διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Δεκ 2011

5 κρίσιμα ερωτήματα χωρίς απάντηση

Η Τράπεζα Πειραιώς με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ.Ε.», το οποίο αναφέρεται στην τριμερή εμπλοκή (χρηματοδοτική αλλά και μετοχική σε κάποιες περιπτώσεις) των Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και Proton, με εταιρείες συμφερόντων των Ι. και Θ. Ρήγα (Sciens κ.ά.) και της πρώτης, εξέδωσε μια, κατ' αρχήν, ταραγμένη ανακοίνωση.Μέσω αυτής, δεν αμφισβητεί στο παραμικρό ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» αλλά τις προθέσεις των συντακτών του (!), ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του δελτίου Τύπου σχολιάζει τη σχέση της με τη διοίκηση της «Χ.Κ. Τεγόπουλος», η οποία ασφαλώς αφορά αποκλειστικά τα δύο μέρη. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε στους συντάκτες του Δελτίου Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς πως ούτε η εταιρεία είμαστε, ούτε εταιρείες έχουμε, ούτε καν προσωπικό δάνειο. Επί της ουσίας της αντίδρασης της Τράπεζας Πειραιώς, λοιπόν:
1 Η Τράπεζα στην ανακοίνωσή της γράφει ότι με το δημοσίευμα επιχειρείται να συνδεθεί η Τ.Π. με την υπόθεση της Proton Bank. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το δημοσίευμα δεν συνδέει την Τ.Π. με την υπόθεση Proton, πολλώ δε μάλλον με την κατάληξη της Proton. Αναφέρεται σε μια πραγματική σχέση δανειοδότησης παλαιών μετόχων της Τ.Π. από την Proton, στις 21/1/2011, ύψους 81,4 εκατ. ευρώ, δίχως να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των πιστούχων από την Proton, όταν αυτή ρωτήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Αυτοί οι μέτοχοι της Τ.Π., εταιρείες Cayman Islands, κάτοχοι (τότε) του 8,54% των μετοχών της Τράπεζας, με δανεικά από την Proton, αγόρασαν νέες μετοχές της Πειραιώς (68,9 εκατ.) στην τελευταία αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που έγινε τον περασμένο Ιανουάριο.
Εχει κάποια αντίρρηση επ' αυτού η Πειραιώς;
2 Στο δημοσίευμα γράψαμε ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης (μέσω της Lumakarla), η Πειραιώς (με 28,1%) και ο Ρήγας μετοχικά συναντώνται στην εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία «Sciens Διεθνής Συμμετοχών». Ο πρώτος απέκτησε τη συμμετοχή αυτή τέσσερις μήνες αφ' ότου έγινε και τραπεζίτης, αποκτώντας από την Πειραιώς το 31,3% της Proton Bank.
Τι δεν είναι ακριβές απ' αυτό;
3 Επίσης επισημάναμε ότι με δαιδαλώδεις διαδρομές αλλά και με δάνειο που επίσης χορήγησε η Proton (35 εκατ. ευρώ) (έγκριση και εκταμίευση την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 29/12/2010) εταιρεία -εμμέσως μητρική- της Sciens Διεθνής Συμμετοχών, απέκτησε δύο ακίνητα της Alapis και ένα της πρώην θυγατρικής της NOVO MD.
Είναι μήπως κι αυτό φαντασίωση;
4 Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, στις (4) αναφορές (τις οποίες καταγράφουμε) που αυτή έκανε στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ύποπτες συναλλαγές εταιρειών άμεσης ή έμμεσης επιρροής Λαυρεντιάδη, τις επιβεβαιώσαμε ρωτώντας τις αρμόδιες Αρχές.
Διαθέτουμε τα παραστατικά πλείστων συναλλαγών, καθώς και πρόσφατα ερωτήματα της ΤτΕ που αφορούν αναλήψεις μετρητών από την Πειραιώς.
Και αυτό συκοφαντικό είναι;
5 Επειδή η Πειραιώς απαντά για λογαριασμό της Sciens, δείχνοντας ότι γνωρίζει ποιοι είναι οι μέτοχοι πίσω από τις 12 υπεράκτιες που άσκησαν το δικαίωμα προτίμησης και δανείστηκαν από την Proton και πήραν και νέες μετοχές της τράπεζας, γιατί άραγε δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά τους;
Γιατί αυτό δεν το έπραξαν, ενώπιον της ΤτΕ, ούτε η Proton ούτε ο διαχειριστής τους κ. Ρήγας.
Σε ό,τι σχετίζεται με την εισηγμένη Sciens (βλέπε την ανακοίνωσή της), αυτή σαφέστατα δεν αντικρούει το παραμικρό. Αναφέρεται σε κρίσεις συντακτών (τέτοιες δεν υπάρχουν στο χθεσινό δημοσίευμα) αλλά και προθέσεις κάποιων να την πλήξουν.
Τέλος, σημειώνουμε πως όλα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» περιλαμβάνονται στο πόρισμα της ΤτΕ για την Proton και στο παράρτημα αυτού, σελίδες 105-120. Διασταυρώθηκαν ενδελεχώς, ενώ στις 29/11 ερωτήθηκε και η Πειραιώς για όσα την αφορούν και λίγες ημέρες αργότερα απάντησε.
ΥΓ.: Τέλος στους υπαινιγμούς. Ούτε «μαζί τα φάγαμε», ούτε όλοι οι δημοσιογράφοι είμαστε «κερματοδέκτες» (επιχειρήσεων, πολιτικών, κομμάτων, τραπεζών, ιδιοκτητών ΜΜΕ κ.ά.). Αυτά προς το παρόν.*

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», με το οποίο επιχειρείται να συνδεθεί η Τράπεζα Πειραιώς με την υπόθεση της Proton Bank, η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι το δημοσίευμα αυτό αποτελεί μέρος ασκούμενων σε βάρος της Τράπεζας πιέσεων, οι οποίες σχετίζονται με αιτήματα δανειοδοτήσεων της Χ.Κ. Τεγόπουλος, εκδότριας εταιρίας της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».
Η Τράπεζα Πειραιώς είχε εγκρίνει στις 26 Μαΐου του 2010 χρηματοδότηση, ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, προς την εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος. Η χορήγηση έγινε στο πλαίσιο επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρίας Χ.Κ. Τεγόπουλος, για την εξυγίανση των οικονομικών της και τη διάσωση της ιστορικής εφημερίδας. Η απορρόφηση του δανείου έγινε σταδιακά μέσα σε 14 μήνες.
Καθ' όλη τη διάρκεια της εκταμίευσης του δανείου, η εταιρία δεν τήρησε κανέναν από τους όρους του δανείου και αρνήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξυγίανσης και διάσωσης της εφημερίδας. Φρόντισε μάλιστα στη συνέχεια να μην υπάρχει, σε μία τόσο κρίσιμη φάση, ούτε προϊστάμενος οικονομικών υπηρεσιών στην εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή ακόμη και η παροχή στοιχείων για το πού ακριβώς κατευθύνονται και ποιος καρπώθηκε τα χρήματα που αντλούσε από την Τράπεζα.
Η αποπληρωμή του δανείου συμφωνήθηκε να υλοποιείται από τις εισπράξεις του πρακτορείου διανομής εφημερίδων «Αργος» και για το λόγο αυτό εκχωρήθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς η σχετική απαίτηση. Το δάνειο ήταν επταετές, με εξασφάλιση προσημείωση ακινήτου.
Πολύ πρόσφατα, η εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος, προκειμένου να δανειοδοτηθεί και από άλλο πιστωτικό ίδρυμα, ζήτησε από την Τράπεζα Πειραιώς την αποδέσμευση του 50% αυτής της εκχωρημένης απαίτησης από το πρακτορείο «Αργος». Η Τράπεζα Πειραιώς και πάλι ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό για να διευκολύνει την εταιρία. Ομως, η χορήγηση του δανείου αυτού από το άλλο πιστωτικό ίδρυμα δεν εγκρίθηκε.
Κατόπιν όλων αυτών, τις τελευταίες εβδομάδες, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» επιχείρησε με διάφορους τρόπους να ασκήσει πίεση, προκειμένου να της χορηγηθεί και νέο δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ. Η Τράπεζα δεν συμφώνησε και δεν θα συμφωνήσει στη χορήγηση και επιπλέον δανείου, πάνω στο ίδιο πρόγραμμα «εξυγίανσης» της εφημερίδας, το οποίο της εμφανίστηκε από την εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος και στο παρελθόν και δεν εφαρμόστηκε.
Για τον λόγο αυτό, μετά την άρνηση της Τράπεζας Πειραιώς, η εταιρία Χ.Κ. Τεγόπουλος αποφάσισε να εμπλέξει σε δήθεν αδιαφανείς συναλλαγές την Τράπεζα Πειραιώς με την Proton Bank. Η Τράπεζα Πειραιώς δηλώνει ότι ουδεμία εμπλοκή είχε σε χρηματοδοτήσεις της Proton προς τις εταιρίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας. Και όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει ενημερωθεί επί του θέματος.
Σε σχέση με τις εταιρίες μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς που αναφέρονται στο δημοσίευμα, έχει αρμοδίως γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ότι ανήκουν σε πολυμετοχικά επενδυτικά funds, μέτοχοι των οποίων είναι μεγάλος αριθμός ξένων επενδυτών και Ταμεία. Τα funds αυτά τα διαχειρίζονται εταιρίες που είναι συνδεδεμένες με τον όμιλο Sciens, ο οποίος έχει έδρα του τη Νέα Υόρκη.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του ομίλου Sciens ξεπερνούν τα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ασκηθούν οι δέουσες διώξεις για όσα εγκληματικά διεπράχθησαν εις βάρος της. Είτε η εγκληματική συμπεριφορά αφορά στην παραληρηματική δυσφήμηση, προκειμένου να αποδεχθούμε τις παράνομες δανειακές απαιτήσεις της Χ.Κ. Τεγόπουλος, είτε αφορά στη νομιμότητα των μέσων και των τρόπων που χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να πειστεί η Τράπεζα Πειραιώς και να εγκρίνει τη δανειοδότηση της εν λόγω εταιρίας.

- Ποιος καρπώθηκε τα χρήματα
- Εγκληματική συμπεριφορά
- Παράνομες δανειακές απαιτήσεις
- Νομιμότητα των μέσων
Ο αυτοκαταστροφικός συντάκτης του δελτίου Τύπου της Τράπεζας Πειραιώς προσπαθεί να πειστεί ότι «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται»
Μ.Τ.

Are you talking to me?

Η ανακοίνωση της Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε.

Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» καθώς και με διάφορα άλλα δημοσιεύματα που την τελευταία περίοδο ανακυκλώνονται σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και με τα οποία επιχειρείται να συνδεθεί η Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε. με την υπόθεση της Proton Bank, δηλώνουμε πως τα δημοσιεύματα αυτά στηρίζονται σε ανακριβείς ή και ανυπόστατες πληροφορίες που μέσω ευφάνταστων σεναρίων και παραπλανητικών κρίσεων των συντακτών τους προσπαθούν να πλήξουν την ίδια την εταιρία, αλλά κυρίως τους βασικούς μετόχους της.
Η σχέση της εταιρίας με την Proton Bank αφορά σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε εκταμιευθεί τον Μάρτιο του 2010. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, η οποία εξυπηρετείται κανονικά από την εταιρία, είχε χορηγηθεί με εξασφαλίσεις η αξία των οποίων την 30.9.2011 ανερχόταν σε 78 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε. διατηρεί καλούς δείκτες δανειακής μόχλευσης σε εταιρικό και ομιλικό επίπεδο, έχοντας παράλληλα χαμηλότατο ύψος λοιπών υποχρεώσεων. Επίσης, κατά πάγια πολιτική της Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε., οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν οι θυγατρικές της εταιρίες, αλλά και πολύ περισσότερο οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν επενδύσεις που η εταιρία δεν ελέγχει, όπως το αμοιβαίο κεφάλαιο ανοιχτό τύπου Sciens Special Situation Master Fund, δεν επιβαρύνουν τη μητρική εταιρία.
Εν μέσω των πρωτοφανών αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπου ακόμα και παραδοσιακά υγιείς όμιλοι εμφανίζουν υψηλότατες ζημιές και αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα επιβίωσης, η Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε. αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις της, ιδιαίτερα απέναντι στις δανείστριες τράπεζές της, με πνεύμα καλόπιστης συνεργασίας και συνεννόησης.
Η Sciens Διεθνής Συμμετοχών Α.Ε. θα προσφύγει άμεσα στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να ασκηθούν οι δέουσες διώξεις για όσα δυσφημιστικά και συκοφαντικά διακινούνται εις βάρος της.
 http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=332900

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου