διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

29 Νοε 2011

Οι… γαλοπούλες!

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

  Εχω την αίσθηση ότι μόλις κλείνει ένα θέμα, η πολιτική μας τάξη τρέχει να ανοίξει ένα άλλο. Μάλλον θα πρόκειται για κάποιου είδους διαστροφή ή μήπως μανία του τύπου «σε δουλειά να βρισκόμαστε» - ίσως επειδή φοβούνται με τι άλλο μπορεί να ασχοληθεί ο Διάβολος όταν δεν έχει δουλειά…

Το τελευταίο οργανάκι αφορά την ημερομηνία των εκλογών. Δεν προλάβαμε να αναπνεύσουμε από το δημοψήφισμα του Παπανδρέου, την κυβέρνηση του Παπαδήμου και την υπογραφή του Σαμαρά, δεν προλάβαμε να διασφαλίσουμε την έκτη δόση και τις νέες δανειακές συμβάσεις, ξανάρχισε το καλαμπούρι: πότε θα γίνουν οι εκλογές;
Αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένοι (ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση…) εμφορούνται από τη διάθεση να γίνουν όσο αργότερα γίνεται, ενδεχομένως να μη γίνουν και ποτέ.
Λογικό. Ούτε οι γαλοπούλες θέλουν να έλθουν τα Χριστούγεννα. Ο εύλογος φόβος τους, όμως, ουδέποτε εμπόδισε τα Χριστούγεννα να εορτάζονται κατά τα συμφωνηθέντα.
Αντιλαμβάνομαι, επίσης, ότι ορισμένοι κύκλοι συμφερόντων θεωρούν τις εκλογές κάτι σαν περιττή διαδικασία από τη στιγμή που οι ίδιοι και οι εκπρόσωποί τους μπορούν να γνωρίζουν και να προσδιορίζουν «το καλό του τόπου» χωρίς ενοχλητικές μπερδεψοδουλειές.
Είναι κι αυτό μια άποψη. Η άποψη μιας «πεφωτισμένης ολιγαρχίας» για την οποία δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός έχει την καλύτερη γνώμη.
Αλλά (καλώς Ή κακώς) τόσο για τις γαλοπούλες όσο και για τους «πεφωτισμένους ολιγάρχες», η χώρα μας είναι μια δημοκρατία. Και στις δημοκρατίες (τους αρέσει, δεν τους αρέσει) ο λαός έχει την τελευταία λέξη μέσα από μια προσδιορισμένη διαδικασία που ονομάζεται «εκλογές».
Αντί, λοιπόν, να σχεδιάζουμε πώς θα αποτραπεί η φυσική λειτουργία της δημοκρατίας, θα συνιστούσα να αφεθεί απερίσπαστη η κυβέρνηση Παπαδήμου να κάνει τη δουλειά της.
Μια δουλειά που τώρα έχει μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία των εκλογών αλλά και η οποία δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια ημερομηνία εκλογών. Το συντομότερο δυνατόν.
Εντάξει, θα μου πείτε, η κουβέντα είναι περιττή διότι όλα αυτά θα τα ρυθμίσει η ζωή. Η χώρα δεν μπορεί να ζει σε παρατεταμένη ακυβερνησία. Σωστό.
Αλλά, ακόμη κι έτσι, η κυβέρνηση δεν έχει χρόνο στη διάθεσή της: όχι λόγω των εκλογών αλλά λόγω των ευρωπαϊκών εξελίξεων που τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Θα ήταν κρίμα, λοιπόν, να χρησιμοποιήσουν και να σπαταλήσουν κάποιοι αυτόν τον ανύπαρκτο χρόνο όχι για να προλάβουν τις εξελίξεις αλλά για να μεταθέσουν τις εκλογές.
Θα ήταν κρίμα αλλά και ανεύθυνο. Τόσο δημοκρατικά όσο και εθνικά. 
 http://www.tanea.gr/empisteytika/?aid=4676241

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου