διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

2 Νοε 2011

Γαλοπούλες

Του Γιώργου Λακόπουλου

 «Δημοψήφισμα; Ρωτούν τις γαλοπούλες πριν τις σφάξουν;» Ηταν το σχόλιο που έκανε δημοσιογράφος του BBC, όταν έφτασαν τα νέα από την Αθήνα. Αυτά τα νέα έκαναν χθες πολλούς να σπάσουν τα μολύβια τους: δεν καταλαβαίνουν!
Κατ’ αρχάς συνεχίσθηκε η παράδοση που θέλει το σύστημα διακυβέρνησης να λειτουργεί ως «μονοπρόσωπη δημοκρατία». Η απόφαση ελήφθη από τον Πρωθυπουργό. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν την εμπνεύστηκε ο ίδιος, ούτε ποιος – ή ποια – την εισηγήθηκε. Ούτε υπόψη ποιων ακριβώς ετέθη, πριν ανακοινωθεί.

Εν πάση περιπτώσει αυτό είναι και ενδοκυβερνητικό ζήτημα. Και ως τέτοιο εξελίχθηκε χθες άλλωστε. Η ουσία είναι ότι η ίδια η απόφαση υπήρξε ακατανόητη. Από τα συμφραζόμενα – όπως θα έλεγε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνήθης υποστηρικτής των πρωθυπουργικών αποφάσεων – δεν προκύπτει λογική ερμηνεία. Δημοψήφισμα για τη συμφωνία; Γιατί;
Θα είχε νόημα να γίνει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Ή την άνοιξη του 2010, όταν η χώρα οδηγήθηκε σε διεθνή οικονομικό έλεγχο. Πώς γίνεται ο Πρωθυπουργός να μη ρωτάει τους υπουργούς όταν πάει στο ΔΝΤ, αλλά να ρωτάει τους πολίτες για μια υπερεθνική απόφαση την οποία ήδη έκανε δεκτή ως λύση σωτηρίας η κυβέρνηση; Είναι σαν τον νόμο του Φαρ Ουέστ: πρώτα πυροβολείς και μετά κάνεις ερωτήσεις.

 Επιπλέον, πώς ακριβώς θα διατυπωθεί το κεντρικό ερώτημα στο δημοψήφισμα. Από τη μια θα μπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου; Και από την άλλη τι; Το ερώτημα αν γίνεται δεκτή ή όχι; Εδώ οι υπουργοί δεν είναι σε θέση να την κατανοήσουν, θα το καταφέρουν οι ψηφοφόροι;
Τυπικά η απόφαση δεν πάσχει. Αλλά από την εξίσωση λείπουν δυο παράγοντες. Ο ένας είναι το Υπουργικό Συμβούλιο! Οπως συνήθως: καμιά από τις μεγάλες επιλογές δεν έγινε με απόφασή του. Είτε δεν ρωτήθηκε, είτε τις επικύρωσε εκ των υστέρων.
Ο δεύτερος είναι οι δανειστές και εταίροι. Μια ματιά στις διεθνείς αντιδράσεις τρομάζει. Οσοι κρατούν τη λύση του χρέους έκοβαν φλέβες. Τώρα οι γαλοπούλες κινδυνεύουν προτού έλθουν τα Χριστούγεννα. Οι «γνωστοί άγνωστοι» που έριξαν την ιδέα, μάλλον δεν έχουν αίσθηση των διεθνών επιπτώσεων. Και όπως θα έλεγε ο αμερικανός φυσικός Λούις Αλβαρέζ: «Είναι πανέξυπνα άτομα που τους λείπει η κοινή λογική».
http://www.tanea.gr/proektaseis/?aid=4669740

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου