διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

31 Οκτ 2011

Telegraph: Καταδικασμένη να αποτύχει η συμφωνία για Ελλάδα

Απαισιόδοξος εμφανίζεται αρθρογράφος της Daily Telegraph, ο Liam Halligan, για τα αποτελέσματα της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της ευρωζώνης την προηγούμενη Τετάρτη, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προβλέποντας ότι θα αποτύχει στις επόμενες εβδομάδες.
Όπως σχολιάζει, η συγκεκριμένη συμφωνία, αντί να καταστήσει την κατάσταση πιο σαφή, επιτρέποντας στους επενδυτές να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις, έκανε την κρίση χρέους ακόμη πιο οξεία, σπέρνοντας περαιτέρω μολυσματικούς σπόρους σύγχυσης. Τη συμφωνία από μόνη της, την ακολούθησε ένα σχεδόν «υποχρεωτικό» ράλι ανακούφισης. «Ωστόσο, μέχρι αργά την Πέμπτη και οπωσδήποτε και την Κυριακή, τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εκεί. Οι αγορές ομολόγων παγκοσμίως, που παραδοσιακά είναι πιο έξυπνες από τα χρηματιστήρια, τάχθηκαν κατά της συμφωνίας. Αυτό είναι ανησυχητικό».



Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, η συμφωνία παρουσιάστηκε ως επιτυχία από τους υπέρμαχους του ευρώ. Η συμφωνία για απομείωση 50% είναι εθελοντική, και μεγαλύτερη του 21% που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου. «Στην πραγματικότητα, αυτοί που αφελώς δάνεισαν χρήματα στην Ελλάδα (πρόθυμοι να δρέψουν τις υψηλές αποδόσεις, αναμένοντας πάντα μια διάσωση), θα λάβουν μια πολύ πιο καλή συμφωνία. Μια τέτοια συζήτηση θα εξελιχθεί, με κλειστές πόρτες, στους επόμενους μήνες. Αλλά η καλύτερη αυτή συμφωνία θα πρέπει να πληρωθεί με ακόμη περισσότερο κρατικό δανεισμό, από κάποιες κυβερνήσεις της ευρωζώνης ή και από άλλους».

Τονίζει ακόμη πως ενώ η συμφωνία της 21ης Ιουλίου περιελάμβανε και τον όρο συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών τουλάχιστον στο 90%, αυτή της 26ης Οκτωβρίου δεν έχει καν ένα τέτοιο νούμερο.

«Επομένως, το επίκεντρο του πακέτου της προηγούμενης εβδομάδας είναι πολύ λιγότερο αποφασιστικό από ό,τι φαίνεται. Η ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καθαρίσει τον ισολογισμό της, βασίζεται πλέον μόνο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο είναι ήδη απίστευτα εκτός στόχου».

Κατά τον αρθρογράφο της Telegraph, αυτό που χρειάζεται, «επειγόντως, είναι μια ξεκάθαρη, διαφανής ελληνική χρεοκοπία, επιτρέποντας σε αυτή την ημί-αναπτυγμένη οικονομία να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, να καθιερώσει μια πιο αδύναμη δραχμή και να ανακτήσει τον αυτοσεβασμό της. Η Πορτογαλία πρέπει να φύγει επίσης, καθώς η συμμετοχή της στο ίδιο νομισματικό μπλοκ με αυτό της Γερμανίας είναι τόσο παράλογη, όσο και αυτή της Ελλάδας».

Παραδέχεται μάλιστα πως θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές. «Αλλά λίγοι ακόμη μήνες μεταβλητότητας, που θα οδηγήσουν όμως σε ένα πιο σταθερό αποτέλεσμα, είναι σίγουρα καλύτεροι από την τρέχουσα κατάσταση όπου όλος ο κόσμος ζει υπό τον φόβο ενός μαζικού ευρώ-σεισμού».
http://www.capital.gr/News.asp?id=1316475


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου