διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

12 Ιαν 2012

Δραματικές προσπάθειες της Γαλλίας να αποτραπεί το ελληνικό default...

Της Ζέζας Ζήκου
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δέχθηκε μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με τον όρο ότι αυτό θα γίνει σε εθελοντική βάση. Ομως, τώρα, τα πανίσχυρα hedge funds έχουν πάρει το παιχνίδι στα χέρια τους, προειδοποιώντας προκλητικά ότι «υπάρχουν όρια στο τι θα μπορούσε να θεωρηθεί εθελοντικό». Πλέον ο Σαρκοζί προσπαθεί να αποφύγει ένα «πιστωτικό γεγονός» (credit event) που θα προκύψει αν το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων γίνει αναγκαστικό για τους πιστωτές και προκαλέσει την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου ή CDS. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, η άμυνα των τειχών προστασίας των τραπεζών της Ευρωζώνης θα καταρρεύσει.

Οι γαλλικές τράπεζες είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο «πιστωτικού γεγονότος» των ελληνικών ομολόγων θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για το γαλλικό τραπεζικό σύστημα, παρασύροντας τις κορυφαίες τράπεζες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, η επέκταση των σχεδίων στήριξης ή η επανακεφαλαιοποίηση των γαλλικών τραπεζών θα επιφέρει οδυνηρές πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, ενώ μία πιθανή πιστοληπτική υποβάθμιση θα υπονομεύσει τις προσπάθειες του κ. Σαρκοζί να επανεκλεγεί το τρέχον έτος. «Είναι μία κλασική παγίδα της μετάδοσης της κρίσης, που τώρα είναι κοντά στη Γαλλία», σχολίασε ο καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι, Φιλίπ Μαρτέν. «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Ολοι στην κυβέρνηση επιμένουν πως ό, τι κάνουν είναι στην κατεύθυνση να διατηρηθεί το ΑΑΑ. Αν το χάσουν, θα είναι καταστροφή», προσέθεσε.
Η Moody’s προειδοποίησε ότι θέτει τη Γαλλία υπό τρίμηνη εξέταση, για το ενδεχόμενο έκδοσης αρνητικής πρόβλεψης, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση. Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη, η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έρχεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, που αυτή τη στιγμή έχει και από τους τρεις μεγαλύτερους οίκους. Η Moody’s επισήμανε πως θα θέσει τη Γαλλία στο μικροσκόπιο για τους επόμενους τρεις μήνες, εξετάζοντας εάν οι μειωμένοι ρυθμοί ανάπτυξης και το κόστος διάσωσης τραπεζών και άλλων χωρών της Ευρωζώνης έχει σημαντικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της χώρας.
Μεγάλες είναι οι απώλειες που έχουν σημειώσει οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών. Από την αρχή του 2011 η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, η BNP Paribas, έχει χάσει το 35% της αξίας της και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα, η Societe Generale, το 51%. Η συνολική έκθεση των γαλλικών τραπεζών σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα στα τέλη του 2010 ήταν 253,8 δισ. ευρώ. Σε ό, τι αφορά την έκθεσή τους στην Ιταλία (σε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος) ήταν 392,6 δισ. ευρώ.
Η κρίση κυρίως του ελληνικού χρέους έχει διαλύσει τις τράπεζες της Ευρωζώνης και η Αγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι η Ε. Ε. δεν θα πρέπει να διστάσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες που θα το χρειαστούν, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την αντοχή πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών. «Πιστεύω ότι αν κριθεί απαραίτητο (να ανακεφαλαιοποιήσουμε) θα πρόκειται για λογικά επενδεδυμένα χρήματα και δεν θα πρέπει να διστάσουμε να το κάνουμε, διότι οι ζημιές θα είναι μεγαλύτερες», αν οι τράπεζες τελικά χρειαστεί να σωθούν από τα κράτη, διευκρίνισε η κ. Μέρκελ.
Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στους ιδιώτες πιστωτές, η μείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της παρούσας αξίας των τίτλων αυτών. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, η οποία προέβλεπε μείωση της παρούσας αξίας των ομολόγων κατά 21% και δεν υποχρέωνε τους επενδυτές να αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας τους, καθώς είχαν την επιλογή της ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας.
Χθες, στο επίκεντρο των συνομιλιών της φράου Μέρκελ και του Ιταλού πρωθυπουργού κ. Μάριο Μόντι βρέθηκε το ελληνικό πρόβλημα της κρίσης χρέους. Η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι προτεραιότητα της Ευρωζώνης στις αρχές του 2012 είναι η διασφάλιση του δεύτερου πακέτου ενίσχυσης προς την Ελλάδα, ένα ζήτημα που χρειάζεται να επιλυθεί πριν η Ευρώπη σχεδιάσει την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης και αυτό θα βασιστεί στην τελική συμφωνία των ιδιωτών πιστωτών να προχωρήσουν σε κούρεμα του 50% των ελληνικών ομολόγων (PSI) που έχουν στην κατοχή τους.
Ομως, η ελληνική τραγωδία επιδεινώνεται. Τα οικονομικά στοιχεία γεννούν ανησυχία, οι μεταρρυθμίσεις υλοποιούνται με βραδύτατους ρυθμούς και οι διαπραγματεύσεις για «κούρεμα» των ομολόγων μοιάζουν με σκάφος που κινείται ολοταχώς προς τα βράχια, προειδοποιεί ο γερμανικός Τύπος.
 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_12/01/2012_1297323

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου