διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

28 Δεκ 2011

Οι Homo Universalis

Tου Κωστα Λεονταριδη
Οι τέσσερις Ευαγγελιστές. Εκ των οποίων τριών, οι εξής δύο: ο Λουκάς.
Το παραπάνω είναι ένας παλαιός παραβολικός ορισμός για την άγνοια, που υπενθυμίζει ότι δεν είναι ντροπή να σιωπάς όταν δεν ξέρεις κάτι. Αλλά δεν είναι εύκολο να αποδέχεσαι πάντα ότι αυτά που αγνοούμε είναι απείρως περισσότερα από όσα γνωρίζουμε. Τούτες τις μέρες μια στοχαστική παρόρμηση, με την ώθηση των γιορτών, κάνει απρόσκλητη επισκέψεις. Την ώρα που δουλεύεις, ακούγοντας τους διπλανούς, όταν τρως και πίνεις σε σύναξη εορταζόντων. Κι όταν χαζεύεις την προθήκη ενός βιβλιοπωλείου. Τίτλοι βιβλίων καταξιωμένοι
από την τριβή και αμέτρητα βιβλία φρεσκοτυπωμένα που προκαλούν το μάτι να δώσει εντολή στο μυαλό. Το δίλημμα είναι γνωστό. Ν’ αρχίσεις να διαβάζεις κάτι καινούργιο ή να κλείσεις τις πολλές εκκρεμότητες με τα παλιά βιβλία που άφησες στη μέση; Αυτά που στοιβάζονται μαζί με τις προσωπικές δεσμεύσεις και τις εις εαυτόν υποσχέσεις. Αλίμονο. Η κατάκτηση περισσότερου ελεύθερου χρόνου αποδεικνύεται ολοένα δυσκολότερη υπόθεση. Κι όσο πιο πολύ εκτιμάς τις ώρες, τόσο αυτές μικραίνουν.
Υπάρχει και χειρότερο. Η κατάρρευση της σιγουριάς. Βιβλία που έλεγες ότι γαλβάνισαν τη σκέψη και πλούτισαν την ψυχή σου τα ξεφυλλίζεις πάλι σαν να ζητάς τόκους από αποταμίευση. Πικρή η αλήθεια. Με δυσκολία ανασταίνεις τα στοιχειώδη. Νοήματα, ονόματα ηρώων, πλοκή, διδάγματα. Και η ισχυρή μνήμη άλλος ένας κόκκος άμμου λοιπόν;
Μπαίνεις στο βιβλιοπωλείο. Η όσφρηση είναι ακόμα γυμνασμένη. Το κοκτέιλ από τη μυρωδιά της γόμας, οι πλαστελίνες, τα τετράδια. Φαντάζομαι ότι δεν είναι ευχάριστο θέαμα να χώνεις τη μύτη σου -κυριολεκτικά- στις σελίδες των προς πώληση βιβλίων ανακαλώντας εικόνες από παιδικά διαβάσματα. Αλλά ο πειρασμός παραμένει ισχυρός…
Δεν πρωτοτύπησα. Διάλεξα δύο βιβλία από τα πολλά που βοηθούν να αντεπεξέλθεις επαρκώς σε κάθε τρέχουσα συζήτηση. Για την κρίση και το γλωσσάρι της οικονομίας δηλαδή. «Αυτά τα δύο είναι για δωράκι παρακαλώ».
Εξομολογούμαι τον θαυμασμό (και ζήλια) που αισθάνομαι για τους ανθρώπους που αραδιάζουν αναρίθμητους τίτλους βιβλίων, ονόματα συγγραφέων, για αυτούς που καταθέτουν άποψη από θέματα ιστορίας και πολιτικής έως αθλητισμού, τέχνης και φιλοσοφίας. Oι Homo Universalis ζουν ανάμεσά μας. Τέτοιους τύπους αξίζει να τους εκμεταλλευόμαστε (με την καλή έννοια). Να τους ρωτάμε λεπτομέρειες και διευκρινίσεις για όλα όσα δείχνουν να ξέρουν. Ισως κατά περίπτωση να είναι τελικά πιο επωφελές και ταχύρρυθμο ν’ ακούς από το να διαβάζεις…
Αποδελτιώνω από εφημερίδα κριτική για το βιβλίο του ιστορικού Τίμοθι Ράιμπακ «Η βιβλιοθήκη του Χίτλερ». Ανάμεσα στα αγαπημένα βιβλία ενός εκ των μεγαλύτερων τεράτων των αιώνων περιλαμβανόταν «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά» και «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ». Αβυσσος η ψυχή και του αναγνώστη…
 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_28/12/2011_467428

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου