διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Δεκ 2011

Αποτυχία αγνώστου πατρός...

Ζώης Τσώλης

Ευτυχώς αυτή τη φορά η επίσκεψη των ελεγκτών της τρόικας πέρασε χωρίς να δηµιουργήσει τον πανικό άλλων εποχών... Τότε που κυβερνητικά στελέχη, αφού είχαν καταπιεί όλα τα µέτρα του ΔΝΤ και του κ. Πόουλ Τόµσεν, προσπαθούσαν να τα σερβίρουν στους βουλευτές που έπρεπε να τα ψηφίσουν και στους πολίτες που τα πληρώνουν πατώντας το «κουµπί του πανικού» και κραυγάζοντας:
- Ή αλλάζουµε ή βουλιάζουµε, - Θα πέσουµε στον γκρεµό, - Τι θέλετε, να µη πληρωθούν µισθοί και συντάξεις;
- Θα µας βγάλουν από το ευρώ... Και πόσα άλλα τέτοια «µηνύµατα» που τελικά λειτούργησαν ως επιταχυντής των εξελίξεων οδηγώντας 80 δισ. ευρώ από καταθέσεις στο εξωτερικό, χιλιάδες εργαζοµένους στην ανεργία και εκατοντάδες επιχειρήσεις σε πρόωρο κλείσιµο λόγω της βύθισης της κατανάλωσης και κάθε δραστηριότητας, από την οικοδοµή ως την αγορά αυτοκινήτων.

Τώρα όµως τα πράγµατα άλλαξαν. Ακόµη και ο Τόµσεν οµολογεί ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλους φόρους», «η ύφεση που έφθασε το 6% εφέτος ήταν µεγαλύτερη από την αναµενόµενη» και ότι «έµφαση πρέπει να δοθεί µόνο στην περικοπή των δαπανών και στις διαρθρωτικές αλλαγές». Αυτά δηλαδή που δεν έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια.

Είναι βέβαιο ότι σε αυτή τη νέα συνταγή θα προσαρµοστούν όλοι οι υπερασπιστές του µνηµονίου, κυρίως οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που υπέγραφαν και προσυπέγραφαν επιστολές για την «πιστή εφαρµογή του µνηµονίου».

Ηδη κρύφτηκαν από τα προσφιλή τους άλλες εποχές κανάλια, ήδη µιλούν για χρεοκοπία της χώρας και του µνηµονίου, ξορκίζοντας τον αρχηγό τους και τα µέτρα που οι ίδιοι ψήφισαν και εφάρµοσαν. Ακόµη και ο κ. Τόµσεν δείχνει µε την τελευταία έκθεσή του να αρνείται µέτρα που εφαρµόστηκαν, µιλώντας για ανάγκη µείωσης των φόρων, εργοδοτικού κόστους και προπαντός για την ανάγκη επιστροφής στην ανάπτυξη. Οπως εύστοχα επισηµάνθηκε στην τελευταία συνέντευξη του υπουργού Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος µε τη σειρά του πήρε, ευδιάκριτες για όλους, αποστάσεις από τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου και των φίλων του που άσκησαν την οικονοµική πολιτική ως τον περασµένο Ιούνιο: «Το µνηµόνιο πλέον είναι ορφανό και η αποτυχία αγνώστου πατρός». Αλίµονο όµως αν οι πολίτες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ξεχνούσαν τόσο εύκολα...

Το βέβαιο είναι ότι µε την κυβέρνηση Παπαδήµου ο πανικός σταµάτησε. Η τρόικα δεν ζήτησε νέα µέτρα διορθωτικά για το 2011 και η εξειδίκευση των όσων προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα για το 2013-2015 θα γίνει από τη νέα κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2012. Ως τότε όλοι ελπίζουν να έχει τουλάχιστον ξεκαθαρίσει το τοπίο για την Ελλάδα, να αποκατασταθεί η χρηµατοδότηση της οικονοµίας από τις τράπεζες, να ξεκινήσουν και πάλι τα µεγάλα έργα που σταµάτησαν, καθώς και τα προγράµµατα που µπορούν να ανακόψουν την ύφεση και να δώσουν ευκαιρίες απασχόλησης.

ztsolis@dolnet.gr 
 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=435378&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου