διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

22 Δεκ 2011

Οι εποχές αλλάζουν: ο Βορράς μεταναστεύει στο Νότο

Ως τώρα ξέραμε ως βασικά μεταναστευτικά ρεύματα αυτά που «πήγαζαν» στις προβληματικες, λόγω πολέμων, υπανάπτυξης και υπερπληθυσμού αναπτυσσόμενες χωρες του νότου και της ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας. Συνηθίσαμε μάλιστα, με τα χρόνια, την λογική του Σεγκεν και του αφιλόξενου «Φρουρίου Ευρωπη», τα αόρατα τείχη του οποίου μάταια προσπαθουσαν να σταματήσουν τα μιλιούνια των απελπισμένων οικονομικών μεταναστών.
Σημερα όμως, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει την σοβαρότερη οικονομική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρεύμα αντιστρέφεται - και δεκάδες χιλιάδες Πορτογάλων, Ελλήνων και Ιρλανδών εγκαταλείπουν τις χώρες τους, κατευθυνόμενοι προς το νότιο ημισφαίριο: οχι μόνο προς τις «κλασικές» και αραιοκατοικημένες Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και προς χώρες που μέχρι πρόσφατα δεν προσφέρονταν γιά αναζήτηση εργασίας, με εξαίρεση τους επαγγελματίες μισθοφόρους- όπως η Αγκόλα...

Σύμφωνα με την «Guardian», λοιπόν, μυριάδες πολίτες της Ε.Ε. έχουν ήδη φύγει η ετοιμάζονται να φύγουν, με κατεύθυνση τα κράτη του νότιου ημισφαιρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η βρετανική εφημερίδα, φέτος 2.500 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα για την Αυστραλία, ενώ άλλοι 40.000 έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να μετακινηθούν προς τα εκεί στο εγγύς μέλλον.

Επίσης, περίπου 50.000 πολίτες της Ιρλανδίας υπολογίζεται πως θα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως για την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ενώ μέχρι τις 31 Οκτωβρίου πάνω από 97.000 Πορτογάλοι είχαν κάνει αιτήσεις μετανάστευσης στα προξενεία της Λουάντα και της Μπενγκέλα στην (πρώην πορτογαλική κτήση της) Αγκόλα, όπου σημειώνεται ραγδαία οικονομική ανάπτυξη.

Άλλος μεταναστευτικός προορισμός των Πορτογάλων είναι η, προσιτή λόγω της κοινής γλώσσας, Βραζιλία με τον αριθμό των (νόμιμων) αλλοδαπών που ζουν νόμιμα εκεί να ανέρχεται σε 1,47 εκατομμύρια, περισσότερο από 50% παραπάνω δηλαδή από ότι τον Δεκέμβριο του 2010. Από αυτους, οι 330.000 είναι Πορτογάλοι, αυξημένοι κατά 54.000 χιλιάδες σε σχέση με πριν από έναν ακριβώς χρόνο που ήταν 276.000!

«Στην Πορτογαλία το περιβάλλον έχει καταντήσει σχεδόν καταθλιπτικό, αντίθετα με την Βραζιλία που υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για δουλειά», λέει ο γραφίστας Γκονσάλο Πίρες που μετανάστευσε από τη Λισσαβόνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Ελλάδα είναι στην ίδια κατάσταση με την Πορτογαλία, αφού, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μέσα στο 2010 μετανάστευσαν 1.210.000 άνθρωποι, ποσοστό που ισοδυναμεί με το 10,8% του πληθυσμού. Απλά οι συνηθισμένοι στην διασπορά Ελληνες δεν περιορίζονται σε νότιες κατευθύνσεις, αφου εκτός από τη Βραζιλία οι κορυφαίοι προορισμοί των Ελλήνων ήταν η Γερμανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς ,η Αλβανία, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος, το Ισραήλ και το Βέλγιο.

Και όλα δείχνουν πως μέσα στο επόμενο έτος, την ίδια «λεωφόρο προς το νότο» θα πάρουν και πολλοι Ισπανοί και Ιταλοί, που στο τόπο τους δεν έχουν πια ελπίδα ανέλιξης...
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=435973&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου