διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

16 Νοε 2011

Γερμανίδα γκουβερνάντα

 του Ι.Πρετεντέρη
Σύμφωνα με τον διεθνή και τον γερμανικό Τύπο, η Γερμανία συγκλονίζεται τον τελευταίο καιρό από τη δράση μιας συμμορίας τρομοκρατών νεοναζιστών. Η συμμορία αυτή θεωρείται υπεύθυνη (έως τώρα) για περισσότερους από δέκα φόνους, δώδεκα ληστείες τραπεζών και μία βομβιστική απόπειρα στο κέντρο της Κολωνίας.
Ειλικρινής απορία.
Η δράση αυτής της συμμορίας μάς νομιμοποιεί άραγε να εξαγγείλουμε ότι όλοι οι Γερμανοί είναι ύποπτοι νεοναζιστές;
Μας νομιμοποιεί να ζητήσουμε από την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε γραπτή δήλωσή τους ότι καταδικάζουν ανεπιφύλακτα τον νεοναζισμό προκειμένου να μετάσχουν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;
Μας νομιμοποιεί να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο έξωσης της Γερμανίας από το ευρώ επειδή ενδεχομένως στους κόλπους της επωάζεται μια νεοναζιστική απειλή για την Ευρώπη;
Οχι. Σίγουρα όχι. Και δεν μας νομιμοποιεί όχι επειδή η Γερμανία είναι ισχυρή. Αλλά επειδή η Γερμανία είναι ένας εταίρος μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχουμε μάθει να σεβόμαστε τους εταίρους μας. Αν δεν σέβεσαι τους εταίρους σου, τότε δεν υπάρχει λόγος να συνεταιρίζεσαι μαζί τους.
Πήρα αυτό το παράδειγμα για να πω το εξής: ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας (θέλω να ελπίζω μόνο της γερμανικής κυβέρνησης...) έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια των εύλογων απαιτήσεων που κάθε εταίρος δικαιούται να έχει από έναν εταίρο. Εχει ξεφύγει από τη λογική των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων μιας χώρας που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, όπως η Ελλάδα. Και περνά με ταχύτατες διαδικασίες στον χώρο των προσβολών και των ταπεινώσεων.
Μόνο που είναι πολύ παρακινδυνευμένο να θέλεις να ταπεινώσεις μια χώρα, ακόμη και αν κρίνεις ότι δεν την έχεις ανάγκη ή ότι δεν πολυσκοτίζεσαι για την παρέα της. Ιδίως όταν αυτή η στάση της Γερμανίας κινδυνεύει να ανοίξει ένα βαθύ ρήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, το οποίο πολύ φοβούμαι ότι δύσκολα θα επουλωθεί.
Καλό θα είναι, λοιπόν, να πέσουν οι τόνοι. Και να αλλάξει ο τόνος.
Ασφαλώς η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Να αφήσει στην άκρη τα παπατζιλίκια. Αλλά και η Γερμανία θα πρέπει να σταματήσει την έκδοση ημερήσιων διαταγών και απειλητικών τελεσιγράφων - τα οποία, χωρίς να προωθούν καμία λύση, απλώς επιβαρύνουν το πρόβλημα.
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτού του είδους ο τιμωρητικός διδακτισμός είναι μέρος της παραδοσιακής γερμανικής παιδαγωγικής. Το σωστό για τους Γερμανούς είναι οι ίδιοι. Δικαίωμά τους. Αλλά κανένας δεν μπορεί να αντιμετωπίζει μια χώρα 11 εκατομμυρίων κατοίκων με μεθόδους γερμανίδας γκουβερνάντας.
Κυρίως όταν αυτές οι μέθοδοι κινδυνεύουν να προκαλέσουν τα χειρότερα αποτελέσματα. 
 http://www.tanea.gr/empisteytika/?aid=4673014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου