διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Οκτ 2011

«Χοντραίνουν» το παιχνίδι οι οίκοι αξιολόγησης

«Χοντραίνουν» το παιχνίδι οι οίκοι αξιολόγησης όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου. Και μπορεί η Γερμανία να ξεκαθαρίζει πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν θα επιλυθεί στη επικείμενη Σύνοδο, ωστόσο οι οίκοι καθημερινά προχωρούν σε υποβαθμίσεις και εξαπολύουν απειλές. Απώτερος στόχος τους είναι να κάνουν αξιωματούχους και τραπεζίτες να συνειδητοποιήσουν πως η δημοσιονομική κρίση τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις , καθώς πλέον χτυπά… απειλητικά την πόρτα του πυρήνα της Ευρώπης, αλλά και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εντονη ανησυχία προκλήθηκε από τις δηλώσεις της Moody’s ότι η τριπλή αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας βρίσκεται υπό πίεση. Ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε πως τους επόμενους τρεις μήνες θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί το outlook της χώρας, με βάση την πρόοδο της κυβέρνησης στην εφαρμογή των απαιτούμενων οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, και παράλληλα με οποιαδήποτε δυσμενή εξέλιξη στις αγορές. Η αναθεώρηση του outlook της Γαλλίας θα συνυπολογίζει και όποιες πιθανές δυσμενείς εξελίξεις στις χρηματοοικονομικές αγορές ή την οικονομία, ανέφερε ο διεθνής οίκος. «Η επιδείνωση των μετρικών του χρέους και το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω απώλειες δημιουργούν πιέσεις στο σταθερό outlook για την αξιολόγηση Aaa της Γαλλίας», τόνιζε η Moody’s. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα spread των ομολόγων της χώρας να φτάσουν στις 114 μονάδες βάσης έναντι των γερμανικών, επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ 19 ετών. Από την πλευρά του ο  γάλλος υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύει η τριπλή αξιολόγηση ΑΑΑ, καθώς η χώρα εφαρμόζει μέτρα μείωσης του ελλείμματος, επισημαίνοντας ωστόσο πως η εκτίμηση για ανάπτυξη κατά 1,75% του ΑΕΠ για το 2012 είναι ενδεχομένως πολύ υψηλή.

Ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα

Γενικότερα το γαλλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα το τελευταίο διάστημα, καθώς διατυπώνονται ανησυχίες για τη σημαντική έκθεσή στα ομόλογα προβληματικών χωρών. Αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για τη ευρωστία των γαλλικών τραπεζών. Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, το ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου επενδυτή σε ομόλογα στον πλανήτη, της Pimco, προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ότι υπάρχουν ενδείξεις πως άλλες τράπεζες δεν δέχονται να συναλλάσσονται με γαλλικές τράπεζες και ότι CEOs γαλλικών τραπεζών γυρίζουν τον πλανήτη αναζητώντας ρευστό. Οι μετοχές των μεγάλων γαλλικών τραπεζών διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 50% χαμηλότερα από την «ενσώματη» λογιστική αξία τους. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν ληφθεί υπόψει ότι ο συντελεστής κεφαλαιοποίησης στην αγορά σε σχέση με τα συνολικά ενεργητικά έχει διολισθήσει στο 1-1,5% (σε σύγκριση με 6-8% στις υγιέστερες τράπεζες).
Να σημειωθεί πως την προηγούμενη Παρασκευή Standard & Poor΄s προχώρησε  στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της BNP Paribas σε "AA-" από"AA." Ο οίκος στην ανακοίνωσή του ανέφερε  πως οι οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη έχουν επιδεινωθεί, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών οικονομιών στις οποίες οι γαλλικές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση. Τέλος, η S&P προβλέπει μείωση των κερδών λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης.

Χτύπημα και στις ιταλικές τράπεζες
Λίγες ώρες αφότου η Moody’s απεύθυνε προειδοποίηση στη Γαλλία ήταν η σειρά της Standard & Poor’s να επιφέρει «χτύπημα» στις ιταλικές τράπεζες. Ο οίκος υποβάθμισε 24 ιταλικές τράπεζες και χρηματοοικονομικά ιδρύματα, εξαιτίας χαμηλότερων προοπτικών για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, ενώ παράλληλα αναθεώρησε προς τα κάτω την αξιολόγηση της για τον κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος (BICRA) της Ιταλίας στην Ομάδα 3 από την Ομάδα 2. Συγκεκριμένα, η S&P επεσήμανε ότι η υποβάθμιση των ιταλικών τραπεζών και του κινδύνου του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, αντανακλά τις προκλήσεις ενός δυσμενέστερου από ότι αρχικά αναμενόταν μακροοικονομικού περιβάλλοντος. «Κατά τη γνώμη μας, οι νέες εντάσεις στις αγορές των χωρών της ευρωπεριφέρειας, ειδικά της Ιταλίας και οι ασθενείς προοπτικές ανάπτυξης, έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών. Πιστεύουμε ακόμη ότι το κόστος χρηματοδότησης των ιταλικών τραπεζών θα αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της ανόδου στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων» υπογράμμισε ο οίκος.

Από κλητήρες… δήμαρχοι

Το μπαράζ υποβαθμίσεων και οι συνεχείς απειλές έχουν επαναφέρει  την… κουβέντα για το ρόλο των οίκων αξιολόγησης. Πριν από 3 χρόνια, λόγω της κρίσης των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης ήταν τα «μαύρα πρόβατα» του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος. Όχι μόνο δεν προειδοποίησαν τους επενδυτές για την κρίση που ερχόταν -ως όφειλαν- αλλά και είχαν συμβάλει ενεργά στο ξέσπασμά της, διογκώνοντας τη φούσκα του δανεισμού. Σήμερα, οι ίδιοι οίκοι βρίσκονται στην κορυφή του κόσμου. Από τα χείλη των αναλυτών τους κρέμονται ολόκληρες κυβερνήσεις ακόμα και πολύ ισχυρότερες από την ελληνική. Είναι οι «ανέγγιχτοι βασιλιάδες του finance» σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, ή «η νέα δύναμη στην πολιτική της Ευρώπης» κατά τους συντάκτες του Reuters.

Και ενώ οι Τρεις Μεγάλοι -Standard & Poor’s, Fitch και Moody’s- πρόδωσαν την αγορά όταν αυτή ζήτησε τη συμβουλή τους στο «παιχνίδι» των σύνθετων ομολόγων και των δυσνόητων τιτλοποιήσεων, τώρα οι ίδιοι οίκοι καλούνται και πάλι να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Το μονοπώλιό τους στην αγορά των αξιολογήσεων (οι τρεις μαζί αξιολογούν το 85% των ομολόγων) διασφαλίζει ότι οι απόψεις τους θα συνεχίσουν να καθορίζουν τις κινήσεις πολλών τρισ. δολαρίων που χρηματοδοτούν όλες τις αγορές του πλανήτη.

Το παράδοξο σε αυτή την υπόθεση είναι πως οι τρεις μεγάλοι οίκοι δεν απασχολούν τα καλύτερα μυαλά στον τομέα του finance. Με δεδομένο ότι οι μισθοί που προσφέρουν οι επενδυτικές τράπεζες είναι συνήθως 3 ή 4 φορές υψηλότεροι από αυτούς που δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης, είναι σαφές ότι οι S&P, Moody’s και Fitch στελεχώνονται, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, από τους αναλυτές που δεν ήταν αρκετά καλοί ή έμπειροι για να αναζητήσουν μία καριέρα στη Wall Street.

Όσο για τα ποιοτικά στάνταρ των αναλύσεών τους, αυτά είναι πλέον γνωστά σε όλους. «Ας ελπίσουμε ότι θα είμαστε όλοι πλούσιοι και συνταξιούχοι όταν αυτός ο πύργος από τραπουλόχαρτα καταρρεύσει», έγραφαν τα e-mails που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι αναλυτές της Standard & Poor’s, όταν αξιολογούσαν τους τίτλους που ονομάστηκαν «τοξικοί». «Η ιστορία των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης είναι μία με κολοσσιαία λάθη», είχε πει ο πρόεδρος της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της αμερικανικής Βουλής ενώπιον της οποίας είχαν παρουσιαστεί αυτά τα e-mails καθώς και άλλα προκλητικά αποδεικτικά στοιχεία για τη σύγκρουση συμφερόντων στους κόλπους των οίκων. Μάλιστα η επιτροπή είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Τρεις Μεγάλοι επιδόθηκαν σε μία «κούρσα προς τον πάτο». 
http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/lr-------2011101842397/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου