διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

27 Δεκ 2011

Το εξουθενωμένο ΠΑΣΟΚ

Του Στέφανου Τζανάκη

 

Βιάστηκαν κάποιοι - κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ - να λοιδορήσουν τον Βαγγέλη Βενιζέλο όταν δήλωσε «εξουθενωμένος». Βέβαια, ήταν μάλλον φυσική η σπουδή τους, σε ένα κόμμα που ψάχνεται ανάμεσα στα θλιβερά δημοσκοπικά ποσοστά και τις φιλοδοξίες του καθενός.
Στην πραγματικότητα, εξουθενωμένο είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Γι' αλλού ξεκίνησε το 2009 κι αλλού η ζωή το πήγε. Οι υπουργοί του έχουν κάνει τέτοιες περικοπές - μισθών, συντάξεων και ανθρώπων - οι οποίες δύσκολα θα ξεχαστούν από τους ψηφοφόρους για πολύ, πολύ καιρό.
Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι πρώτο κόμμα στη Βουλή, αλλά δεν ξέρει ποιους εκπροσωπεί. Τα κοινωνικά στρώματα στα οποία στηρίχθηκε, είναι εκείνα που κυρίως χτυπήθηκαν από την πολιτική του. Και επειδή οι μαζοχιστές είναι μειοψηφία στο εκλογικό σώμα, η ήττα του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται να είναι στρατηγικού χαρακτήρα - ακόμα κι αν αυτό δεν συνεπάγεται θρίαμβο της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλοι παπάδες
Βέβαια, συνήθως τα κόμματα τα καταφέρνουν έτσι, ώστε να ξεχνιέται το παρελθόν τους. Μην αρχίσουμε τα παραδείγματα - τι έλεγε ο ένας κι ο άλλος πριν από μερικά χρόνια και τι λέει σήμερα - διότι θα χάσουμε το μέτρημα. Αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αυτή τη δυνατότητα: πρέπει να ξαναεφεύρει τον εαυτό του για να υπάρξει - κι αυτό δεν είναι καθόλου απλό...
Ισως τα πράγματα να διευκολύνονταν αν υπήρχε στον πάγκο του ΠΑΣΟΚ μία υπερβατική προσωπικότητα, που θα άλλαζε την ατμόσφαιρα μόνον με την παρουσία της. Ενας Ελευθέριος Βενιζέλος, ας πούμε. Αλλά πρώτον, τέτοιος δεν υπάρχει. Και δεύτερον, ακόμα και αν γινόταν ένα θαύμα και επανεμφανιζόταν ο μακαρίτης, τα τζιμάνια του κόμματος θα τον ξεφτίλιζαν στο πι και φι.
Τι απομένει; Να συνειδητοποιήσουν ότι μαζί με τη χώρα, χρεοκόπησε και η Μεταπολίτευση, όπως και τα σχήματά της. Να 'ρθουν άλλοι παπάδες, να φέρουν άλλα Ευαγγέλια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου