διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

19 Ιαν 2012

Η ώρα της αλήθειας: Σύσκεψη των τριών αρχηγών υπό τον Λ.Παπαδήμο

Της Μαρίνας Μάνη

Στην τελική ευθεία (πλην απροόπτου) για την ολοκλήρωση του PSI και λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση, ο Λουκάς Παπαδήμος καλεί σε σύσκεψη στο Μαξίμου τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του – πιθανότατα στις πέντε το απόγευμα, καθώς στις επτά θα φτάσει στο Μαξίμου ο πρόεδρος του IIF Τσάρλς Νταλλάρα.
Έχοντας συζητήσει κατ’ ιδίαν μαζί τους τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (σ.σ. με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Καρατζαφέρη συναντήθηκε κατ’ ιδίαν χθες, ενώ σήμερα στη 1.00 μ.μ. θα δει και τον Αντώνη Σαμαρά) ο πρωθυπουργός θα τους ζητήσει απόψε να στηρίξουν

το πακέτο μέτρων που απαιτείται για να υπογραφεί το νέο δάνειο, ενώ θα τους ενημερώσει για τις προτάσεις που κομίζει ο κ. Νταλλάρα σχετικά με το PSI.

Οι πρώτοι σκόπελοι

Δεδομένου ότι οι κύριοι Παπανδρέου και Καρατζαφέρης έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα φέρουν προσκόμματα στο έργο της κυβέρνησης (αν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να ζήτησε χθες από τον κ. Παπαδήμο να βρεθούν τρόποι μείωσης του μισθολογικού κόστους χωρίς να θιγούν κατώτατος και 13ος -14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα), το ενδιαφέρον στρέφεται στη στάση που θα κρατήσει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει «μέχρι τέλους» στην άρνησή του να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις και θα εμφανίσει προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία. Ενώ για το μισθολογικό στον ιδιωτικό τομέα θα αντιταχθεί στις «υφεσιακές» προτάσεις για περικοπή 13ου-14ου, και κατώτατου, αλλά θα εμφανισθεί «ανοικτός» στο πάγωμα των ωριμάνσεων (αυξήσεις ανά τριετία).

Όσον αφορά άλλα μέτρα που θα τεθούν προς συζήτηση, οι επιτελείς του συνιστούν «υπομονή μέχρι να τα ακούσουμε», αν και διαβεβαιώνουν προκαταβολικά πως «θα επιμείνουμε σε χρυσές τομές» και, σε κάθε περίπτωση «θα αρνηθούμε νέα χαράτσια και νέες οριζόντιες περικοπές».

ΝΔ: Μετά τις 8 Απριλίου φεύγουμε

Το σημείο που, όπως όλα δείχνουν, θα οδηγήσει ακόμη και σε αποχώρηση της ΝΔ από την κυβέρνηση είναι ο χρόνος των εκλογών. «Εμείς μετά τις 8 Απριλίου φεύγουμε», είναι η φράση ηγετικού στελέχους. Το επιχείρημα; «Το τρίπτυχο PSI-δανειακή σύμβαση-μέτρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί υποχρεωτικά μέχρι τις 5 Μαρτίου καθώς στις επόμενες ημέρες λήγουν ελληνικά ομόλογα. Αυτό σημαίνει ότι η Βουλή μπορεί να διαλυθεί αμέσως μετά και να πάμε σε κάλπες ακόμη και στις 8 Απριλίου. Θα μπορούσαμε να δεχθούμε ακόμη και την 29η Απριλίου καθώς στο ενδιάμεσο έχουμε Πάσχα. Εάν λοιπόν δεν προκηρυχθούν οι εκλογές στις πρώτες ημέρες του Απριλίου, θα αποσύρουμε τη στήριξή μας στην κυβέρνηση»…

ΛΑΟΣ: Με τους Ιαβέρηδες κατά πόδας;

Το ακριβώς αντίθετο σκεπτικό ανέπτυξε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Επικαλούμενος την επίθεση που δέχθηκε προ ημερών η Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε: «Θα πάμε σε εκλογές με τους Ιαβέρηδες κατά πόδας; Βλέπετε να είναι ομαλή η πορεία προς τις εκλογές; Θα πάρουμε σκληρά μέτρα που δεν τα θέλουμε αλλά μας αναγκάζουν οι δανειστές να τα πάρουμε για να σωθεί η χώρα και αμέσως μετά θα πάμε σε εκλογές; Θα το βρούμε στην κάλπη», ήταν το επιχείρημα-απειλή, εμμένοντας στην άποψή του ότι οι κάλπες πρέπει να απομακρυνθούν χρονικά.

Πρόταση με την οποία συμφωνούν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι επτά αναπληρωτές υπουργοί-υφυπουργοί (με πρώτους τους Φ. Σαχινίδη και Γ. Πεταλωτή) οι οποίοι, με κοινό κείμενο, ζήτησαν την προηγούμενη εβδομάδα διετή παράταση της σημερινής κυβέρνησης.

ΠΑΣΟΚ: Εκλογή νέου προέδρου στα μέσα Μαρτίου

Όσο για το ΠΑΣΟΚ; Το Πολιτικό Συμβούλιο, στη χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να στηθούν… οι άλλες κάλπες, οι εσωκομματικές, για την εκλογή προέδρου, στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου. Που σημαίνει ότι δεν θα δεχθεί να γίνουν εθνικές εκλογές… μια-δυο εβδομάδες μετά, καθώς δεν θα υπάρχει χρόνος για (κανονική) προεκλογική εκστρατεία του κόμματος και της (νέας) ηγεσίας του.
«Τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν τη συμφωνία για σχηματισμό και παύση της μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον κ. Παπαδήμο» ήταν, επ’ αυτού, η «κοφτή» απάντηση που έδιναν χθες το βράδυ οι επιτελείς της Λ. Συγγρού.

Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία του «κουρέματος» και του νέου δανείου...
 http://www.capital.gr/News.asp?id=1384239


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου