διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

26 Ιαν 2012

Λέμε να μην πεθάνουμε ούτε τώρα!

Χτες με επισκέφτηκε στο γραφείο μου ένας Έλληνας που δραστηριοποιείται στην Ρουμανία και μου περιέγραφε πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του κοινού για το αν χρεοκοπήσουμε ή όχι. Ρωτάνε οι Ρουμάνοι αν είμαστε τόσο τεμπέληδες όσο λένε! Σε πόλη της FYROM έκαναν την… κηδεία στην Ελλάδα, ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός που Βούλγαρος πολιτικός μιλούσε χαιρέκακα για την προοπτική χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ε, λοιπόν, δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι!


Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι γείτονές μας δεν μας συμπαθούν ιδιαίτερα και δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις υπεύθυνοι οι ίδιοι γι’ αυτό. Είχαμε φροντίσει εμείς στα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν την πτώση του τείχους του Βερολίνου να κάνουμε αρκετά για να δυσφημίσουμε το όνομα της χώρας μας. Τότε, μας έβλεπαν ως την λύση στο δικό τους πρόβλημα. Γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι οι Έλληνες δεν ήσαν έτοιμοι για να διαχειριστούν την μεγάλη ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε. Τα ταξίδια «επιχειρηματιών» στις Ανατολικές χώρες θύμιζαν περισσότερο τις πενθήμερες μαθητικές εκδρομές και λιγότερο προσπάθειες ανάπτυξης σε νέες αγορές. Με τα πολλά και με τα λίγα, έγιναν κάποια στιγμή και σοβαρές προσπάθειες, αλλά η μεγάλη ζημιά είχε ήδη γίνει.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε τις περιστάσεις. Δεν είχαμε την κουλτούρα. Κι ίσως αυτό πληρώνουμε σήμερα. Το έλλειμμα παιδείας που χαρακτήρισε την πορεία μας επί σειρά ετών.

Παρόλα αυτά, δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο να σκύψουμε το κεφάλι τόσο χαμηλά. Κι ούτε θα το σκύψουμε! Αν κάτι ζηλεύουν οι άλλοι από εμάς, είναι αυτό ακριβώς το γεγονός: Έχουμε διανύσει μία διαδρομή χιλιάδων ετών και έχουμε ξεπεράσει πολλές φορές δυσκολίες κατά πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές.

Υπάρχει ένας εγωισμός που βγαίνει μέσα από όσα έχουμε ακούσει και διαβάσει τα τελευταία δύο χρόνια στα media όλου του πλανήτη για την «ελληνική υπόθεση». Τα ελαττώματα μας τα γνωρίζουμε, όπως και τα προτερήματά μας. Ανάμεσα σε αυτά μπορούμε να ξεχωρίσουμε και τις ύβρεις, κι απ’ αυτές έχουμε δεχτεί αρκετές. Το θέμα είναι να ενεργοποιηθούν πράγματι τα εθνικά εκείνα αντανακλαστικά που θα απομακρύνουν την χώρα και το έθνος από την σημερινή δυσχερή τους θέση. Κι είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί. Ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει, επειδή ακριβώς η αδράνεια θα μας οδηγήσει στον αφανισμό. Οι άλλοι περιμένουν το κάθε στραβοπάτημά μας για να κερδίσουν τον... ζωτικό χώρο που θα τους αφήσουμε...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου