διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

13 Δεκ 2011

CERN: Αναμένεται η ανακοίνωση για το «σωματίδιο του Θεού»

Την πορεία των ερευνών για το μποζόνιο Χιγκς ανακοινώνουν σήμερα το μεσημέρι οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών κοντά στη Γενεύη. Η ανακάλυψη του σωματιδίου που θεωρείται το «Ιερό Δισκοπότηρο της Φυσικής» θα λύσει τον γρίφο για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη. Η επιστημονική κοινότητα περιμένει εναγωνίως τις ανακοινώσεις και υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα δημοσιοποιηθούν σαφείς ενδείξεις - αν και όχι αποδείξεις - για την ανακάλυψη του αποκαλούμενου και «σωματιδίου του Θεού».


Το σωματίδιο πήρε το όνομά του από τον βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε για αυτό πριν από 45 χρόνια. Aποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής αφού καλύπτει το κενό στις θεωρίες για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.

Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία, εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Μέχρι σήμερα παρά τις εντατικές προσπάθειες των επιστημόνων δεν έχει καταστεί εφικτός ο εντοπισμός του σωματιδίου που έχει λάβει ανάμεσα στους άλλους χαρακτηρισμούς και αυτόν του «σωματίδιο - φαντομά».

Η φημολογία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 24ωρα είναι ότι οι ερευνητές στα πειράματα ATLAS και CMS εντόπισαν την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς. Οι επιστήμονες αναζητούν πραγματικά «ψύλλους στα άχυρα», φιλτράροντας μέσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους στοιχεία από τουλάχιστον 300 τρισεκατομμύρια συγκρούσεις πρωτονίων.
 http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4679760

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου