διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

10 Ιαν 2012

Ελληνικός εφιάλτης: Πορεία προς τη χρεοκοπία και την εξαθλίωση

H οικονομία συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν, τονίζουν δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου που σκιαγραφούν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα.
Η μόνη ελληνική σταθερά στη μάχη για αποφυγή της χρεοκοπίας είναι η αποτυχία των σχεδίων διάσωσης που έχουν μέχρι στιγμή τεθεί σε εφαρμογή, σημειώνει η Süddeutsche Zeitung, ενώ Le Figaro σχολιάζει ότι από το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού υπάρχει μία εμφανής χαλάρωση στην πορεία των μεταρρυθμίσεων.



Χαλαρώνει η Αθήνα
Είναι γεγονός, από το σχηματισμό της κυβέρνησης συνασπισμού πριν από τρεις μήνες υπάρχει μία εμφανής χαλάρωση στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, σημειώνει ανταπόκριση της Le Figaro.
Ο Λουκάς Παπαδήμος συναντά δυσκολίες στο να δώσει κίνητρα στους υπουργούς του να ολοκληρώσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιβάλει η τρόικα καθώς αυτό που υπερισχύει είναι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, όπως η διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ αρνείται την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
«Στην πλειονότητά τους τα υπουργεία έχουν μετατραπεί σε γραφεία προεκλογικής εκστρατείας, αυτό είναι αντιπαραγωγικό. Ο πρωθυπουργός πρέπει μονίμως να επαναφέρει την τάξη μεταξύ των 49 υπουργών του οι οποίοι αλληλοσκοτώνονται», αναφέρει ένας σύμβουλος της κυβέρνησης.
Οι εκλογές, αρχικά για τις 19 Φεβρουαρίου, έχουν μετατεθεί για τα τέλη Απριλίου προκειμένου να δοθεί στην κυβέρνηση χρόνος για την ολοκλήρωση του PSI.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει μάλιστα ζητήσει τις υπηρεσίες μίας διαφημιστικής εταιρείας στο Παρίσι –πρόκειται για την Euro RSCG με εντολή από την τράπεζα Lazard που είναι σύμβουλος της Αθήνας- για να καθησυχάσει σχετικά με τις προθεσμίες της μείωσης του ελληνικού χρέους.
Απομένει να δούμε εάν αυτό θα είναι αρκετό για να βγει η χώρα από το φάσμα μίας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας τον ερχόμενο Μάρτιο, σημειώνει η Le Figaro.
Η επιτυχής έκβαση του PSI αναμένεται να επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση του νέου δανείου ύψους 130 δις ευρώ το οποίο συμφωνήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

Η τρόικα επιστρέφει εκ νέου στην Αθήνα και η κυβέρνηση εξετάζει μία νέα μείωση στους μισθούς για να ισοσταθμίσει την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις.
Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον ζήτημα διαφωνίας μεταξύ των συνδικάτων και των εργοδοτών ενώ νέες διαδηλώσεις και απεργίες αναμένονται από τις 17 Ιανουαρίου –αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Πορεία προς την εξαθλίωση

Όλες οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα ήταν σωστές, αλλά επιδεινώνουν και την ύφεση, σημειώνει σχόλιο της γερμανικής Die Tageszeitung.

Είναι σωστό, να μην παίρνουν πλέον νεκροί συνταξιούχοι συντάξεις. Οι απόγονοί τους όμως, έχουν ακόμη μικρότερο εισόδημα. Είναι σωστό, να πρέπει να μειωθεί η κρατική μηχανή. Αλλά πολλοί Έλληνες χάνουν το μισθό και τις θέσεις εργασίας τους. Είναι σωστό, να πρέπει να κλείσουν οι υπερχρεωμένες κρατικές επιχειρήσεις. Αλλά αυτό κοστίζει την απώλεια και άλλων θέσεων εργασίας.
Στο τέλος, μόνο ο τουρισμός μπορεί να παραμείνει αλλά δεν μπορεί να θρέψει όλους τους Έλληνες.
Η χώρα γυρίζει σε κατάσταση μαζικής φτώχειας, κατάσταση η οποία θα έπρεπε να έχει ξεπεραστεί με το ευρώ. Από πολιτικής άποψης, πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.
Η Ελλάδα είναι ένα πείραμα αγνώστου είδους: Ποτέ μέχρι τώρα, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, δεν είχε σπρωχτεί μια δυτικοευρωπαϊκή χώρα τόσο βάναυσα και αδιέξοδα πίσω στην εξαθλίωση.
Είναι καιρός να ασχοληθούμε όχι μόνο με τα χρέη του παρελθόντος αλλά και με το μέλλον της Ελλάδας», σημειώνει το σχόλιο της εφημερίδας.

Ελληνικός εφιάλτης

H Süddeutsche Zeitung δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «Ελληνικός εφιάλτης» και υπότιτλο «H οικονομία συρρικνώνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν: Η Αθήνα χρειάζεται και πάλι ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας».
Η μόνη ελληνική σταθερά στη μάχη για αποφυγή της χρεοκοπίας είναι η αποτυχία των σχεδίων διάσωσης που έχουν μέχρι στιγμή τεθεί σε εφαρμογή.

Η χώρα βρίσκεται, εν τω μεταξύ, ενώπιον μιας αποφασιστικής καμπής με την έλευση των ειδικών της Τρόικα στις 16 Ιανουαρίου που θα προβούν σε αξιολόγηση των βημάτων προόδου που έχουν συντελεστεί από ελληνικής πλευράς.

Οι προοπτικές δεν φαίνονται ευοίωνες, τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της σχετικά με τη συμμετοχή τους σε ποσοστό 50% στο επικείμενο κούρεμα του χρέους.

Έχει ήδη καταστεί φανερό ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει το στόχο που είχε τεθεί για το έτος 2011 αναφορικά με τη συμπίεση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9%, εξαιτίας αφενός της (υψηλότερης από την αρχικά υπολογιζόμενη) ύφεσης, την οποία επέτειναν τα μέτρα λιτότητας.

Παράλληλα, απογοητευτική είναι και η εικόνα των απαιτούμενων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες λειτουργούν ανασχετικά το γερασμένο πολιτικό σύστημα και ο απαρχαιωμένος κρατικός μηχανισμός που εμποδίζει τόσο τη συλλογή φόρων και την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και την πρόοδο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου