διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

1 Οκτ 2011

Το ισχυρότερο όπλο της Αμερικής είναι το σταθερό δολάριο

Το Ιράν ετοιμάζει ατομική βόμβα. Η Ρωσία του Πούτιν προανήγγειλε ένα πρόγραμμα εξοπλισμού αξίας $635 δισ. και σκοπεύει να αγοράσει 600 αεροσκάφη, 1.000 ελικόπτερα, και 100 πολεμικά πλοία μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η Βενεζουέλα διαδίδει την επανάστασή της σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.
Πως μπορεί η Αμερική να αντιμετωπίσει αυτές τις νέες απειλές προς την εθνική της ασφάλεια; Πριν στείλουμε τους πεζοναύτες, θα πρέπει πρώτα να σταθεροποιήσουμε το δολάριο. Το ισχυρό δολάριο ήταν το κύριο όπλο που χρησιμοποίησε ο Ronald Reagan στη δεκαετία του 1980 για να ανατρέψει την ΕΣΣΔ, η οποία συνιστούσε πολύ σοβαρότερη απειλή από οποιαδήποτε σημερινή.
Όταν έγινε πρόεδρος ο  Reagan το 1981, η ΕΣΣΔ ήταν σε άνοδο.
Είχε εισβάλλει στο Αφγανιστάν, και υποστήριζε την επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Ο Σοβιετικός ηγέτης Leonid Brezhnev είχε εξαγγείλει το περίφημο δόγμα του, σύμφωνα με το οποίο η προέλαση του κομμουνισμού ήταν αναπότρεπτη.
Από τη πλευρά του, ο Reagan ξεκίνησε ένα μαζικό πρόγραμμα εξοπλισμού, όμως κανένα από τα νέα όπλα δεν χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Σταθεροποιώντας και ενισχύοντας το δολάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε τις τιμές του πετρελαίου, μειώνοντας τα έσοδα των Σοβιετικών σε συνάλλαγμα, και γονατίζοντάς τους οικονομικά.
Το 1971, τις τελευταίες ημέρες ισχύος του κανόνα χρυσού Bretton Woods, ο χρυσός στην ελεύθερη αγορά ήταν στα $37.88 ανά ουγκιά, και το αργό πετρέλαιο $3.56/bbl. Με σημερινά δεδομένα, αυτό αντιστοιχεί σε $16.02/bbl.
Το 1979, όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλλαν στο Αφγανιστάν, ο χρυσός πουλιόταν $239.36/oz, και το αργό πετρέλαιο $41.34/bbl. Τα έσοδα των Ρώσων από την εξαγωγή πετρελαίου είχαν αυξηθεί κατά 158% από το 1971, χωρίς καμιά προσπάθεια εκ μέρους τους.
Όταν ορκίστηκε ο Reagan, ο χρυσός ήταν στα $499.02/oz , και  το αργό πετρέλαιο στα $84.51/bbl, πέντε φορές πιο ακριβά από ότι πριν δέκα μόλις χρόνια.
Ο Reagan στήριξε την προσπάθεια της Federal Reserve και του προέδρου της  Paul Volcker να πολεμήσει τον πληθωρισμό. Όταν το 1985 ανέλαβε ως Γεν. Γραμματέας του ΚΚ της ΕΣΣΔ ο Mikhail Gorbachev, ο χρυσός είχε πέσει στα 304.47/oz , και το αργό πετρέλαιο στα $52.24/bbl. Έναν χρόνο αργότερα, οι τιμές έπεσαν κι άλλο, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ανησυχεί ο Gorbachev. Η ΕΣΣΔ είχε χάσει το 73% των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, οι χαμηλές τιμές του αργού κόντεψαν να κάνουν την ΕΣΣΔ να πτωχεύσει. Τον Μάιο του 1990, οι Σοβιετικοί παρακάλεσαν τον Γερμανό καγκελάριο Helmut Kohl να τους δανείσει επειγόντως 20 δισεκατομμύρια μάρκα, για να σωθούν από την επερχόμενη οικονομική κατάρρευση. Αυτός τους έδωσε 5 δισ. και το 1991 η ΕΣΣΔ κατέρρευσε οριστικά.
Η στρατηγική την οποία χρησιμοποίησε ο Reagan για να χρεοκοπήσει την ΕΣΣΔ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σήμερα εναντίον της Βενεζουέλας, του Ιράν, και της διαδόχου της ΕΣΣΔ, Ρωσίας.
Αυτή τη στιγμή, ο χρυσός πουλιέται $1650/oz και το  αργό πετρέλαιο πουλιέται $83.18/bbl, όπως τότε που ανέλαβε ο Reagan. Σήμερα, μια ουγκιά χρυσού αγοράζει 20 βαρέλια αργού, κάτι που ιστορικά θεωρείται πολύ. Τα τελευταία 40 χρόνια, μια ουγκιά αγόραζε 15 βαρέλια κατά μέσο όρο.
Ο γερουσιαστής Ted Poe έχει προτείνει νομοσχέδιο για την σταθεροποίηση του δολαρίου. Το νομοσχέδιο H.R. 1638  απαιτεί από την Federal Reserve να ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, μερικούς μήνες μετά την ισχύ του νόμου, που θα σταθεροποιηθεί το δολάριο στην τιμή του χρυσού COMEX εκείνης της στιγμής. Στη συνέχεια, αυτή η τιμή θα αποτελεί τον στόχο για τη τιμή του χρυσού, από πλευράς της Federal Reserve. Με βάση το προτεινόμενο νομοσχέδιο, η Federal Reserve θα πρέπει να διατηρεί αυτόν τον στόχο μέσα από την ελεύθερη αγορά, και όχι μέσω της χειραγώγησης των επιτοκίων.
Οι σημερινές τιμές του χρυσού και του πετρελαίου, αντικατοπτρίζουν τον επικείμενο πληθωρισμό, και όχι αυτόν που υπάρχει. Αν ισχύσει το νομοσχέδιο H.R. 1638, οι τιμές του χρυσού θα πέσουν, και θα συμπαρασύρουν και το πετρέλαιο. Αν υποθέσουμε ότι η πραγματική αξία του χρυσού ήταν $35/ουγκιά το 1958, τότε μια καλή τιμή στόχος θα ήταν τα $222/oz. Από την άλλη, αν ο χρυσός άξιζε $379.26 το 1994, τότε να περιμένουμε μια τιμή στόχο στα $532/oz.
Η σταθεροποίηση της τιμής του χρυσού στα $532/oz, θα σταθεροποιούσε και  την αξία του δολαρίου στις 0.001879699 ουγκιές χρυσού. Με βάση τις σχέσεις χρυσού-πετρελαίου στο παρελθόν, θα δούμε την τιμή του αργού να σταθεροποιείται στα $35.50/bbl. Κάτι τέτοιο θα μειώσει τη λιανική τιμή της βενζίνης, και παράλληλα θα μειώσει τα κέρδη κρατών όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, και το Ιράν, κατά τουλάχιστον 57%. Αυτή η μείωση εσόδων θα τις ηρεμήσει, και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε αλλαγή καθεστώτος, όπως έγινε και με την ΕΣΣΔ.
Για να υπάρξει σταθερή οικονομία και σταθερές αγορές, χρειάζεται σταθερό δολάριο. Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, την απασχόληση, και την ευημερία. Και αυτό που θα είναι καλό για την Αμερική θα είναι πολύ κακό για τους εχθρούς της.

Forbes

http://www.forbes.com/sites/louiswoodhill/2011/09/28/worried-about-ahmadinejad-chavez-and-putin-stabilize-the-dollar/
Απόδοση:S.A.
http://www.antinews.gr/2011/10/01/125127/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου