διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Δεκ 2011

Ξανά στην ΕΚΤ το "μπαλάκι" επίλυσης της κρίσης


Από την Linda Yueh

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης υιοθέτησαν ένα νέο δημοσιονομικό σύμφωνο στην κατεύθυνση μιας πιο σφικτής δημοσιονομικής ένωσης, αποφασίζοντας παράλληλα την ενίσχυση των μέτρων σταθεροποίησης προς άμεση αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Σίγουρα λοιπόν σημειώθηκε πρόοδος, αλλά, όπως μου είπε ο Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank:
  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν το στόχο που θέλουν να πετύχουν σε επίπεδο δημοσιονομικής διακυβέρνησης, ωστόσο ο δρόμος μέχρι εκεί είναι μακρύς.
Και πρόσθεσε:
  Ενδέχεται να δούμε και νέες αναταραχές στις αγορές βραχυπρόθεσμα που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μια πιο δραστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Και πάλι τα μέτρα σταθερότητας αναζητώνται στο "οπλοστάσιο" της ΕΚΤ, τον μοναδικό Οργανισμό που διαθέτει τους πόρους ώστε να παράσχει τη ρευστότητα που θα αναχαιτίσει την κρίση. Ας πάρουμε για παράδειγμά τα 200 δισ. ευρώ που ενδέχεται να διοχετεύσουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης: τα 150 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη ζώνη του ευρώ και τα υπόλοιπα από κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στο ευρώ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel επεσήμανε ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να δοθούν με τη μορφή διμερών δανείων.

Τα χρήματα αυτά θα προέλθουν κατά πάσα πιθανότητα από την ΕΚΤ καθώς ο ισολογισμός της απαρτίζεται από τις Κεντρικές Τράπεζες των 17 κρατών-μελών της Ευρωζώνης.  Ο Πρόεδρος της νομισματικής αρχής, Mario Draghi, δήλωσε την Πέμπτη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύπλοκο η ΕΚΤ να δανείσει στο ΔΝΤ και πως το σχέδιο των διμερών δανείων μπορεί να μην ταιριάζει με το πνεύμα της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απαγορεύει τη νομισματική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.

Υπάρχει όμως ένα πιθανό παραθυράκι: Αν τα χρήματα διοχετευτούν στους γενικούς πόρους του ΔΝΤ, τότε το Ταμείο με τη σειρά του θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει οποιαδήποτε χώρα και όχι ειδικά την Ιταλία και την Ισπανία. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde οι λεπτομέρειες θα εξεταστούν τις επόμενες 10 ημέρες.

Επιπλέον, με τη χρήση του όρου «δημοσιονομικό σύμφωνο", το κείμενο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ υιοθετεί τη γλώσσα του Draghi, ο οποίος πρόσφατα κάλεσε τα κράτη-μέλη για την κατάρτιση ενός ακριβώς τέτοιου συμφώνου.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα: «Είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τα μέλη της Ευρωζώνης, και πρόκειται να αποτελέσει τη βάση για ένα καλό δημοσιονομικό σύμφωνο και μια πιο πειθαρχημένη οικονομική πολιτική στην περιοχή του ευρώ."

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης μπορούν να ελπίζουν ότι ίσως αυτό αντανακλά την προθυμία του να ενισχύσει το ρόλο της ΕΚΤ.
 http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1352789

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου