διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

4 Ιαν 2012

Πρώτος ο Ρόμνι στην Αϊόβα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Ο Μιτ Ρόμνι κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με μόλις οκτώ ψήφους έναντι του συντηρητικού Ρικ Σαντόρουμ, ο οποίος κατέλαβε τη δεύτερη θέση, έπειτα από μια αγωνιώδη αναμέτρηση.
Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην αμερικανική Πολιτεία δήλωσε ότι ο Μιτ Ρόμνι συγκέντρωσε 30.015 ψήφους, ενώ ο Ρικ Σαντόρουμ έλαβε 30.007 ψήφους.
Οι δύο υποψήφιοι συγκέντρωσαν το ίδιο ποσοστό (περίπου 25%), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Ρον Πολ (21%).
Οσον αφορά τους υπόλοιπους υποψήφιους, ο Νιουτ Γκίνγκριτς συγκέντρωσε ποσοστό 13%, ο Τεξανός Ρικ Πέρι 10% και η Μισέλ Μπάκμαν ποσοστό 5%, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Ο πρώην κυβερνήτης της Μασσαχουσέτης Μιτ Ρόμνι υποδέχτηκε πανηγυρικά τα αποτελέσματα των εκλογών, ενώ συνεχάρη τόσο τον Σαντόρουμ όσο και τον Ρον Πολ.

«Αυτή είναι μια βραδιά προεκλογικής εκστρατείας όπου νικήτρια είναι η Αμερική. Θα κερδίσουμε τον Λευκό Οίκο και θα θέσουμε την Αμερική πάλι σε τροχιά» είπε έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και τους γιους του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υποψήφιος για την προεδρία στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, Τζον ΜακΚέιν, πρόκειται να εκφράσει την Τετάρτη την υποστήριξή του στον Μιτ Ρόμνι.

Από την πλευρά του, ο πρώην γερουσιαστής της Πενσιλβάνιας, Ρικ Σαντόρουμ, ευχαρίστησε τους πολίτες της Αϊόβας που τον στήριξαν ακόμη κι όταν βρισκόταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ρ.Σαντόρουμ αναγνώρισε ότι οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές του Νοεμβρίου να λάβει ο Ρόμνι.

«Αυτό που κερδίζει στην Αμερική είναι οι τολμηρές ιδέες, οι οξείες αντιθέσεις και ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους πάντες. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τους πολίτες από όλα τα οικονομικά στρώματα, ένα σχέδιο που να λέει ότι θα βάλουμε την Αμερική να δουλέψει» είπε ο Σαντόρουμ περιγράφοντας την πολιτική του.

Η κούρσα στην Αϊόβα ήταν η πρώτη από μία σειρά ψηφοφοριών που θα καθορίσει τον υποψήφιο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2012.

Ο Ρικ Πέρι, δήλωσε την Τρίτη ότι θα επιστρέψει στο Τέξας, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην κούρσα διεκδίκησης του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών μετά την πέμπτη θέση που εξασφάλισε στις προκριματικές στην Αϊόβα.

«Αποφάσισα να επιστρέψω στο Τέξας, να αξιολογήσω τα αποτελέσματα των σημερινών προκριματικών και να αποφασίσω αν υπάρχει πεδίο για εμένα στην κούρσα» είπε στους υποστηρικτές του ο Ρ.Πέρι, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες προηγείτο στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ρικ Πέρι έχασε έδαφος έπειτα από αρκετές αποτυχημένες συμμετοχές του σε ντιμπέιτ, όπου δέχτηκε επικρίσεις για την προτεινόμενη μεταναστευτική πολιτική του και την πρότασή του να εμβολιάζονται υποχρεωτικά τα νεαρά κορίτσια κατά ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού.

Μάλιστα, σε ένα ντιμπέιτ τον Νοέμβριο δεν μπόρεσε να θυμηθεί μία από τις τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες που ο ίδιος είχε πει επανειλημμένως ότι θα καταργήσει αν εκλεγεί πρόεδρος.

Οι Μ.Ρόμνι, Ρον Πολ και Ρ.Σαντόριουμ, καθώς και ο Νιουτ Γκίνγκριτς, Ρικ Πέρι, ο Τζον Χάντσμαν και η Μισέλ Μπάκμαν έχουν δώσει έμφαση στην κρίση στον Περσικό Κόλπο και τις απειλές του Ιράν προκρίνοντας μία σκληρή γραμμή έναντι της Τεχεράνης σε περίπτωση που εκλεγούν στην προεδρία φτάνοντας ακόμα και κοντά στον πόλεμο.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο εσωτερικό μέτωπο της οικονομίας τάσσονται, όπως όλοι οι Ρεπουμπλικανοί υπέρ του μικρότερου κράτους με το φαβορί Μιτ Ρόμνι να τάσσεται υπέρ ενός οικονομικού απομονωτισμού λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να βοηθηθεί οικονομικά ούτε με ένα δολάριο.

Συσπείρωση επιχειρεί ο Ομπάμα

Την ώρα που οι ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι περίμεναν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιχείρησε να συσπειρώσει τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αϊόβα.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη προς τους παρευρισκόμενους στις προκριματικές Δημοκρατικούς, ο Μπ.Ομπάμα αναφέρθηκε στη νίκη του πριν από τέσσερα χρόνια σε αυτή τη μεσοδυτική πολιτεία, η οποία τον έθεσε σε τροχιά εξασφάλισης του χρίσματος στέλνοντάς τον τελικά στον Λευκό Οίκο.

«Η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη. Τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε τα τελευταία τρία χρόνια δεν προέκυψαν μέσα σε μια νύχτα και δεν θα τα αντιμετωπίσουμε μέσα σε μια νύχτα. Όμως πραγματοποιούμε σταθερή πρόοδο, αρκεί να μπορούμε να τη διατηρήσουμε» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=437354

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου