διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

22 Οκτ 2011

Τα σενάρια της "επόμενης ημέρας"

Της Μαρίνας Μάνη

“Ως εδώ, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο. Χρειάζεται λύση – κι αμέσως”. Η φράση δεν ανήκει σε ένα αλλά στα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη που αποχώρησαν κάτωχρα από τη Βουλή τη νύχτα της Πέμπτης. Κι όπως πρόσθεταν, “όσο χιλιοειπωμένη κι αν είναι η φράση βουλευτών ΄είναι η τελευταία φορά που ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο΄, αυτή τη φορά το εννοούν”.
Τα σενάρια είναι πολλά και εξαρτώνται από το περιεχόμενο της ευρω-απόφασης για το χρέος και τη χώρα. Άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο συμφωνούν στην εκτίμηση ότι εάν η συμφωνία είναι η χείριστη (μεγάλο “κούρεμα”, πιστωτικό γεγονός, ευθεία πολιτική επιτροπεία κλπ) ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μπορεί να επιστρέψει στην Αθήνα παρά μόνο εάν έχει έτοιμη την ανακοίνωση προσφυγής στις κάλπες.



Εάν είναι η ηπιότερη δυνατή, τότε οι λεγόμενες “πολιτικές πρωτοβουλίες” αφορούν... τα πάντα εκτός από εκλογές. Οι οποίες, άλλωστε, προκαλούν τρόμο στο σύνολο του κυβερνητικού προσωπικού, καθώς γνωρίζουν ότι πλειοψηφία των σημερινών βουλευτών... και υπουργών θα μείνει εκτός Βουλής.

Συνεργασία έστω και χωρίς τη ΝΔ

Οι βασικές προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στον πρωθυπουργό για “το μετά” είναι δύο.

Η πρώτη αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης “με όσους θέλουν και μπορούν”. Η πρόταση αυτή μεταφέρθηκε στον κ. Παπανδρέου προ δύο εβδομάδων (όταν συναντούσε διαδοχικά τους υπουργούς) και “φωτογραφήθηκε” στο κοινό άρθρο των «τριών». Το επιχείρημα είναι πως δεν έχει νόημα να ζητείται η στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, αλλά με δεδομένο το “όχι” του να στραφούν σε όσο γίνεται περισσότερες πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στη λογική της εθνικής συνεννόησης (Γιώργο Καρατζαφέρη, Φώτη Κουβέλη, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και “συναινετικούς” βουλευτές της ΝΔ (που θα επέλεγαν σ΄αυτή την περίπτωση, να διαβούν τον κομματικό Ρουβίκωνα) για να στηρίξουν ένα τέτοιο σχήμα.

Το σημείο-κλειδί της πρότασης είναι η συμμετοχή σε αυτό τεχνοκρατών και προσωπικοτήτων εκτός ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα αναλάβουν καίρια υπουργεία και θα “τρέξουν” τις μεταρρυθμίσεις αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Ουδείς απαντά ευθέως στο ερώτημα εάν επικεφαλής αυτού του σχήματος θα είναι “τρίτο” πρόσωπο κοινής αποδοχής, καθώς ένα “ναι” θα σήμαινε ευθεία αμφισβήτηση του κ. Παπανδρέου. “Την απάντηση θα τη δώσει... η ίδια η ζωή, εάν και όταν δρομολογηθεί αυτή η λύση”, απαντούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρέπει να θεωρείται “φετίχ” η παρουσία του νυν πρωθυπουργού στο τιμόνι της χώρας.

Επισημαίνεται ωστόσο η ένσταση της κ. Μπακογιάννη, η οποία φέρεται να μη βρίσκει αποτελεσματικό ένα τέτοιο σχήμα εάν δεν συμμετέχει σε αυτό και η ΝΔ. Αντιθέτως, θεωρεί ότι μία κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης “με όλους” θα επιβληθεί εκ των πραγμάτων μετά από εκλογές.

Δημοψήφισμα ή εκλογές

Κατά τη δεύτερη πρόταση  η κυβέρνηση οφείλει να φέρει την ευρω-συμφωνία στη Βουλή για έγκριση από ευρεία πλειοψηφία 180 ψήφων (σ.σ. “υποχρεωτικά πια, αφού θα περιλαμβάνει εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων”). Εάν η ΝΔ επιμείνει στην καταψήφιση, τότε “πάμε σε εκλογές χωρίς να κατηγορηθούμε ότι δραπετεύουμε” - ανοίγοντας τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας.

Παραλλαγή αυτής της πρότασης αποτελεί η εμμονή του κ. Καστανίδη με το δημοψήφισμα ώστε να εγκρίνει ή να απορρίψει απ΄ ευθείας ο λαός τη συμφωνία. Ωστόσο δεν βρήκε συμμάχους όταν επιχείρησε να ανοίξει σχετική συζήτηση στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο χρόνος για τις ζυμώσεις τελείωσε. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρχει χώρος και χρόνος μόνο για πράξεις...
http://www.capital.gr/News.asp?id=1310515


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου