διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

25 Δεκ 2011

Πόκερ με το «κούρεμα» και τον χρόνο των εκλογών

Γιώργος Παπαϊωάννου

Σε σκληρή παρτίδα πόκερ µεταξύ του δηµόσιου και του ιδιωτικού τοµέα εξελίσσονται οι διαπραγµατεύσεις για το PSI από την ολοκλήρωση του οποίου εξαρτάται ο χρόνος των εκλογών. Από τη µια πλευρά βρίσκονται το Eurogroup και το Ελληνικό ∆ηµόσιο και από την άλλη οι τραπεζίτες.
Μέχρι στιγµής έχει σηµειωθεί σηµαντική πρόοδος στις διαπραγµατεύσεις, σε σηµείο που οι τραπεζίτες να θεωρούν ότι «έχουν ωριµάσει οι συνθήκες για να ολοκληρωθεί η συµφωνία». Αυτό βέβαια ανεπίσηµα, διότι οι επίσηµες διαρροές από την πλευρά του ∆ιεθνούς Χρηµατοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) δεν συµµερίζονται την αισιόδοξη άποψη και θεωρούν ότι «υπάρχει ακόµη δρόµος».

Είναι προφανές ότι δεν θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους όσο ο δηµόσιος τοµέας, δηλαδή το Eurogroup και ειδικότερα το Βερολίνο, δεν έχει ακόµη λάβει τις τελικές του αποφάσεις για το πώς θα χειριστεί το ελληνικό ζήτηµα.

«Να ξέρει ο λαός τι γίνεται»

«Κωλύοµαι να µιλήσω δηµόσια για το PSI που διαπραγµατευόµαστε νυχθηµερόν αλλά θα έπρεπε να µπορώ ώστε να ξέρει ο λαός τι γίνεται» δήλωσε την περασµένη Πέµπτη στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Τεχνικά οι διαπραγµατεύσεις µεταξύ των δύο πλευρών έχουν σηµειώσει σηµαντική πρόοδο όσον αφορά τη δοµή των νέων οµολόγων που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάµενα µετά το κούρεµα. «Το µόνο που αποµένει», αναφέρουν καλά πληροφορηµένες πηγές, «είναι ο καθορισµός του επιτοκίου». Εκτιµάται ότι ως το τέλος του έτους οι δύο πλευρές θα έχουν συµφωνήσει.

Στη συνέχεια το Ελληνικό ∆ηµόσιο θα παρουσιάσει τους τελικούς όρους του «κουρέµατος» στους κατόχους των ελληνικών οµολόγων και θα ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης του 100% των οµολογιούχων, όπως προβλέπει η συµφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το «κούρεµα» κατά 50% των ελληνικών οµολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικά ταµεία, επενδυτικά κεφάλαια κ.λπ.).

Βεβαίως, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής των οµολόγων θα πρέπει να έχει υπογραφεί η δανειακή σύµβαση και το νέο µνηµόνιο που θα τη συνοδεύει. Και αυτό διότι η συµφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ύψους 130 δισ. ευρώ, προβλέπει ότι οι οµολογιούχοι για κάθε 100 ευρώ χρέος που κατέχουν, θα χάσουν τα 50 ευρώ και για τα υπόλοιπα 50 ευρώ θα πάρουν 15 ευρώ σε µετρητά και 35 ευρώ σε νέα οµόλογα.

Για την καταβολή των µετρητών συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα χρηµατοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό ταµείο EFSF στο πλαίσιο του δανείου των 130 δισ. ευρώ.

Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, «η υπογραφή της συµφωνίας εξαρτάται από τον δηµόσιο τοµέα». Οι ίδιες πηγές εµφανίζουν τους Ευρωπαίους να ακολουθούν µια παρελκυστική τακτική ώστε να µην έχουν δεσµευθεί σε λύση του PSI όταν θα γίνονται οι διαπραγµατεύσεις για το νέο µνηµόνιο.

«Οι Ευρωπαίοι εξαιτίας της ανεύθυνης στάσης των πολιτικών κοµµάτων αναµένεται να ζητήσουν ισχυρές δεσµεύσεις από το ελληνικό κράτος για να δώσουν το πακέτο των 130 δισ. ευρώ και την πρώτη δόση των 89 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό θέλουν να µπορούν να ασκήσουν τη µεγαλύτερη δυνατή πίεση» επισηµαίνουν.

Μεγαλύτερο «κούρεμα»

Αλλες πηγές αναφέρουν ότι οι τραπεζίτες έχουν κάθε λόγο να βιάζονται να κλείσουν το PSI, διότι στις αρχές του 2012 το ∆ΝΤ θα έχει έτοιµη την αναθεωρηµένη έκθεση για τη βιωσιµότητα του ελληνικού χρέους µε βάση τις νέες εκτιµήσεις για µεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιιθανό να απαιτηθεί µεγαλύτερο «κούρεµα» των ελληνικών οµολόγων ώστε το χρέος να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ, το 2020. Κάτι τέτοιο θα σήµαινε µεγαλύτερες απώλειες για τις τράπεζες, οι οποίες έχουν κάθε λόγο να βιάζονται. Ολα πάντως δείχνουν ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης του PSI θα εξαρτηθεί από τις τελικές αποφάσεις των Ευρωπαίων και πρωτίστως του Βερολίνου για το πώς θα χειριστούν το ελληνικό ζήτηµα.

∆ηλαδή αν δώσουν λύση για την Ελλάδα τώρα µε βάση τη συµφωνία της 26ης Οκτωβρίου ή θα περιµένουν τη µελέτη του ∆ΝΤ και θα πάνε σε µεγαλύτερο «κούρεµα» ή θα κλείσουν το θέµα αργότερα, στο πλαίσιο µιας συνολικής λύσης για την ευρωζώνη.

Χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές

Αγκάθι το επιτόκιο - Αδύνατη η επίτευξη συμφωνίας πριν από τον Μάρτιο

Η χώρα δεν µπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές την ώρα που διαπραγµατεύεται το PSI, δήλωσε την περασµένη Πέµπτη στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονοµικών κ. Ευ. Βενιζέλος. «∆εν µπορεί να πάµε σε εκλογές προτού συµφωνήσουµε για το νέο δανειακό πρόγραµµα» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η διαρκής παραγωγή αβεβαιότητας δεν βοηθά τη χώρα».

Σύµφωνα µε πηγές που συµµετέχουν στο PSI, είναι εξαιρετικά δύσκολο η διαδικασία να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος Φεβρουαρίου. «Είναι µηδαµινές οι πιθανότητες να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι συµφωνίες, να έχει υπογραφεί η δανειακή σύµβαση και να έχει κλείσει όλο το πακέτο πριν από το τέλος Φεβρουαρίου». Λίγες θεωρούν εξάλλου τις πιθανότητες δηµόσιος και ιδιωτικός τοµέας να έχουν συµφωνήσει για το επιτόκιο των νέων οµολόγων ως το τέλος του έτους.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι τα οµόλογα που λήγουν στις 20 Μαρτίου να ενταχθούν στο PSI.

Oσον αφορά το επιτόκιο, τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει καµία ουσιαστική διαφορά».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δανείζει την Ελλάδα µε επιτόκιο της τάξεως του 4% και οι τράπεζες ζητούν το επιτόκιο των νέων οµολόγων να ξεκινά από το 4% και να κλιµακώνεται ως το 5,5% µετά το 2020. Οπως εξηγούν, διαφορές της τάξεως της µισής ποσοστιαίας µονάδας επιβαρύνει κατά 1-1,5 ποσοστιαία µονάδα τον δείκτη του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2020.

Αντίστοιχη είναι και η επιβάρυνση στους τραπεζικούς δείκτες.

Οι δύο πλευρές έχουν συµφωνήσει ότι στα νέα οµόλογα θα υπάρξουν GDP warrants, που σηµαίνει ότι οι πιστωτές θα πάρουν υψηλότερη απόδοση αν το ΑΕΠ της χώρας αυξηθεί πάνω από ένα καθορισµένο ποσοστό.

Συµφωνίες

* Οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν συμφωνήσει ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν το ίδιο νομικό καθεστώς με το δάνειο των 30 δισ. ευρώ που θα χορηγήσει στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αδυναμίας της Ελλάδας να αντεπεξέλθει και πάλι στις υποχρεώσεις της το EFSF δεν θα αποζημιώνεται πρώτο και στη συνέχεια (αν έχει άλλα χρήματα η Ελλάδα) οι ομολογιούχοι, αλλά θα παίρνουν όλοι από κάτι.

* Επίσης, οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν με βάση το αγγλικό δίκαιο και όχι το ελληνικό, που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει την ευχέρεια να αλλάζει το νομικό τους πλαίσιο κατά το δοκούν. 
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=436397

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου