διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

10 Οκτ 2011

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ο... πασάς που θεώρησε... τσιφλίκι του τον ΟΗΕ

Η σκηνή δεν είναι από ταινία. Είναι η πραγματικότητα, χωρίς την προσθήκη ή την αφαίρεση ούτε ενός «νι». Την περασμένη Παρασκευή, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι μπράβοι του Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς λόγο και αιτία, έσπασαν στο ξύλο τους υπεύθυνους της ασφάλειας του ΟΗΕ, επειδή οι τελευταίοι, ως όφειλαν και εκτελώντας διαταγές των ανωτέρων τους, δεν επέτρεψαν στον πρωθυπουργό της Τουρκίας και στη συνοδεία του να εισέλθουν στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης από είσοδο που ήταν κλειστή για λόγους ασφάλειας των ξένων ηγετών.
Οι φρουροί του ΟΗΕ, με ευγένεια, εξήγησαν στους μπράβους του Ερντογάν ότι πρέπει να εισέλθουν από άλλη είσοδο και ότι ο τέταρτος όροφος όπου έγινε το επεισόδιο θα είναι κλειστός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Όσοι ήταν παρόντες έφριξαν για το γεγονός ότι ο Ερντογάν, που ήταν εκεί και είδε την επίθεση των φρουρών του εναντίον των «Κυανόκρανων», μειδίασε με ικανοποίηση και ως ηγέτης... υπερδύναμης αναχώρησε θριαμβευτικά.
Το επεισόδιο, που έρχεται να προστεθεί σε πολλά παρόμοια, επιβεβαιώνει όσους υποστήριζαν –και δεν τους έδινε σημασία κανείς– πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα. «Πάσχει από το σύνδρομο της υπεροψίας», έγραφε Αμερικανός διπλωμάτης στην Κοντολίζα Ράις το 2006, και κάθε φορά που δεν γίνεται «το δικό του» πλημμυρίζει από οργή, με αποτέλεσμα να παίρνει αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής. Οι συνάδελφοι στον ΟΗΕ θυμήθηκαν ένα άλλο περιστατικό στο συνέδριο που διοργανώνει κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Όταν έφτασαν ο Ερντογάν και οι μπράβοι του στο ξενοδοχείο «Σέρατον», είχε ξεκινήσει η δεξίωση και η φρουρά του παρακάλεσε να εισέλθουν από την κεντρική είσοδο. Η απάντηση διά στόματος Ερντογάν ήταν «όχι» και έδωσε διαταγή για αποχώρηση. Από τότε αρνείται να συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους πως είδε στους διαδρόμους του ΟΗΕ τον κ. Κλίντον και δεν τον χαιρέτησε.
Η συμπεριφορά του, οι συχνές εκρήξεις του εναντίον πολιτικών του αντιπάλων, συνεργατών του και δημοσιογράφων, το πρόβλημα κλειστοφοβίας, που, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τον «τρελαίνει», είναι σοβαρά ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν ιδιαίτερα οι Έλληνες και Κύπριοι διπλωμάτες, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν κατάλληλα. Αρκετές φορές, οι άνθρωποι που κυριαρχούνται από υπεροψία και κλειστοφοβία μετατρέπονται σε άβουλα άτομα. Όμως, όταν ξεπεράσουν το πρόβλημα, έχουν ανάγκη να αποδείξουν ότι ελέγχουν την κατάσταση, ότι ηγούνται, ότι δίνουν εντολές, ότι αποφασίζουν.
Ο Ερντογάν έχει πείσει τον εαυτό του ότι είναι ο ηγέτης της περιοχής μας. Όπως είπε και στον πρόεδρο Ομπάμα, έχει δικαιώματα (!) στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κυριαρχεί, ως γνωστόν, το Ισραήλ. Στο τρικυμισμένο του μυαλό πρέπει να είναι ο κυρίαρχος της περιοχής. Δεν θα κάνει καμία έκπτωση, επειδή θεωρεί πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα φοβηθούν και θα υποκύψουν. Βέβαια, ο μεγάλος του φόβος και το μεγάλο του πρόβλημα είναι το Ισραήλ. Και μέσα στην τρέλα που τον κυριαρχεί σίγουρα γνωρίζει πως ο Νετανιάχου δεν είναι Παπανδρέου...

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 29/9/11 Μιχάλης Ιγνατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου