διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

16 Δεκ 2011

«Τα θανάσιμα αμαρτήματα της Ευρώπης»

Στα πλαίσια αφιερώματός της με θέμα «τα θανάσιμα αμαρτήματα της Ευρώπης», εκτός από την Ελλάδα , η Zeit Online, τα βάζει και με άλλες χώρες, όπως την Ελβετία, το Λουξεμβούργο,  και την Γερμανία.
Γράφει λοιπόν:
Τα ποσά είναι τεράστια. Τόσο μεγάλα, που αναγκάζουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς να γουρλώνουν τα μάτια!
Μόνο στην Ελβετία, οι ξένοι, πολλοί εκ των οποίων πολίτες της ΕΕ, έχουν κάπου €1.560 δισεκατομμύρια σε καταθέσεις.
Στην Βρετανία, και κυρίως στα Channel Islands, κάπου €1.400 δισ. Στο Λουξεμβούργο €440, και στο Λιχτενστάιν €78 δισ.

Όλα αυτά τα κράτη υποβοηθούν την φοροδιαφυγή. Ρουφάνε τον εθνικό πλούτο των άλλων χωρών, και ζουν από τους τόκους.
Και τι κάνει η Ευρώπη; Αντί να ενωθούν στην οργή τους, οι πρωτεύουσες της ΕΕ αντιμετωπίζουν το σκάνδαλο σαν να ήταν μια τιμητική παράδοση, ένα καθαρά διπλωματικό ζήτημα.
Κάποιες χώρες, μεταξύ αυτών και η Γερμανία, επιδιώκουν μια συμφωνία διπλής φορολόγησης με την Ελβετία, που θα επιστρέψει στα κράτη κάποια φορολογικά έσοδα.
Αυτή όμως η κίνηση, υπονομεύει το αίτημα της Κομισιόν για μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ώστε να μπουν μπροστά από τους φοροφυγάδες, πλην όμως το Λουξεμβούργο απέρριψε αυτό το αίτημα.
Το ίδιο Λουξεμβούργο που κηρύττει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα τα βάζει και με την Γερμανία:
Μπορεί να υπάρχει μια Ευρώπη στην οποία το ένα κράτος εξάγει με κέρδος, ενώ τα υπόλοιπα εισάγουν και συσσωρεύουν χρέος;
Οι Γερμανοί περηφανεύονται για την εξαγωγική τους επιτυχία, αφού την θεωρούν απόδειξη της αποτελεσματικότητας της εσωτερικής τους οικονομίας. Όταν όμως ένα κράτος μονίμως πουλάει περισσότερα αγαθά σε τρίτους από όσα εισάγει, τότε η κατάσταση χαλάει για όλους μαζί.
Φέτος, το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα με τις άλλες χώρες της ΕΕ έφτασε  στα €62 δισ. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως τα γερμανικά προϊόντα δεν ανταλλάσσονται με ξένα προϊόντα, αλλά παραδίδονται επί πιστώσει. Για να αγοράσουν τα γερμανικά προϊόντα, οι Νότιοι Ευρωπαίοι χρεώνονται στους Γερμανούς. Με άλλα λόγια, ο γερμανικός πλούτος βασίζεται στα χρέη των άλλων. Και ποιος είναι αυτός  που διαμαρτύρεται περισσότερο από όλους τους άλλους για αυτό το χρέος; Η ίδια η Γερμανία!
Σε κάποια φάση, οι οφειλέτες θα απειληθούν με χρεοκοπία, και οι απαιτήσεις των δανειστών θα χάσουν κάθε αξία. Τα τελευταία χρόνια, οι Γερμανοί μάζεψαν ξένα περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν €1 τρισ. Αν όμως ο Νότος δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις οφειλές του, μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα εξαφανιστεί.
Για αυτό επιμένει η Γερμανίδα καγκελάριος ότι όλοι πρέπει να μετατραπούν σε Γερμανούς, και να εξάγουν περισσότερα από όσα εισάγουν, να μειώσουν τα ημερομίσθια, και να περικόψουν την κατανάλωση.
Αυτό όμως είναι εύκολο να το λες, και δύσκολο να το κάνεις. Αν όλοι πουλάνε, ποιος θα αγοράζει; Η οικονομία θα φρενάρει.
Αν οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να πλημμυρίσουν τον υπόλοιπο κόσμο με τα προϊόντα τους, κάτι που δεν θα επιτραπεί, η ισορροπία θα πρέπει να επιδιωχθεί εντός της ευρωζώνης. Οι Ιταλοί θα πρέπει να κάνουν οικονομίες, και οι Γερμανοί να ξοδεύουν περισσότερα.

Των Peer Teuwsen & Mark Schiertz
Zeit Online
http://www.zeit.de/2011/50/Suende-Headline
Απόδοση: S.A.
 http://www.antinews.gr/2011/12/16/138923/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου