γίνει μακελειό. Πιστεύοντας, πως η Δημοκρατία δεν θα τολμήσει και, συνεπώς, θα κάνουν και πάλι το δικό τους». Η ιδέα, σύμφωνα με πληροφορίες, γεννήθηκε μια ημέρα που οι καταλήψεις στα δημόσια κτίρια, στα υπουργεία και στα επιμελητήρια τους εμπόδισαν να δώσουν συνεντεύξεις Τύπου αλλά και να ασκήσουν τα υπουργικά καθηκοντά τους.

«Καμιά εισαγγελική ή αστυνομική ενέργεια δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική αυτενέργεια», αναφέρεται στο άρθρο. «Η μία δραστηριότητα, άλλωστε, συμπληρώνει και στηρίζει την άλλη. Η μεν κοινωνία έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί τον εαυτό της από κάθε επιβολή ιδεολογικών, κομματικών ή συντεχνιακών συμφερόντων, οι δε δημοκρατικά νομιμοποιημένες κρατικές λειτουργίες έχουν την υποχρέωση να ανταποκριθούν στο κοινωνικό αίτημα για την τήρηση της νομιμότητας. Δίχως τη στήριξη των πολιτών η λειτουργία του κράτους θα συκοφαντηθεί ως αυταρχική και, πάντως, θα έχει περιορισμένη αποδοτικότητα. Και δίχως το κράτος και τις λειτουργίες του, η κοινωνία των πολιτών δεν θα είχε νόημα, όποια γνώμη κι αν πλειοψηφούσε σε αυτήν.

Η βουβή κοινωνία και οι φορείς των κρατικών λειτουργιών που έκαναν πως δεν βλέπουν, πρέπει να περάσουν οριστικά στο παρελθόν. Η απειλή της οικονομικής χρεωκοπίας ήρθε ως αποτέλεσμα της χρεωκοπίας των όρων πολιτικής και κοινωνικής συμβίωσης, που επιβλήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και μας έσυραν ως εδώ. Η αυτογνωσία και η αυτοκριτική είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για την αντιστροφή της πορείας. Πρέπει, λοιπόν, να δράσουμε αμέσως», επισημαίνουν .
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=425522

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου