διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

20 Ιαν 2012

Κουρεύουν πρώτα υπουργούς

Πιθανό ανασχηματισμό της κυβέρνησης έβγαλε η πρώτη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο αλλά, παρά τα χαμόγελο και την προσπάθεια να περάσει προς τα έξω ότι το κλίμα ήταν θετικό, δεν υπήρξε συμφωνία ούτε για τον χρόνο των εκλογών ούτε για τα καυτά ζητήματα που θέτει η τρόικα. Η συναίνεση τόσο στη διαπραγματευτική θέση με την τρόικα όσο και επί κειμένου για το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης θα αναζητηθεί σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό την προσεχή εβδομάδα. «Αργότερα», θα συζητηθεί και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, μετά τη νέα διαφωνία Παπανδρέου - Σαμαρά.
Στη διάρκειας δυόμισι ωρών χθεσινοβραδινή σύσκεψη των κ. Παπανδρέου, Σαμαρά, Καρατζαφέρη υπό τον κ. Παπαδήμο υπήρξε κάθετη διαφωνία των προέδρων ΝΔ και ΛΑΟΣ για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού όπως και για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων. Αποφασίστηκε νέα συζήτηση αφού στο μεταξύ ολοκληρωθεί ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων (σε αίθουσα της Βουλής πρότεινε ο Γ. Καρατζαφέρης, για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως της εισβολής του ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ) και αφού η τρόικα διατυπώσει ευθέως τις απαιτήσεις της.

Η ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ. Στη σύσκεψη σημειώθηκε σύγκρουση Παπανδρέου - Σαμαρά για τη στήριξη της κυβέρνησης. Στη διάρκεια της συζήτησης επί του κειμένου που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός για το πώς πρέπει να λειτουργεί η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι παρέχει στήριξη α λα καρτ στην κυβέρνηση, την κατηγόρησε για διγλωσσία και για υπονόμευση, και κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να τιμήσει» τη συμφωνία που συνήφθη ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Σε ενημερώνω ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν όλοι σήμερα το πολυνομοσχέδιο», αντέτεινε ο κ. Σαμαράς. Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν επί τμημάτων του κειμένου του Πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα ο κ. Παπαδήμος να το αποσύρει για να το επαναφέρει προς «βελτίωση» στην προσεχή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Διαφωνία σημειώθηκε και για τον χρόνο των εκλογών, με τους κ. Παπανδρέου και Καρατζαφέρη να προτείνουν ευθέως παράταση της θητείας της κυβέρνησης «μέχρι να φοράμε κοντομάνικα», όπως φέρεται να είπε ο κ. Καρατζαφέρης, αλλά τον κ. Σαμαρά επιμένει ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν με την εκπλήρωση του έργου της κυβέρνησης. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι «είναι ιστορική ευκαιρία να ψηφίσουμε σε συναινετικό κλίμα μεγάλες αλλαγές», αναφέροντας χαρακτηριστικά μέτρα για την παιδεία, την πάταξη της φοροδιαφυγής, τη διαφάνεια, και τομές στο εκλογικό σύστημα. Μίλησε επίσης για συναίνεση και στα εθνικά θέμα την εκμετάλλευση της ΑΟΖ, το Σκοπιανό κ.λπ. Ο Αντ. Σαμαράς φέρεται να δήλωσε στη σύσκεψη ότι η κυβέρνηση είναι «ορισμένου έργου» και δεν είναι «συγκυβέρνηση».
Οι πολιτικοί αρχηγοί όμως συμφώνησαν να συγκροτηθεί επιτροπή η οποία θα μελετήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος και μια άλλη που θα μελετήσει σε βάθος το φορολογικό πλαίσιο. Αποφασίστηκε επίσης η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής η οποία θα διαχειριστεί το θέμα της ΑΟΖ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΗΜΑ. Αναφορικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, για τον οποίο φαίνεται να δικαιώνεται ο Γ. Καρατζαφέρης που εξ αρχής υποστήριζε ότι απαιτείται μικρότερο κυβερνητικό σχήμα, υπήρξε συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, με τον Γ. Παπανδρέου να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «έχει εξουσιοδοτήσει» τον Πρωθυπουργό να προβεί σε αξιολόγηση των υπουργών και όποτε κρίνει σκόπιμο σε αλλαγές επί του αριθμού αλλά και της σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κ. Παπαδήμος επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν θα προχωρήσει σε αλλαγές στην κυβέρνηση, προφανώς γιατί αυτό θα εξαρτηθεί τελικά από τον χρόνο του βίου της.
Ο κ. Παπαδήμος προέβη σε μια λιτή δήλωση σύμφωνα με την οποία: «Η συνάντηση ήταν σημαντική και ουσιαστική. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της». 
 http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4688219

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου