διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

26 Νοε 2011

«Ο Παπανδρέου προσδίδει "γκλάμουρ" στους Πράσινους»

Ανταπόκριση του Florian Gathmann από το Κίελο στο Spiegel-Online, με τίτλο «Ο Παπανδρέου προσδίδει ‘γκλάμουρ’ στους Πράσινους» και υπότιτλο «Είναι πλέον απλώς πρώην Πρωθυπουργός – αλλά στο συνέδριο των Πρασίνων ο Γεώργιος Παπανδρέου ήταν ο ‘σταρ’ της χθεσινής βραδιάς. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας κολάκεψε τους οικοδεσπότες του και προειδοποίησε για την αποδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης», αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
«Χθες βράδυ, λίγο μετά τις 21:00, είναι επιτέλους και πάλι ώρα για ‘σόου’. Στην αίθουσα του συνεδρίου των Πρασίνων στο Κίελο μπαίνει ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο τέως Π/Θ της Ελλάδας. Πολλοί άνδρες ασφαλείας, νευρικοί βοηθοί, δύο συνεργάτες του προεδρείου των Πρασίνων τον συνοδεύουν. Οι Πράσινοι τον προσκάλεσαν στο Κίελο όταν ακόμα ήταν στην εξουσία και τότε κανείς δεν περίμενε ότι θα εμφανιστεί στο συνέδριο. Ο Παπανδρέου είναι όμως τώρα πράγματι εδώ, ακόμα και ως πρώην Πρωθυπουργός. Εδώ παραμένει ακόμα ‘σταρ’.


Εκτός αυτού, ποιος θα μπορούσε να μιλήσει στους Πράσινους για την Ευρώπη με καλύτερη γνώση των πραγμάτων από τον άνθρωπο, ο οποίος θυσίασε το αξίωμά του ειδικά για την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση; Ο Παπανδρέου είναι κάτι σαν ζωντανή απόδειξη του ότι την πολιτική πρέπει να την ασκεί κανείς πλήρως και απολύτως. Κι αυτό αρέσει στους Πράσινους.

Το γεγονός ότι ο Παπανδρέου είναι ‘κόκκινος’, και μάλιστα πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν πειράζει. Τη στιγμή μάλιστα που ο άνδρας από την Αθήνα είναι τόσο ευγενής, ώστε να κολακεύει πολλαπλά τους προσκεκλημένους του. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιούργκεν Τριτίν χτυπά φιλικά στον ώμο τον Παπανδρέου χαιρετώντας τον και η πρόεδρος του κόμματος Κλαούντια Ροτ τον αγκαλιάζει.

Αλλά τώρα ο Παπανδρέου πρέπει να πάρει θέση στο ‘πόντιουμ’ του προεδρείου και να ακούσει τον φίλο του Τζεμ Έτσντεμιρ, τον έτερο πρόεδρο των Πρασίνων. Οι δυο τους γνωρίζονται από παλιά, ο Έτσντεμιρ προετοίμασε άλλωστε την εμφάνιση Παπανδρέου. Ο πρόεδρος παρουσιάζει το ψήφισμα των Πρασίνων για την Ευρώπη, ζητά καθαρή πολιτική γραμμή από την καγκελάριο, τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων και ο Έτσντεμιρ ολοκληρώνει την ομιλία του με μια έντονη παρομοίωση: «Αν η Ευρώπη ήταν κρουαζιερόπλοιο, τότε εμείς οι Ευρωπαίοι θα βρισκόμασταν προ πολλού στα κάγκελα του καραβιού να κάνουμε εμετό, επειδή η κυρία Μέρκελ κάθε εβδομάδα στριφογυρίζει το τιμόνι σε άλλη κατεύθυνση». Ο Παπανδρέου βάζει κι αυτός τα γέλια, ακούγοντας τη μετάφραση της διερμηνέως.

Έπειτα του δίνεται ο λόγος. Ο Παπανδρέου, με σκούρο μπλε κοστούμι, άσπρο πουκάμισο, μωβ γραβάτα, μιλά άπταιστα Αγγλικά με αμερικανικό ιδίωμα, αφού γεννήθηκε και σπούδασε στην Αμερική. Γι’ αυτό η εμφάνισή του θυμίζει ίσως λίγο τον αμερικανό πρόεδρο. Δεν έχει τις ρητορικές ικανότητες του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά έχει τον ‘τόνο’ του, το ίδιο βασικό λεξιλόγιο. Φράσεις, όπως «περισσότερη δημοκρατία», «ενότητα», «σεβασμός». Για πρώτη φορά όμως, ο Παπανδρέου ευχαριστεί τη Γερμανία για την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και λέει ότι οι Γερμανοί δεν θα το μετανιώσουν. Η επένδυση στην Ελλάδα είναι «επένδυση στις μελλοντικές ελπίδες των Ελλήνων», λέει ο Παπανδρέου.

Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα, αλλά χώρα που για πολλά χρόνια κακοδιοικούνταν. Και, όπως παραδέχεται, αυτό δεν μπόρεσε να το αλλάξει ούτε το δικό του Υπ. Συμβούλιο. Η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει ριζικά, τονίζει ο Παπανδρέου. Ωστόσο, αυτό μπορεί η χώρα του να το κάνει μόνον ως μέλος της Ευρωζώνης. Οι δημοσιονομικές περικοπές συνέβαλαν σημαντικά σ’ αυτό, «αλλά δεν αρκεί αυτό». Αυτό που υποστηρίζει ο Παπανδρέου είναι ότι: Δεν πρέπει να αναδομηθεί μόνον η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, «μέσα από μια πράσινη αναπτυξιακή επανάσταση». Να γιατί τον χειροκροτούν πανηγυρικά οι περίπου 850 σύνεδροι. Πρώτα και κύρια για το αίτημα που διατυπώνει σχετικά με την καθιέρωση ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενός τραπεζικού φόρου και των ευρωομολόγων. Σε όλα αυτά συμφωνεί με τους Πράσινους. Ακόμα και η προειδοποίησή του βρίσκει καλή ανταπόκριση, ότι η Ευρώπη πάσχει από «δημοκρατικό έλλειμμα». Μιλά για «κίνδυνο για τη δημοκρατία». Οι αποφάσεις λαμβάνονται όλο και συχνότερα από λίγους ισχυρούς παράγοντες, λέει ο Παπανδρέου. Και χειροκροτείται έντονα, γιατί πολλοί από τους παρευρισκόμενους σκέφτονται αμέσως τη μη αγαπητή καγκελάριο.

Και τελικά μιλάει στην ψυχή των Πρασίνων έτσι όπως δεν θα μπορούσαν δύο Κλαούντιες Ροτ. Όχι – αναφωνεί ο Παπανδρέου – «η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι μια βρώμικη λέξη». Το χειροκρότημα δυναμώνει. Η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνον όταν αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα του καθενός, λέει ο Παπανδρέου.

«Επιθέσεις στην πολιτική Μέρκελ για το ευρώ»

Στην ομιλία Παπανδρέου στο συνέδριο των Πρασίνων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, και ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD (tagesschau.de) με τίτλο «Επιθέσεις στην πολιτική Μέρκελ για το ευρώ» ως εξής:

«Στην ομιλία του ο προσκεκλημένος πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. Οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται σε κλειστό κύκλο, τα μέτρα τα αποφασίζουν λίγοι ισχυροί παράγοντες και όχι η κοινότητα των κρατών, είπε στο Κίελο ο Παπανδρέου. Αυτός είναι ένας κίνδυνος για τη δημοκρατία. Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Στη συνέχεια θα μπορέσουν να ελεγχθούν καλύτερα και οι χρηματαγορές. Ο Παπανδρέου τάχθηκε, μεταξύ άλλων, υπέρ ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και μεγαλύτερου ελέγχου των οίκων αξιολόγησης. Μια «πράσινη αναπτυξιακή επανάσταση» θα μπορούσε να τερματίσει την οικονομική ύφεση στην Ευρώπη, δήλωσε ο Παπανδρέου και εισέπραξε γι’ αυτό δυνατό χειροκρότημα από τους συνέδρους».

«Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για τα ευρωομόλογα»

Σε δήλωσή του επίσης στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η οποία προβλήθηκε σε ρεπορτάζ της Christine Meier από το Κίελο, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού „Tagesthemen“, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους:

Παπανδρέου: «Ξέρω ότι υπάρχει συζήτηση για τα ευρωομόλογα. Είναι ένας τρόπος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε τον φόβο των αγορών. Μπορούμε όμως να τα χρησιμοποιήσουμε και για επενδύσεις και για την ανάπτυξη της Ευρώπης».

«Πράσινη αναπτυξιακή επανάσταση για την Ευρώπη»

Τέλος, επισημαίνουμε τηλεγράφημα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa) από το Κίελο, με τίτλο «Ο Παπανδρέου ζητά πράσινη αναπτυξιακή επανάσταση στην Ευρώπη»:

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε στο συνέδριο των Πρασίνων στο Κίελο μια «πράσινη αναπτυξιακή επανάσταση για την Ευρώπη. «Αυτή μπορεί να αποτελέσει την απάντηση όχι μόνο στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και στην παγκόσμια ύφεση», δήλωσε χθες ο Παπανδρέου στο Κίελο χειροκροτούμενος από τους περίπου 750 συνέδρους. Για τη χρηματοδότηση αυτών των μέτρων – πρόσθεσε – είναι αναγκαία ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας τραπεζικός φόρος, αλλά και τα ευρωομόλογα, δηλαδή κοινά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Ο Παπανδρέου ζήτησε επίσης περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο στις τράπεζες και τις χρηματαγορές. Η ΕΕ πρέπει να γίνει ισχυρότερη, ως δημοσιονομική και πολιτική ένωση. «Υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας υπέσκαψε τους δημοκρατικούς θεσμούς μας», δήλωσε ο Παπανδρέου, που καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους.

«Η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι βρώμικη λέξη», δήλωσε ο σοσιαλιστής πολιτικός και συνέχισε: Η διαφορετικότητα της Ευρώπης μπορεί να είναι ισχύς, και όχι αδυναμία. Ο Παπανδρέου ευχαρίστησε ρητά τη Γερμανία για την αλληλεγγύη της σε δύσκολους καιρούς και τόνισε ότι τώρα είναι απαραίτητη, πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής και της δημοσιονομικής ευθύνης, και μια υπεύθυνη αναπτυξιακή πολιτική».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=432160&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου