διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

7 Δεκ 2011

«Διπλό» Ταμείο για διασώσεις και 1 τρισ. ευρώ απάντηση στις αγορές

Μια λύση – «μπαζούκας», όπως αυτή που μετ’ επιτάσεως ζητούν οι αγορές, φέρονται να εξετάζουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται αρκετά διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Η είδηση που έκανε  το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων αργά το βράδυ της Τρίτης, περιγράφει σχέδια για την περαιτέρω ενίσχυση της «δύναμης πυρός» των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης. Και ο πληθυντικός είναι αυτός που «κρύβει» την είδηση, καθώς τα περί ων ο λόγος σχέδια κάνουν λόγο για ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ λειτουργία δύο διαφορετικών ταμείων διάσωσης ταυτόχρονα!


Συγκεκριμένα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτραπεί στο προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να συνεχίσει να λειτουργεί  ακόμα κι όταν τεθεί σε ισχύ το νέο ταμείο (ESM) στα μέσα του 2012.

Αυτό πρακτικά θα σημάνει μια συνδυασμένη ρευστότητα της τάξης σχεδόν του ενός (1) τρισεκατομμυρίου ευρώ, καθώς τα κεφάλαια του EFSF αγγίζουν τα 440 δισ. ευρώ και αυτά του ESM – στην πρώτη φάση λειτουργίας του – τα 500 δισ. ευρώ.

Με δυο λόγια – και εφόσον αυτά τα σχέδια επιβεβαιωθούν – τα κεφάλαια που θα είναι διαθέσιμα για παρεμβάσεις διάσωσης κρατών μελών της Ε.Ε. σχεδόν θα διπλασιαστούν.

Οι φήμες για  αυτό το «κρυφό χαρτί» των Ευρωπαίων  πυροδοτήθηκαν και από μια  δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος δήλωσε πως τώρα είναι η ώρα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που πήραν τους τελευταίους μήνες και ει δυνατόν να εκπλήξουν τις αγορές, ενώ δεν διευκρίνισε, καίτοι ερωτήθηκε από δημοσιογράφους του Reuters, ποια ακριβώς θα είναι η ατζέντα στο άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου, ελάχιστες ώρες δηλαδή πριν την επίσημη Σύνοδο Κορυφής της 9ης του μηνός, περιοριζόμενος να επιβεβαιώσει ότι θα πραγματοποιηθεί αυτό το δείπνο την Πέμπτη το βράδυ, ώστε, όπως είπε, «να συζητηθεί το θέμα της καλύτερης διαχείρισης της κρίσης και τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της ενοποίησης»…
 http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=163893

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου