διεύθυνση επικοινωνίας delios2010@gmail.com

31 Ιαν 2012

Mας σώζει η... εξαλλοσύνη της Μέρκελ

Η ξένη προς τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, γερμανικής εμπνεύσεως, πρόταση για την επιβολή επαχθούς επιτροπείας επί των δημοσίων οικονομικών μας απερρίφθη μετά πολλών επαίνων. Και εκ του αποτελέσματος μπορεί να πει κανείς ότι έδρασε καταλυτικά υπέρ της ελληνικής πλευράς.
Οι περισσότεροι των ευρωπαίων ηγετών αντέδρασαν και το εσωτερικό ελληνικό μέτωπο συσπειρώθηκε έστω την τελευταία ώρα στη βάση μιας κοινής θέσης.Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αναγνωρίσθηκαν ως ένα βαθμό οι θυσίες και οι κόποι του ελληνικού λαού και οι ισχυρές πιέσεις για υποταγή και απόλυτη προσαρμογή αποκλιμακώθηκαν.

Η Ελλάδα φαίνεται τώρα να έχει μια ακόμη ευκαιρία συμφωνίας με εταίρους και δανειστές. Κατά τα φαινόμενα ο κ.Παπαδήμος θα μπορέσει να φέρει στην Αθήνα μια πρόταση ρύθμισης των χρεών, συνοδευόμενη από νέο τριετές δάνειο και ένα αντίστοιχης διάρκειας αυστηρό οικονομικό πρόγραμμα, πιθανώς ελαστικότερο από εκείνο που οι τροικανοί απαιτούσαν με δογματική επιμονή.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε επαρκής ενημέρωση για τις συζητήσεις που είχαν οι κ.κ.Παπαδήμος και Βενιζέλος με τους κ.κ. Ρομπάι, Γιούνκερ, Μπαρόζο και Ασμουνσεν. Ωστόσο κοινή ήταν η πεποίθηση μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη βελγική πρωτεύουσα ότι η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να εξηγήσει το πλήθος των μέτρων που έλαβε τελευταία και να αμβλύνει το κλίμα απόλυτης δυσπιστίας και κακοπιστίας που κυριαρχούσε μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών.

Γεγονός που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι τις επόμενες μέρες μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα στις μακρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τους δανειστές. Έτσι όπως ήλθαν τα πράγματα ίσως όλη αυτή η ένταση και η όξυνση να δώσει κάτι καλύτερο σε μας. Πράγμα που σημαίνει ότι πιθανώς να πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, γιατί ίσως να μην έχουμε άλλη.

Με προφανή σκοπό να ξαναβρούμε έστω μια χαμηλότερη βάση σταθερότητας, ικανή να εξελιχθεί σε βάση επανεκκίνησης της οικονομίας και της χώρας. 
 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=441066&h1=true

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου