διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

9 Δεκ 2011

Jamais... jamais... στο ευρωπαϊκό ριάλιτι των Μερκοζί

Της Ζέζας Ζήκου
Το παρελθόν διδάσκει ότι σεμνές μετριότητες, σε κρίσιμες στιγμές, θεωρούν ιερό καθήκον τους να ξαναγράψουν την Ιστορία. Αν οι μικροί ηγέτες-λογιστές της Γηραιάς Hπείρου αφομοίωναν την εκκωφαντική σιωπή ως κραυγή διαμαρτυρίας για το κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το αποτέλεσμα θα ήταν καλύτερο. Αλλά οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η Eυρώπη θα προχωρήσει μόνο όταν αποτινάξει τη «δογματική μούχλα» του συντηρητισμού και της μεταλλαγμένης σοσιαλιστικής Αριστεράς. Οι διεφθαρμένες ηγεσίες των ανακυκλωμένων πρώην κομμουνιστών που έγιναν νεοδεξιοί σοσιαλιστές, μαζί με τον βίαιο θρυμματισμό των αυταπατών των πολιτών για το μέλλον τους στην Eυρωπαϊκή Ενωση, δυστυχώς κυριαρχούν.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ μας προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να αναμένεται «μια κοσμογονική λύση της κρίσης χρέους». «Μην περιμένετε ένα Big Bang», μας είπε. Και πρόσθεσε: «Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ένα βήμα προς τον τερματισμό της κρίσης. Διότι ο τερματισμός της κρίσης απαιτεί χρόνια σκληρής δουλειάς. Επίσης, η Ε.Ε. θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει τις συνθήκες και να αντιμετωπίσει την κρίση. Θα χρειαστεί επίσης στενότερη συνεργασία για την ισχυροποίηση του ευρώ, του νομίσματος που μας έκανε όλους ισχυρότερους».
Ωστόσο, ο δομικός μερκαντιλισμός της Γερμανίας μπορεί να απέχει ελάχιστα από τη στρατηγική «κλέψε τον γείτονά σου» (beggar-thy-neighbour), όμως τα αδύναμα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν προειδοποιήθηκαν, και μάλιστα από την ίδια τη Γερμανία.
Οντως, έχει αντισταθεί σθεναρά στις πιέσεις για μια οικονομική ένωση που θα περιλαμβάνει μεταφορά κεφαλαίων από τις «ισχυρές» στις «αδύναμες» χώρες σε συνεχή βάση. Αν ο Nότος πάσχει σοβαρότατα, όπως συμβαίνει άλλωστε, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις να ανήκει σε μία λέσχη με ένα νόμισμα κοινό, πολύ ισχυρότερο απ’ ό,τι δικαιολογούσε το επίπεδο της οικονομικής του ανάπτυξης.
Θεωρεί πως το φρένο χρέους είναι το εργαλείο που θα οδηγήσει τις χώρες της Ευρωζώνης στον βασικό στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Τον θεσμικό χαρακτήρα που θα έχει το φρένο χρέους σε κάθε χώρα θα τον καθορίσει η ίδια.
Το νέο στοιχείο όμως είναι η δυνατότητα να ελέγχεται δικαστικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε ποιο βαθμό μια χώρα υλοποιεί αυτόν τον κοινό στόχο. Οι αυτοματοποιημένες ποινές για τους παραβάτες συνοδεύονται από τη θεσμική ενίσχυση της Κομισιόν, που θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.
Eντάξει... Oι Financial Times και ο Economist δυσανασχετούν. Kαι συστήνουν στην κυρία Mέρκελ να φανεί «γενναία» στις μεταρρυθμίσεις. Oμως, αυτές οι αφ’ υψηλού συστάσεις από τους επιγόνους της «σιδηράς βαρώνης» Mάργκαρετ Θάτσερ είναι μοχθηρές στην ειλικρίνειά τους...
Eγώ θέλω να πιστεύω ότι η καγκελάριος Mέρκελ θα επιτελέσει σπουδαίο ηγετικό έργο αν δεν μεταλλαχθεί σε «σιδηρά κυρία» τύπου Mάργκαρετ Θάτσερ. Δεν θα ήθελα οι μεταρρυθμίσεις της να έχουν τη σκληρότητα και τον αμοραλισμό, για να χαρακτηρισθούν «επιτυχημένες» στη σημερινή διεθνή σκηνή.
Αίσθηση προκάλεσε, επίσης, η αποστροφή της Μέρκελ για την τραπεζική βιομηχανία και εν γένει για τις αγορές. «Ο χρηματοοικονομικός κλάδος θα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο», τόνισε η Μέρκελ. Προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής, η φράου Μέρκελ είπε ότι το κοινό νόμισμα «έχει χάσει σε αξιοπιστία, την οποία και πρέπει να αποκαταστήσουμε», προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινηθούν σε μία «δημοσιονομική ένωση σταθερότητας».
Απλώς να θυμίσω ότι η κ. Mέρκελ, αφού σπούδασε Φυσική στη Λειψία, προσχώρησε το 1989, όταν νέοι άνεμοι έπνευσαν στην ανατολική Eυρώπη, στην τότε ανατολικογερμανική αντιπολίτευση και λίγο μετά στους Xριστιανοδημοκράτες. Eγινε η «χαϊδεμένη» του καγκελαρίου Xέλμουτ Kολ, όμως αυτό δεν την εμπόδισε να τον επικρίνει την εποχή του σκανδάλου των «μαύρων λογαριασμών» ούτε να ζητήσει διαδοχή των γενεών στο κόμμα. H αλλαγή συντελέσθηκε όταν η κ. Mέρκελ εξελέγη πρόεδρος του κόμματος το 2000, «εκτοπίζοντας» τους Bόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φόλκερ Pίε και Mάνφρεντ Kάντερ, που ήταν μπλεγμένοι στην υπόθεση.
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_09/12/2011_1297041

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου