διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

18 Ιαν 2012

Κοντά σε συμφωνία με κούρεμα 68% και επιτόκιο 3-4,5%;

Η ελληνική κυβέρνηση, μάλλον βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές της όσον αφορά το psi, μια εξέλιξη που θα αποτρέψει τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, καθώς και της ενδεχόμενης δραματικής κλιμάκωσης της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, γράφουν οι Financial Times.
«Επικρατεί  κλίμα αισιοδοξίας» ανέφερε  πηγή με άμεση γνώση των συνομιλιών. Πάντως, άλλη πηγή που είναι επίσης ενήμερη για τις διαδικασίες προειδοποίησε: «είναι πολύ νωρίς για να εκφέρουμε άποψη. Την προηγούμενη εβδομάδα ήμασταν εξίσου αισιόδοξοι, όμως η συμφωνία ναυάγησε».
Ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών κ. Νταλάρα βρίσκεται
στην Αθήνα για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Η τελευταία πρόταση κάνει λόγο για ένα κλιμακούμενο επιτόκιο που θα ξεκινά περίπου στο 3% και θα φτάνει το 4.5% όταν το ομόλογο πλησιάσει την ωρίμανση, σύμφωνα με τραπεζίτη που επικαλούνται οι Financial Times.
Άλλη τραπεζική πηγή αναφέρει, ότι ο μέσος όρος των τόκων που θα καταβάλλονται κατά την διάρκεια της ζωής του ομολόγου θα είναι 4,25 %. Ένα ποσοστό, « με το οποίο οι τράπεζες θα είναι ευχαριστημένες», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Ωστόσο, η συμφωνία θα ισοδυναμεί με απώλειες της τάξεως του 68% ,σε όρους της καθαρής παρούσας αξίας, για τους ομολογιούχους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν καλά την εξέλιξη των συνομιλιών.
Τι θα γίνει όμως με την “εθελοντική συμμετοχή”;
Σύμφωνα με του FT, οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να πειστούν να ανταλλάξουν τα υπάρχοντα ομόλογά τους με νέα σε εθελοντική βάση, ώστε  να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην χώρα να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
Εάν δεν το κάνουν, τότε η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ανίκανη να καταβάλει το ποσό των $14.5 δις. για την εξόφληση ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου ή να αναγκάσει τους δύστροπους ομολογιούχους να αποδεχτούν της προτάσεις της μέσω νομοθεσίας που θα επιβάλει υποχρεωτικό “κούρεμα».  Μια κίνηση, η οποία ενδέχεται να ενεργοποιήσει τα  CDS, όπως υποστηρίζουν διεθνείς οικονομολόγοι.
Αισιοδοξία και στην Αθήνα
Την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις για του κούρεμα των ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση θα πάνε καλά, εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά τις επαφές που είχε σήμερα με τους κ.Παπανδρέου και Καρατζαφέρη για την πορεία του PSI, ενόψει του νέου γύρου επαφών με τον κ. Νταλάρα. Αύριο ο κ. Παπαδήμος θα ενημερώσει τον Α. Σαμαρά ενώ δεν αποκλείεται νέα σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών Πέμπτη ή Παρασκευή.
Το κλίμα αισιοδοξίας αποτυπώθηκε και στο Χρηματιστήριο, με το γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 2,06%.Για τον δείκτη των τραπεζών, τα κέρδη στο κλείσιμο διαμορφώθηκαν σε 6,58%.
 http://www.antinews.gr/2012/01/18/143478/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου