διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

17 Ιαν 2012

Να μην πουν ότι δεν ήξεραν

Του Αλεξη Παπαχελα
Ενα σίγουρο καλό έχει προκύψει από τη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων υπό τον κ. Παπαδήμο. Κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν μπορεί να μας πει πριν ή μετά τις επόμενες εκλογές ότι «δεν ήξερα», «δεν κατάλαβα» ή «λεφτά τελικώς υπάρχουν». Η συμμετοχή στην κυβέρνηση στερεί τη δικαιολογία της άγνοιας από όποιον θέλει να διεκδικήσει την ψήφο μας. Τόσο οι πολιτικοί αρχηγοί όσο και τα κορυφαία στελέχη των τριών κομμάτων γνωρίζουν από πρώτο χέρι την πραγματική κατάσταση του δημόσιου ταμείου και των τραπεζών και τις διαθέσεις και τις κόκκινες γραμμές των εταίρων και δανειστών μας. Ξέρουν τι σημαίνουν CACS
, τι σημαίνει άτακτη χρεοκοπία, μέχρι πού μπορεί να απειλήσεις με μια μονομερή χρεοκοπία και βεβαίως ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει έξοδος από το ευρώ.
Οι μύθοι που μπορεί να είχαν στο μυαλό τους ελπίζουμε ότι έχουν διαλυθεί για τα καλά: η επαναδιαπραγμάτευση έχει τα όριά της, λεφτά εκτός Ε.Ε. και ΔΝΤ είναι απίθανο να βρεις, οι εταίροι μας προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη δική τους προστασία εάν εμείς αποφασίσουμε να αυτοκτονήσουμε.
Είναι προφανές πως η πλήρης ενημέρωση και κατανόηση των διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας έχουν φέρει αποτελέσματα. Η στροφή του κ. Σαμαρά σε πιο ρεαλιστικές και ήπιες θέσεις, απορρέει προφανώς από τη γνώση της πραγματικότητας και των προθέσεων των έξω.
Ασχέτως των διαφωνιών σε πολλά και κρίσιμα θέματα, έχει δημιουργηθεί μια αίσθηση συνευθύνης των τριών κομμάτων. Κάποιοι είναι προφανώς πιο υπεύθυνοι και πιο ένθερμοι υπέρ της συνεννόησης από άλλους. Οταν όμως ξέρεις ότι το καράβι βουλιάζει και πως το καράβι είναι η πατρίδα σου, όσο κυνικός και αν είσαι, αντιλαμβάνεσαι πως πρέπει για μια στιγμή να βάλεις στην άκρη το προσωπικό ή κομματικό σου συμφέρον.
Υποθέτω, άλλωστε, πως όλοι όσοι θέλουν να κυβερνήσουν αυτόν τον τόπο καταλαβαίνουν σήμερα, πολύ περισσότερο απ' ό,τι τον περασμένο Οκτώβριο, τι ακριβώς θα κληθούν να διαχειρισθούν. Προφανώς πρέπει να κάνουν ότι βιάζονται για να κρατούν το στράτευμα ζεσταμένο και ετοιμοπόλεμο για εκλογές, αλλά ξέρουν πως οι εκλογές αύριο θα ήταν χαρακίρι για τη χώρα και οι εκλογές την άνοιξη σχεδόν βέβαιο χαρακίρι για όποιον θελήσει να κυβερνήσει μόνος και χωρίς εθνική συνεννόηση.
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_2_17/01/2012_1297367

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου