διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

22 Δεκ 2011

Δικαιολογίες

Του Γιώργου Λακόπουλου

 

Μετά τον Ιησού Χριστό ο κόσμος γέμισε προφήτες. Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται αυτή την περίοδο με συγκεκριμένους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν φανατικοί υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου και δεν διατύπωσαν ποτέ αντιρρήσεις στις επιλογές του. Ακόμη και ο μακαρίτης Κιμ Γιονγκ Ιλ θα κοκκίνιζε με τις δηλώσεις τους υπέρ του νεοπαπανδρεϊσμού. Οπως υπήρξαν και ανυποχώρητοι υποστηρικτές του Μνημονίου. Η Κριστίν Λαγκάρντ θα χαμήλωνε τα μάτια ακούγοντάς τους να ευγνωμονούν το ΔΝΤ.
Τώρα οι ίδιοι άνθρωποι αποκαλύπτουν - δημόσια ή κατ' ιδίαν - ότι αυτά τα δυο χρόνια απλώς σήκωναν τον σταυρό του μαρτυρίου τους. Καταγγέλλουν ότι ο Γιώργος κυβερνούσε με φίλους και κολλητούς. Βρίσκουν ότι το Μνημόνιο ήταν η λάθος συνταγή και απέτυχε. Τα πραγματικά δεδομένα συνηγορούν με τη δημόσια αυτομαστίγωσή τους: η παρελθούσα διετία δεν ήταν υπόδειγμα διακυβέρνησης. Αλλά και αυτοί κάπως αργά ξύπνησαν. Η αιφνίδια μεταστροφή μάλλον τους εκθέτει.
Οχι γιατί δεν μίλησαν προηγουμένως. Ας πούμε ότι έδιναν πίστωση χρόνου ή έστω έκαναν λάθος. Ούτε γιατί υπάκουαν πρόθυμα στις υποδείξεις μετακλητών υπαλλήλων του πρωθυπουργικού γραφείου. Συμβαίνουν αυτά στις κυβερνήσεις. Οι συγκεκριμένοι υπουργοί δεν εκτίθενται για όσα έκαναν στο παρελθόν, αλλά για όσα δεν κάνουν σήμερα.
Εφόσον εννοούν όσα καταλογίζουν στον Παπανδρέου και τις κυβερνήσεις του - στις οποίες μετείχαν ασμένως - έχουν την ευκαιρία να επανορθώσουν εμπράκτως. Ποτέ δεν είναι αργά για να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να παραδεχθούν ότι ήταν λάθος η συμμέτοχη τους, σε λάθος πολιτική, με λάθος άνθρωπο επικεφαλής. Και να υποβάλουν την παραίτησή τους. Με το ζόρι τούς κρατάει ο Παπαδήμος;
Ενδεχομένως έχουν δίκιο να ζητούν την απομάκρυνση του Γιώργου από το ΠΑΣΟΚ γιατί απέτυχε. Αλλά θα είχαν περισσότερο δίκιο αν πρώτα απομάκρυναν τον εαυτό τους από την κυβέρνηση για τους ίδιους λόγους. Να εγκαταλείψουν τα υπουργεία, ενδεχομένως και τον δημόσιο βίο διά παντός. Ενδεχομένως παλαιότερα έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία για να μην προκαλέσουν κυβερνητική κρίση. Σήμερα όμως ουδείς τους εμποδίζει να κάνουν αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν τότε: να πάρουν τις τύψεις τους για τη σιωπή και την αποτυχία τους και να αποσυρθούν για περισυλλογή. Τα υπόλοιπα είναι απλώς καλές δικαιολογίες. Και όπως έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος: «Οποιος είναι καλός στις δικαιολογίες, σπανίως είναι καλός σε οτιδήποτε άλλο».
 http://www.tanea.gr/proektaseis/?aid=4682187

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου