διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

17 Ιαν 2012

Πολύ άγχος, λίγος χρόνος...

Στο ερώτημα αν θα έχουμε ή όχι πιστωτικό γεγονός, οι απόψεις μοιράζονται. Οι μισοί το θεωρούν δεδομένο και ετοιμάζονται για τις δύο τρεις πρώτες εφιαλτικές εβδομάδες. Οι άλλοι μισοί πιστεύουν ότι την τελευταία στιγμή θα ξεφύγουμε έστω και δύσκολα. Πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, τα πάντα θα κριθούν στην δανειακή σύμβαση. Κι εκεί τα πράγματα είναι δεδομένα: Χρειάζεται να ξεπεράσουμε μέσα σε λίγες ώρες αγκυλώσεις ετών...


Η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια έχουν πλέον στενέψει υπερβολικά. Από την άλλη πλευρά, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου διαπραγματεύεται και μάλιστα σκληρά. Έτσι, για να αντιληφθούν κάποιοι πόση ζημία έγινε επί των ημερών του κ. Παπανδρέου, όταν η «διαπραγμάτευση» ήταν για την κυβέρνηση άγνωστη λέξη. Ο κ. Παπαδήμος μπορεί με την τακτική που έχει επιλέξει να εξασφαλίσει κάποια οφέλη, αν και οι συνθήκες είναι εξαιρετικά αρνητικές για κάτι τέτοιο.

Ακόμη και σήμερα υπάρχουν ανόητοι που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα σε πτώχευση και τον κόσμο έξω από τις τράπεζες να ζητάει απεγνωσμένα τις καταθέσεις του. Λένε, λοιπόν, ότι αυτή την εξέλιξη την προτιμούν σε σχέση με εκείνα που ζητάει η τρόικα. Οι αλλαγές στα ασφαλιστικά και στα εργασιακά δεν είναι εκείνο που θα ζητούσε κάποιος στις πρωτοχρονιάτικες ευχές του. Αλλά κι όσα μπορούν να συμβούν σε περίπτωση ενός πιστωτικού γεγονότος, είναι κάτι που δεν το έχουμε φανταστεί ούτε καν στους χειρότερους εφιάλτες μας.

Με την ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί η αίσθηση ότι υπάρχει μία κακή τρόικα που μας σέρνει σε ανούσιες και επιζήμιες για όλους μας πολιτικές. Λένε ψέματα, όπως έλεγαν ψέματα και πριν από τις εκλογές του 2009, ότι δήθεν δεν γνώριζαν την έκταση της κρίσης. Η σημερινή κακή εικόνα της Οικονομίας δεν είναι αποτέλεσμα κακών συνταγών, αλλά της ανεύθυνης επιλογής της αδράνειας.

Αυτές τις ημέρες δεν κρίνεται μόνο αν θα έχουμε στο μέλλον για τις συναλλαγές μας ευρώ ή δραχμή. Κρίνονται πολλά περισσότερα πράγματα για την χώρα μας και το έθνος. Κι οι πιθανότητες, δυστυχώς, δεν είναι με το μέρος μας. Ή αλλιώς, χρειάζεται να γίνουν πολλά θαύματα ταυτόχρονα για να κερδίσουμε κι αυτή την παρτίδα...

Θανάσης Μαυρίδης 

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου