διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Οκτ 2011

Η τιμωρία σε δόσεις

του Σεραφειμ Κωνσταντινιδη
Στην αρχή επικράτησε η άρνηση της πραγματικότητας. Οχι μόνον με το ιστορικό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», αλλά κι όταν έγινε σαφές ότι δεν υπήρχαν, τα μέτρα είχαν τμηματικό χαρακτήρα και ενοχοποιούσαν τους… κερδοσκόπους διεθνώς. Στην πραγματικότητα, επιλέχθηκε η λήψη σταδιακών μέτρων ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί σε βάθος χρόνου. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι σημαντικές αποφάσεις είναι προϊόν συμβιβασμού, οπότε η λήψη σταδιακών μέτρων που προετοιμάζουν τα επόμενα είναι αποδεκτή πρακτική.

Οταν άρχισε να γίνεται αντιληπτό ότι τα μέτρα αυτά δεν βοηθούν την ελληνική οικονομία, αντίθετα δημιουργούν ύφεση που δυσκολεύει περισσότερο την έξοδο, άλλαξε η εξήγηση της κατάστασης που επικρατούσε. Οδηγηθήκαμε στη μερική αποδοχή της πραγματικότητας. Ολοι συμφώνησαν ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό, ίσως και παγκόσμιο. Ηταν μια παρηγοριά η θεώρηση αυτή, επειδή υπονοούσε ότι η λύση δεν θα έρθει από την Ελλάδα που αποτελεί μηδαμινό ποσοστό της Ευρωζώνης. Επρεπε να αλλάξει η Ευρώπη συνολικά και μέσα στην ανατροπή αυτή, να βολευτεί η μικρή «αμαρτωλή» Ελλάδα που ξόδευε περισσότερα απ’ όσα είχε…
Τις μέρες αυτές, διαπιστώνουμε ότι προωθείται η ευρύτερη ανατροπή με αφορμή την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά χωρίς να συμμετέχει στη λύση η… αφορμή. Η λύση πιθανότατα θα διασφαλίζει τη σωτηρία της Ευρώπης, αλλά και την τιμωρία του αμαρτωλού που «προκάλεσε» το πρόβλημα. Κυρίως για να μην ενθαρρύνονται όσοι έχουν ήδη την προδιάθεση να… αμαρτήσουν.
Ωστόσο, η λύση της σταδιακής εφαρμογής μιας πολιτικής αποδεικνύεται καταστροφική για την ελληνική οικονομία. Απλά έδωσε το χρονικό περιθώριο να λάβουν τα μέτρα τους όλοι όσοι μπορούσαν να διασφαλίσουν τα κεφάλαια που δημιουργήθηκαν κυρίως από την παραοικονομία και τη διαφθορά. Εξάλλου, η εξοντωτική επιβολή φόρων σε εισοδήματα που δεν υπάρχουν πλέον δεν βοηθάει στη μείωση του ελλείμματος. Αλλά και η μείωση δαπανών από ένα σημείο και μετά περιορίζει περισσότερο τα έσοδα του Δημοσίου. Η πραγματική υποτίμηση έχει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της «εσωτερικής υποτίμησης» που εφαρμόζεται. Η πρώτη γίνεται αιφνιδιαστικά και αφορά όλους… Ταυτόχρονα, όμως, έχει περιοριστεί δραστικά όχι μόνον η ρευστότητα, αλλά και η πίστη. Οι προμηθευτές των ελληνικών εισαγωγικών εταιρειών απαιτούν πληρωμή μετρητοίς. Οι εισαγωγείς ζητούν επίσης γρήγορη εξόφληση από τους χονδρέμπορους ή το λιανικό εμπόριο. Και κανείς από όλους αυτούς δεν μπορεί να πάρει δάνειο. Ο ιός της ύφεσης μολύνει τους υγιείς οργανισμούς επειδή έρχονται σε επαφή με ασθενείς… Στη συνάντηση της Κυριακής, υποτίθεται ότι θα ληφθούν αποφάσεις για την έξοδο από την κρίση. Αν ανακοινωθούν αποφάσεις, θα είναι αυστηρές για εκείνους που αποκλίνουν από τη χρηστή διαχείριση των δημοσιονομικών. Το χειρότερο, όμως, είναι να συμφωνηθεί μόνον κάτι σαν «πλαίσιο αρχών», δηλαδή η αναβολή των πραγματικών αποφάσεων. Αυτό θα οδηγήσει σε βαρύτερη τιμωρία των υπερχρεωμένων.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_19/10/2011_1296557

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου