διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

29 Δεκ 2011

Σε υψηλές... θερμοκρασίες οι ανακοινώσεις για το κυπριακό φυσικό αέριο

Του Γιάννη Αγγέλη

Τα αλλεπάλληλα “επεισόδια” της εγχώριας πολιτικής επικαιρότητας με τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, τον Εφραίμ ή τις παραιτήσεις των εισαγγελέων, δεν άφησαν και πολύ χώρο σε μια “είδηση” η οποία μέλει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, μαζί και στην Ελλάδα την αμέσως επόμενη περίοδο.
Στην Κύπρο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Χριστόφια με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι τα αποτελέσματα για την εύρεση φυσικού αερίου στο περίφημο “Οικόπεδο 12” είναι πολύ θετικά, πράγμα που σημαίνει ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την άντλησή του.


Ανεπισήμως έγινε γνωστό ότι ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα για το “Οικόπεδο 8” αλλά εκεί οι ανακοινώσεις θα καθυστερήσουν καθώς συνδέονται με το “ποιος” (δηλαδή ποιες εταιρείες) θα αναλάβουν την διαχείρισή του.

Εκείνο που δεν έγινε γνωστό είναι ότι την ίδια στιγμή που ο κ. Χριστόφιας προέβαινε περιχαρής, όπως και ολόκληρη η κυπριακή κυβέρνηση, στις σχετικές ανακοινώσεις, η “θερμοκρασία” στην θαλάσσια περιοχή είχε ανέβει αισθητά με μονάδες του τουρκικού στόλου να έχουν πάρει θέσεις ετοιμότητας δράσης στην συγκεκριμένη περιοχή. Θέσεις οι οποίες “κάθε άλλο παρά φιλικές μπορούν να χαρακτηρισθούν” όπως διευκρίνισαν στο Capital.gr διπλωματικές πηγές.

Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό της Κύπρου η “επιφυλακή” είχε διακριτικά αυξηθεί, τα ισραηλινά ελικόπτερα που βρίσκονται στην Λάρνακα ήταν σε ετοιμότητα και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που κυκλοφορεί στην ανατολική Μεσόγειο είχε πλησιάσει την περί ης ο λόγος “φορτωμένη” με φυσικό αέριο περιοχή.

Η “θερμότητα” αυξήθηκε ακόμα περισσότερο από την ενημέρωση των κυπριακών αρχών ότι οσονούπω φθάνει στην ίδια περιοχή μία από τις ισχυρότερες “μονάδες” του ρωσικού στόλου για την εκτέλεση άσκησης στα σύνορα της περιοχής του “Οικοπέδου 12”.

Στην Αθήνα η “πολυτασική” κυβέρνηση δεν φαίνεται να είχε χρόνο να ασχοληθεί με... αυτά.

Ή τουλάχιστον έτσι έδειχναν οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι περισσότερο ασχολούνται με τις εξελίξεις στο σήριαλ του “τόπου διαμονής” του Εφραίμ ή της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, παρά με οτιδήποτε σχετικό με τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πάντως ότι στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα τελευταία 24ωρα παρακολουθούν με πολύ προσοχή τα όσα γίνονται στην Κύπρο, “είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με τα αποτελέσματα των ερευνών” και παρά τα όσα συμβαίνουν στην θαλάσσια περιοχή του “Οικοπέδου 12” επιμένουν ότι “δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας”…

Ανάλογης... διάθεσης είναι και η στάση του Ισραήλ, το οποίο εμπλέκεται στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου των περιοχών αυτών.

Οι πτήσεις των ισραηλινών ελικοπτέρων “δεν συνδέονται με το ενδεχόμενο σοβαρής αύξησης της έντασης στην περιοχή...” λένε από την πλευρά αυτή. Και επιμένουν ότι οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, παρά το γεγονός ότι ανέβασαν την “θερμοκρασία” τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή “δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε σοβαρή ανησυχία”…

Αυτή είναι η δημοσιογραφική εικόνα, προς το παρόν τουλάχιστον και εν όψει του νέου έτους, που βρίσκει την Κύπρο με ένα πολύ σημαντικό για το μέγεθος της οικονομίας της “κουμπαρά”.

Ένα “κουμπαρά” ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών που εμπλέκονται στην διαδικασία εκμετάλλευσής του δρομολογεί από την αρχή κιόλας του 2012 ένα κύκλο οικονομικής δραστηριότητας ο οποίος στην πλήρη ωρίμανσή του στα επόμενα δύο χρόνια θα ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ και θα εμπλέξει αρκετές εκατοντάδες νέες επιχειρήσεις οι οποίες ήδη βρίσκονταν στα σκαριά εν όψη των ανακοινώσεων του κ. Χριστόφια. Βασικό στοιχείο αναφοράς στο όλο εγχείρημα είναι η κατασκευή της μονάδας υγροποίησης και των μεγάλων αποθηκευτικών χώρων σε συνδυασμό με τον αγωγό μεταφοράς αερίου που θα την συνδέει με το Ισραήλ.

Οι ανακοινώσεις για το “Οικόπεδο 8” όταν γίνουν θα δρομολογήσουν ένα νέο επιπρόσθετο κεφάλαιο στην ίδια κατεύθυνση.

Αν βέβαια δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, τις οποίες όλοι απεύχονται.
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1366972


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου