διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

20 Δεκ 2011

Bradley Manning… ο νέος ήρωας των ΗΠΑ;

Πριν από ένα χρόνο (17/12/10), ο πλανόδιος μανάβης της Τυνησίας Mohamed Bouazizi αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπιεστική πολιτική της κυβέρνησης. Η θυσία του πυροδότησε μια ολόκληρη επανάσταση που ανέτρεψε τον Τυνήσιο δικτάτορα, και οδήγησε σε εξεγέρσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Πριν από τρεις μήνες, στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε το κίνημα Occupy Wall Street. Ένα κίνημα που έβαλε στο στόχαστρο του την πλεονεξία του τραπεζικού συστήματος της Αμερικής, το χρήμα δηλαδή που ελέγχει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας. Ένα κίνημα που σύντομα εξαπλώθηκε σε εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρη την Αμερική.

Σήμερα, η πλειονότητα των Αμερικανών συμφωνεί ότι μια χώρα όπου 400 δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν περισσότερο πλούτο από όσο διαθέτουν μαζί 160 εκατομμύρια πολιτών, δεν είναι μια επιθυμητή κατάσταση. Το 99% εξεγείρεται εναντίον του 1%, και δεν υπάρχει επιστροφή.
Πριν από 24 χρόνια γεννήθηκε ο στρατιώτης Bradley Manning. Σήμερα, έχει ήδη εκτίσει 570 μέρες σε στρατιωτική φυλακή, χωρίς δίκη, απλά και μόνο επειδή «κάρφωσε» τις παρανομίες και την ανηθικότητα του πολέμου του Ιράκ. Έφερε στη δημοσιότητα το κακό που έκανε η κυβέρνηση του Μπους, και το πεντάγωνο, διαρρέοντας έγγραφα και βίντεο στην WikiLeaks. Πολλά από αυτά τα έγγραφα δεν αφορούν μόνο στο Ιράκ, αλλά και στο πως η Αμερική στηρίζει τα διάφορα δικτατορικά καθεστώτα, και πως οι επιχειρηματίες της εκμεταλλεύονται τους φτωχούς του κόσμου όλου.
Στα στοιχεία που διέρρευσαν, υπάρχουν και μερικά τρελά, όπως ένα τηλεγράφημα με λεπτομέρειες για το πώς το State Dept προσπαθούσε να αποτρέψει έναν υπουργό κάποιας χώρας από το να προβάλλει την ταινία Fahrenheit 9/11.
Ο «θησαυρός» της WikiLeaks ήταν μια εντυπωσιακή ματιά στο πως οι ΗΠΑ κανονίζουν τις δουλειές τους. Και συνεπώς όλοι όσοι δεν θέλουν τον κόσμο να γνωρίζει του τι ακριβώς κάνει η χώρα μας σε άλλες χώρες (π.χ. Τυνησία), δυσαρεστήθηκαν σφόδρα με τις αποκαλύψεις του Bradley Manning.
Ο Mohamed Bouazizi ταλαιπωρούνταν από τις αρχές, ενώ το μόνο που ήθελε ήταν να έχει έναν πάγκο και να πουλάει ζαρζαβατικά. Η αστυνομία τον παρενοχλούσε όμως. Ο νεαρός γνώριζε, όπως όλοι οι συμπατριώτες του, ότι η κυβέρνηση  ήταν βουτηγμένη στη διαφθορά. Όταν όμως η WikiLeaks προχώρησε στη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων, μέσω των οποίων ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα επιβεβαίωνε την διαφθορά, οι Τυνήσιοι δεν άντεξαν, και βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι. Τα έγγραφα δημοσιεύτηκαν μια εβδομάδα πριν αυτοκτονήσει ο Bouazizi.
Ολόκληρος ο πλανήτης καταβρόχθισε τις αποκαλύψεις, και τα στοιχεία που προέκυψαν χρησιμοποιήθηκαν από κινήματα στην Αίγυπτο, στην Ισπανία, και τελικά και στην Αμερική. Όλοι γνωρίζαμε τι συμβαίνει, αλλά τώρα είχαμε και τις αποδείξεις.
Στη συνέχεια ένα ευρύτατο δημοκρατικό κίνημα φούντωσε σε ολόκληρη την υφήλιο, μέσα σε έναν μόλις χρόνο.
Όποτε με ρωτάνε «ποιος ξεκίνησε το κίνημα Occupy Wall Street»;, μερικές φορές απαντώ: η Goldman Sachs ή η Chase, αλλά συνήθως λέω πως το ξεκίνησε ο Bradley Manning!
Το θάρρος του ήταν η κρίσιμη καμπή, και δεν αποτέλεσε έκπληξη πως ο δικτάτορας της Τυνησίας απαγόρευσε και λογόκρινε όλα τα στοιχεία που προέκυψαν μέσω της WikiLeaks.
Το διαδίκτυο όμως πήρε το δώρο του νεαρού ομοφυλόφιλου στρατιώτη, και το μετέδωσε σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα ένας άλλος νεαρός να αυτοπυρποληθεί, και να οδηγηθούμε στην αραβική άνοιξη, και στη συνέχεια στο κίνημα Occupy Wall Street!
Για αυτό και θέλω να τιμήσω τον νεαρό Bradley Manning, και να ζητήσω από όλους εσάς, τα εκατομμύρια ανθρώπων που με διαβάζουν, να απαιτήσουμε την άμεση αποφυλάκισή του.
Δεν αξίζει αυτό που υφίσταται, ούτε του αξίζει η αυστηρή απομόνωση. Αυτό που του αξίζει είναι ένα παράσημο. Έκανε αυτό που έκαναν και άλλοι μεγάλοι πατριώτες, πήρε θέση απέναντι στην αδικία, χωρίς να εξετάσει τις προσωπικές συνέπειες.
Το πεντάγωνο και οι αρχές ασφαλείας θέλουν να τον τιμωρήσουν παραδειγματικά. Έχουμε όμως το δικαίωμα ως πολίτες να ξέρουμε που πάνε οι φόροι μας. Αν η κυβέρνηση καλύπτει τις παρασπονδίες της, είναι καθήκον όλων μας, πάση θυσία, να αποκαλύπτουμε την αλήθεια.
Πρόσφατα κατέβηκε η αμερικανική σημαία από το Ιράκ. Ο εκεί πόλεμος για εμάς τελείωσε και επίσημα. Και αν κάποιος θα πρέπει να βρίσκεται στη φυλακή, αυτός είναι εκείνος (ή εκείνοι) που μας είπε ψέματα για να πάμε σε πόλεμο, και που έστειλε στον θάνατο 4.500 Αμερικανούς και εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς.
Όμως δεν είναι στη φυλακή ούτε ο Μπους, ούτε οι Rumsfeld, Cheney , και Wolfowitz. Στη φυλακή σαπίζει ο ήρωας που τους εξέθεσε. Η φυλάκιση του είναι ένα ακόμη έγκλημα που διαπράττεται εν ονόματι όλων μας.
Αφήστε τον ελεύθερο να κάνει Χριστούγεννα με την οικογένειά του. Αρκετή βία προκαλέσαμε στον κόσμο την δεκαετία που μας πέρασε, ενώ την ίδια ώρα διακηρύττουμε παντού ότι είμαστε μια χώρα που θαυμάζει την ειρήνη.
Ο πόλεμος τελείωσε. Και ένα ολόκληρο κίνημα χρωστά πολλά στον ήρωα Bradley Manning.
huffingtonpost.com
Απόδοση: S.A.
 http://www.antinews.gr/2011/12/20/139500/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου